Current track

Title

Artist


Friedrich Teutsch, episcop și istoric sas din România

#Postat de on septembrie 16, 2024

Friedrich Teutsch (n. 16 septembrie 1852, Sighișoara – d. 11 februarie 1933, Sibiu) a fost un episcop și istoric sas din România, cunoscut pentru contribuțiile sale în domeniul teologiei și istoriei. A fost fiul lui Georg Daniel Teutsch, fost episcop al Bisericii Luterane din Transilvania.

Friedrich Teutsch și-a început studiile la Sighișoara și Sibiu, continuând la universitățile din Heidelberg, Leipzig și Berlin, unde s-a specializat în teologie și istorie. Și-a obținut doctoratul la Heidelberg. După finalizarea studiilor, a predat la Colegiul Brukenthal din Sibiu, unde ulterior a devenit director al colegiului profesorilor.

Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Friedrich_Teutsch#/media/Fi%C8%99ier:Friedrich_Teutsch.jpg

În 1896, Teutsch a fost numit preot la Șura Mare, iar trei ani mai târziu a revenit la Sibiu ca vicar episcopal. În 1906 a fost ales episcop al Transilvaniei, funcție pe care a ocupat-o până în 1932. După Unirea Transilvaniei cu România, episcopia și-a extins semnificativ teritoriul, iar Teutsch a devenit episcop al României în 1927. În același an, a devenit senator de drept al României.

Friedrich Teutsch a avut o activitate remarcabilă în domeniul istoriei sașilor transilvăneni, publicând peste 1300 de lucrări. Printre cele mai importante lucrări se numără biografia lui Samuel von Brukenthal și studiile despre istoria națiunii germane din România. De asemenea, a fost co-fondator al Societății Istorice de Cercetare din Sibiu și membru al Fundației „Gustav Adolf”, contribuind la susținerea Bisericii Evanghelice din Transilvania.

În 1919, după Marea Unire, Friedrich Teutsch a fost ales membru de onoare al Academiei Române.

Friedrich Teutsch a murit în 1933, la Sibiu. În memoria sa, un institut de cercetare din Sibiu îi poartă numele, recunoscând contribuțiile sale deosebite la dezvoltarea istoriografiei și culturii sașilor din Transilvania.

Lucrări semnificative

  • Die «Unionen» der ständischen «Nationen» in Siebenbürgen bis 1542 (1874)
  • Die Art der Ansiedelung der Siebenbürger Sachsen (1895)
  • Die siebenbürgisch-sächsischen Schulordnungen 1543–1883 (1888, 1892)
  • Samuel von Brukenthal (1903)
  • Georg Daniel Teutsch. Geschichte seines Lebens (1894, 1909)

Sursa: Campania „10 Mari Sibieni”.

Sursa: https://www.sibiul.ro/personalitati-sibiene/friedrich-teutsch.html


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *