Current track

Title

Artist


Gherase Dendrino, compozitor și dirijor român

#Postat de on septembrie 2, 2024

Gherase Dendrino (n. 2 septembrie 1901 Turnu Măgurele – d. 4 ianuarie 1973, București) a fost un compozitor și dirijor român. Acesta a fost elevul lui Dumitru Georgescu-Kiriac și Alfonso Castaldi. A compus operete (Lăsați-mă să cânt, Lysistrata), muzică ușoară, muzică de film ș.a.

Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Gherase_Dendrino#/media/Fi%C8%99ier:Gherase_Dendrino_(cropped).jpg

Gherase Dendrino, unul dintre fondatorii muzicii ușoare românești, după ce a absolvit Conservatorul din București, unde a studiat sub îndrumarea reputaților profesori Dumitru Georgescu-Kiriac și Alfonso Castaldi. Și-a început cariera ca pianist la cinematograful Elita în 1928. Ulterior, a debutat ca dirijor și compozitor la Teatrul Cărăbuș, condus de Constantin Tănase.

În 1939, Dendrino a însoțit trupa Cărăbuș în turneul său triumfal în Orient, vizitând orașe precum Istanbul, Cairo, Beirut, Tel-Aviv și Ierusalim. Între 1940 și 1945, a compus muzica pentru diverse spectacole, inclusiv „Răbdare, Tănase” și „Nu te lăsa, Tănase!”. A colaborat cu Ion Vasilescu și Vasile Vasilache pentru a crea melodii pentru comedii muzicale precum „Acceleratul 402”, „Firfirică”, „Săracu’ Gică” și multe altele, prezentate la Teatrul Savoy.

După 1950, Dendrino a fost prim dirijor al Teatrului de Operetă din București și a continuat să compună piese celebre precum „Cânta o mandolină”, „Ce faci astă seară tu?” și „În vals ne-am întâlnit”. De asemenea, a compus operete precum „Lăsați-mă să cânt” și „Lysistrata” și muzică de film pentru „Afacerea Protar” și „Pe răspunderea mea”.

Dendrino a avut și o scurtă carieră actoricească, apărând alături de Maria Filotti în filmul „Visul unei nopți de iarnă” din 1946. A decedat pe 4 ianuarie 1973.

Sursa: https://teatrultanase.ro/role-member/gherase-dendrino/


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *