Current track

Title

Artist


„Funny Gas”-noul tip de drog care face victime printre tineri pe litoralul românesc!

#Postat de on august 5, 2021

Agenţia Naţională Antidrog (ANA), în calitatea sa de coordonator naţional al politicilor publice antidrog, trage un semnal de alarmă cu privire la apariția unui nou tipar de consum de substanțe psihoactive în zona de sud a litoralului românesc.

Astfel, la petrecerile organizate de regulă pe plajă, adolescenții și tinerii inhalează protoxid de azot (N2O) din baloanele umflate cu ajutorul unui dispozitiv (sifon) ce are încorporat un cartuș care degajă în interiorul balonului substanța mai sus menționată.

Protoxidul de azot (N2O) – gazul ilariant, cunoscut și sub denumirea de „funny gas”, este un sedativ incolor și inodor și este folosit în domeniul medical, sub supraveghere medicală, în combinație cu alte substanțe, în special ca anestezic, dar și în domeniul alimentar, la prepararea cremelor de tip frișcă (inhalarea acestei substanțe fiind strict interzisă).

Ca și efecte negative menționăm încetinirea timpului de reacție a corpului uman, transpirația excesivă, greață, vărsături, amețeală, oboseală, halucinații, distorsiuni de sunet și pierderi de memorie. Efectele se amplifică ca urmare a creşterii cantităţii de gaz inhalat sau a inhalării gazului prea rapid și în combinație cu alcoolul.

În cazul în care, după inhalare, semnele și simptomele sunt cele ale unei reacții alergice (febră, frisoane, urticarie, respirație dificilă), este recomandabilă solicitarea de urgență a ajutorului medical.

Agenţia Naţională Antidrog atrage atenţia asupra pericolului consumului de substanţe interzise şi recomandă tinerilor și părinţilor să se adreseze specialiştilor Centrelor de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, pentru accesarea serviciilor oferite de ANA în domeniul prevenirii şi asistenţei acordate consumatorilor de droguri.

De asemenea, ANA recomandă:

Adolescenţilor:

-să îşi aleagă cu grijă grupul de prieteni şi să îl schimbe în cazul în care aceştia exercită o presiune negativă asupra lor;

-să îşi petreacă timpul liber prin activităţi sănătoase şi adecvate vârstei;

-să evite persoanele care oferă, chiar şi gratuit, substanţe necunoscute, spunând că sunt legale şi nu produc efecte negative asupra organismului;

-să refuze invitaţiile făcute de diferitele persoane de a le urma în locuri retrase pentru a le oferi “ceva”.

Părinţilor:

-să îşi asculte copiii – ascultarea reprezintă primul pas pentru a îi creşte sănătos şi în siguranţă;

-chiar și în situații foarte dificile, o legătură emoțională puternică între părinte şi copil reduce riscurile la care acesta este expus;

-să aloce, zilnic, timp şi atenţie copilului;

-să stabilească reguli clare de comportament și consecințe rezonabile pentru încălcarea lor.

Administratorilor și personalului angajat din cluburi/terase baruri:

-să supravegheze cu atenție, prin agenții de securitate sau personalul desemnat, incinta clubului/terasei/barului;

-să nu permită accesul persoanelor în incinta clubului/terasei/barului cu substanțe psihoactive asupra lor;

-să sune la numărul unic de urgență 112 în cazul în care anumite persoane au probleme de sănătate și să acorde măsuri de prim ajutor până la venirea echipajului de ambulanță.

Reamintim că ANA derulează pe litoralul românesc o serie de proiecte şi campanii de prevenire antidrog, printre care şi campania „SAFE PARTIES!” – DISTRACŢIE FĂRĂ DROGURI!, care are drept scop conştientizarea şi responsabilizarea tinerilor participanţi la evenimentele muzical-artistice, organizate în cluburi, beach-baruri şi terase, cu privire la efectele consumului de droguri şi prevenirea riscurilor asociate consumului de droguri.

Comunicat Agenția Națională Antidrog

 

 

Tagged as

Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *