Current track

Title

Artist


Gheorghe Macovei, geolog român

#Postat de on septembrie 25, 2024

Gheorghe Macovei (25 septembrie 1880 – 31 mai 1969) a fost un geolog de renume din România.

Născut în satul Tansa, județul Iași, Gheorghe Macovei a început să-și facă studiile primare în localitatea natală, unde tatăl său activa ca profesor. A absolvit Colegiul Național în 1899 și a finalizat studiile la Facultatea de Științe a Universității din Iași în 1905, sub îndrumarea mentorului său, Ion Th. Simionescu.

Sursa foto: www.comunismulinromania.ro

Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Gheorghe_Macovei#/media/Fi%C8%99ier:Gheorghe_Macovei.jpg

Ulterior, a lucrat ca asistent în laboratorul de geologie și paleontologie, demarând studii de teren în zonele Bahna și Broșteni. În 1908, a fost stagiar la Muzeul de Istorie Naturală din Viena și, un an mai târziu, și-a susținut teza de doctorat, axată pe geologia bazinului terțiar de la Bahna. După obținerea titlului, a fost angajat ca geolog asistent la Institutul Geologic Român din București, unde a colaborat cu Ludovic Mrazek, pe care îl cunoscuse în timpul studiilor de la Broșteni.

Între 1909 și 1911, Macovei a continuat să se specializeze în biostratigrafie, lucrând în laboratoarele din Paris, Grenoble și Lausanne, iar în 1913 a studiat stepele dintre Munții Urali și Marea Caspică. Pe parcursul Primului Război Mondial, a desfășurat activități geologice în regiunea Moldovei, având ca obiectiv asigurarea materiilor prime minerale necesare economiei și populației.

În 1919, a fost numit profesor de geologie și paleontologie la Facultatea de Mine și Metalurgie a Școlii Politehnice din București. Acolo, a predat cursuri de geologie generală, stratigrafie, paleontologie și geologie petrolieră, concentrându-se pe aceste domenii, dar și pe tectonica și cărbunele. După ce a studiat straturile miocenului, a extins cercetările către Cretacic, începând cu Dobrogea și continuând în Munții Carpați de Est. Rezultatele acestor studii au fost sintetizate într-o monografie cuprinzătoare publicată în 1934, dedicată Cretacicului din România.

În 1938, Macovei a publicat un studiu revoluționar asupra formării rezervelor de petrol în România, susținând cu tărie că petrolul are origine organică. A ocupat funcția de director al Institutului Geologic din 1931 până în 1960, contribuind la descoperirea și propunerea de utilizări pentru mai multe zăcăminte de minerale importante pentru economia națională.

A fost ales membru corespondent al Academiei Române în 1931 și a devenit membru titular în 1939. În 1961, regimul comunist i-a conferit Ordinul Steaua Republicii Socialiste Române, clasa I.

Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Gheorghe_Macovei


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *