Gregor Mendel a fost cercetător științific, considerat fondatorul geneticii
#Postat de Carmen Vintu on ianuarie 6, 2022
Johann Gregor Mendel (n. 20 iulie 1822, Cehia – d. 6 ianuarie 1884, Austro-Ungaria) a fost un cercetător științific. Legile eredității, cunoscute ca „Legile lui Mendel”, îi poartă numele.
La Universitatea din Viena a studiat fizica, botanica, entomologia și paleontologia. După doi ani se reîntoarce ca profesor de fizică. La mănăstire, beneficiind de un mediu favorabil aspirațiilor sale științifice, își continuă cercetările începute la Viena privind hibridizarea plantelor.
Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Gregor_Mendel#/media/Fi%C8%99ier:Gregor_Mendel.png
Mendel, cunoscut ca „tatăl geneticii moderne”, a fost îndrumat de ambii săi profesori de la universitate și de colegii de la mănăstire să studieze variația plantelor, executându-și cercetările în grădina mănăstirii. Între 1856-1863 a cultivat și a studiat plante de mazăre, experiențele sale ducând la generalizările ce ulterior au devenit cunoscute ca „Legile eredității lui Mendel”:
- prima lege: legea uniformității hibrizilor în prima generație (F1);
- a doua lege: legea segregării caracterelor în generația a doua (F2) sau legea purității gameților;
- a treia lege: legea asortării independente a caracterelor în generația a doua (F2).
La 21 martie 1872 împăratul Franz Joseph al Austriei l-a decorat în semn de recunoaștere pentru activitatea sa meritorie și patriotică cu Crucea de comandor al Ordinului Franz Joseph.
https://ro.wikipedia.org