Dionisie Duma, poet și profesor român
#Postat de Carmen Vintu on septembrie 8, 2024
Dionisie Duma (n. 8 septembrie 1940, Tecuci – d. 19 februarie 2018, Tecuci, jud. Galați) a fost un poet și profesor român. A urmat studiile elementare și liceale la Tecuci, absolvind Liceul „Dimitrie A. Sturdza”. În 1968, a finalizat studiile la Facultatea de Filologie a Universității „Al. I. Cuza” din Iași. După absolvire, a lucrat ca profesor de limba și literatura română în învățământul preuniversitar la diverse școli, printre care cele din Nărtești, Școala nr. 9 și Grupul Școlar Industrial din Tecuci.
Sursa foto: https://pixabay.com/es/photos/primavera-pluma-de-tinta-poes%C3%ADa-3819497/
Duma a debutat în 1960 în revista „Iașul literar”. A publicat mai multe volume de poezii, printre care: Ardere (1975), Catedrala de cuvinte (1991), Extemporal la inimă (1999), Oceanul de stres (2002, ediție bilingvă română-engleză), Al patrulea păcat (2003), și Aceste zile (2005, ediție bilingvă). De asemenea, a publicat volumul Scrisori (corespondență cu Tatiana Stănescu, mama poetului Nichita Stănescu) și antologia bilingvă Nichita Stănescu – O pată de sânge care vorbește (2005).
Dionisie Duma a fost membru al Societății Culturale „Junimea 1990” din Iași, al Societății Scriitorilor „C. Negri” și al Uniunii Scriitorilor din România. A colaborat cu importante reviste literare din țară, precum „Convorbiri literare”, „Luceafărul”, „Cronica”, „Dacia literară”, „Ateneu”, și din străinătate, precum „Lumina Lină” din SUA. Opera sa a fost analizată de critici și academicieni renumiți, printre care Iorgu Iordan, Zoe Dumitrescu-Bușulenga, C. Ciopraga, Laurențiu Ulici și Constantin Trandafir.
Printre distincțiile sale se numără Premiul special al revistei „Examene” pentru întreaga activitate lirică (1999), Premiul I la Festivalul Internațional de Poezie și revista „Antares” din Galați pentru volumul Aceste zile și Diploma de excelență oferită de Institutul Român de Teologie și Spiritualitate Ortodoxă și revista „Lumina Lină” din New York, în 2005, pentru contribuțiile sale culturale și întărirea legăturilor spiritual-culturale româno-americane.
Sursa: https://www.bvau.ro/infoghid/index.php/Dionisie_Duma