Current track

Title

Artist


Friedrich Schiller, dramaturg, poet și teoretician literar german

#Postat de on noiembrie 10, 2024

Friedrich Schiller, născut la 10 noiembrie 1759 în Marbach, Württemberg și decedat la 9 mai 1805 în Weimar, a fost un proeminent dramaturg, poet și teoretician literar german. Este recunoscut pentru opere precum Die Räuber („Hoții”), trilogia Wallenstein, Maria Stuart și Wilhelm Tell. De-a lungul vieții sale, Schiller a fost un fervent susținător al dreptății și al libertății, teme care revin obsesiv în lucrările sale.
Fiul unui locotenent, Schiller a fost influențat puternic de strictețea și militarismul vremurilor. În 1773, la ordinele ducelui Karl Eugen de Württemberg, Schiller a fost trimis la Academia Militară Karlsschule, unde a studiat mai întâi dreptul, apoi medicina. Perioada petrecută sub controlul ducelui l-a sensibilizat la ideile de autoritate și opresiune, care mai târziu vor sta la baza multor piese. Prima sa piesă, Die Räuber (1781), a fost o explozie de revoltă împotriva convențiilor, ilustrând povestea unui tânăr care sfidează o societate coruptă și abuzivă.

Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Friedrich_Schiller#/media/Fi%C8%99ier:Anton_Graff_-_Friedrich_Schiller.jpg
După ce a suportat reprimarea artistică impusă de duce, Schiller a fugit la Mannheim, unde a găsit susținere în lumea teatrului. Aici a scris Die Verschwörung des Fiesko zu Genua și Kabale und Liebe („Cabala și dragostea”), lucrări care explorează conflictul dintre idealurile personale și constrângerile sociale.
Stabilit la Leipzig și susținut de prietenul său, Christian Gottfried Körner, Schiller a continuat să scrie și a publicat Don Carlos (1787), o piesă care marchează tranziția sa de la drame intime la lucrări de anvergură politică. Mai târziu, sub influența filozofiei lui Immanuel Kant, Schiller a scris o serie de eseuri filozofice și poezii în care explorează conceptul de frumusețe, sublim și libertate spirituală.
În Weimar, Schiller a început o prietenie legendară cu Johann Wolfgang von Goethe. Această colaborare i-a adus inspirație și i-a oferit contextul intelectual necesar pentru a scrie cele mai mari opere. În acest interval, Schiller a creat Wallenstein, Maria Stuart, Die Jungfrau von Orleans și Wilhelm Tell. Aceste drame explorează teme de putere, trădare și lupta pentru libertate interioară.
Schiller a lăsat în urma sa o operă vastă și diversă, definindu-se atât ca un critic acerb al opresiunii sociale și politice, cât și ca un explorator al libertății spirituale. Dacă primele sale piese exprimă furia față de tiranie, lucrările târzii ilustrează căutarea armoniei interioare și integrității morale. Fie prin poezii filosofice sau drame clasice, Friedrich Schiller a rămas o figură centrală în literatura germană, influențând generații de cititori și dramaturgi.

Sursa: https://www.britannica.com/biography/Friedrich-Schiller


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *