Current track

Title

Artist


G. T. Kirileanu, cărturar, editor și bibliofil român

#Postat de on noiembrie 13, 2024

G. T. Kirileanu, născut la 13 martie 1872 în Holda-Broșteni, a fost un important cărturar, editor și bibliofil român, absolvent al Școlii Normale „Vasile Lupu” și al Facultății de Drept din Iași. Orfan de mamă din copilărie, a fost înfiat de bunicul său matern, preotul Teodor Ioanovici, de la care a preluat numele „Teodorescu”, iar „Kirileanu” provine din numele de familie al tatălui, ortografiat cu „K” în semn de respect pentru documentele vechi românești.

G. T. Kirileanu,
G. T. Kirileanu

G.T. Kirileanu

Chirileanu – Operă proprie

  • CC BY-SA 4.0
  • Fișier:GTK Portret.jpg
  • Creată: 19 septembrie 2022
  • Încărcată: 19 septembrie 2022

Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/

Sprijinit de Titu Maiorescu în trei momente-cheie, Kirileanu s-a afirmat în 1899 printr-un articol despre manuscrisele lui Ion Creangă și în 1902 prin criticarea erorilor dintr-o ediție a operelor acestuia. Aceasta a atras atenția lui Maiorescu, care l-a îndemnat să devină editor al operei lui Creangă, misiune pe care a îndeplinit-o până în 1960. În 1905, Kirileanu a publicat și primul volum de scrieri politice ale lui Mihai Eminescu.

După ce a pierdut de două ori funcții publice, din motive politice, reputația sa în cercurile intelectuale l-a dus la Casa Regală, unde a fost invitat inițial să coordoneze publicarea monografiilor moșiilor regale și, ulterior, a devenit bibliotecarul Palatului Regal, funcție pe care a deținut-o până în 1930. Kirileanu a întreținut o vastă rețea de corespondență, numărând aproximativ 17.000 de scrisori cu personalități de seamă, inclusiv Maiorescu, N. Iorga și Marta Bibescu.

Stabilit la Piatra-Neamț din 1935, și-a donat biblioteca personală orașului în 1956, colecția sa cuprinzând aproximativ 30.000 de volume, inclusiv opere rare și bibliofile. G. T. Kirileanu a fost membru de onoare al Academiei Române și cetățean de onoare al orașului Piatra-Neamț. A decedat la 13 noiembrie 1960.


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *