Current track

Title

Artist


Gheorghe Gruia – legenda handbalului românesc

#Postat de on octombrie 2, 2024

Gheorghe Gruia Marinescu s-a născut la 2 octombrie 1940, în București. Încă din copilărie a fost un sportiv polivalent, practicând mai multe sporturi. La vârsta de 15 ani, în perioada când era elev la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din București, a făcut atletism, participând la probele de aruncare a greutății și săritură în înălțime, dar și jucând handbal în echipa liceului. În 1957, după ce a intrat la școala militară de ofițeri, a început să joace volei pentru echipa „Tracțiune Depou – Triaj”. În 1958, a fost transferat la Clubul Central al Armatei (Steaua).

Sursa foto: www.comunismulinromania.ro

Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Gheorghe_Gruia#/media/Fi%C8%99ier:Gheorghe_Gruia.jpg

Cariera lui Gruia în handbal a început să prindă contur în 1961, când antrenorul emerit Ioan Kunst Ghermănescu i-a recunoscut talentul și l-a încurajat să se dedice exclusiv acestui sport. În 1962, a debutat în echipa de tineret a României, iar ulterior a fost selecționat în echipa națională de seniori.

În 1963, Gruia a câștigat primul său titlu național cu echipa Steaua București, echipă alături de care avea să cucerească alte șapte titluri naționale până în 1973. Un moment de referință în cariera sa a avut loc în 1964, când a câștigat prima sa medalie de aur la Campionatul Mondial din Cehoslovacia, performanță pe care a repetat-o în 1970, la Paris.

Supranumit „Mâna de aur” a handbalului românesc, Gruia a fost declarat în 1967 cel mai bun handbalist din lume. În 1972, la Jocurile Olimpice de la München, a fost golgheterul echipei României, înscriind 37 de goluri și contribuind la obținerea medaliei de bronz. În 1992, Federația Internațională de Handbal (IHF) l-a numit „cel mai bun handbalist al tuturor timpurilor”.

Gruia a jucat 127 de meciuri pentru echipa națională a României, marcând un total de 736 de goluri. După încheierea carierei internaționale, în anii ’70, Gheorghe Gruia a emigrat în Mexic, unde a contribuit la dezvoltarea handbalului și a activat și ca antrenor de volei.

De-a lungul carierei sale, Gruia a primit numeroase distincții, inclusiv titlul de Maestru Emerit al Sportului și Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de cavaler. În 2016, Federația Română de Handbal a decis să retragă oficial tricoul cu numărul 10, pe care l-a purtat în timpul carierei sale.

Gheorghe Gruia a decedat la 9 decembrie 2015, în Ciudad de México, în urma unui atac de cord.

Palmaresul său olimpic include medalia de bronz obținută cu echipa României la Jocurile Olimpice de la München, din 1972.

Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Gheorghe_Gruia


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *