Current track

Title

Artist


David Emmanuel a fost matematician român, considerat întemeietorul școlii matematice moderne din România

#Postat de on februarie 4, 2022

David Emmanuel (n. 31 ianuarie 1854București – d. 4 februarie 1941, București) a fost matematician român, de naționalitate evreiască. Este considerat drept întemeietorul școlii matematice moderne din România. A fost membru de onoare (din 1936) al Academiei Române.. Născut în București, Emmanuel a studiat la liceele Gheorghe Lazăr și Gheorghe Șincai. În 1873 a plecat la Paris, unde și-a luat doctoratul. la matematică de la Universitatea din Paris (Sorbona) în 1879 cu o teză de Studiu a integralelor abeliene din specia a treia, devenind al doilea român care are un doctorat la matematică de la Sorbona (primul a fost Spiru Haret). (Primul doctor in matematici cu doctoratul in străinătate este Paul Tanco, născut la Monor, Jud. Bistrița-Năsăud, Spiru Haret este primul doctor la Paris).Comisia de susținere a tezei a fost formată din Victor Puiseux (consilier), Charles Briot și Jean-Claude Bouquet.

Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/David_Emmanuel#/media/Fi%C8%99ier:David_Emmanuel.01.jpg

În 1882, Emmanuel a devenit profesor de algebră superioară și teoria funcției la Facultatea de Științe a Universității din București. Aici, în 1888, a susținut primele cursuri de teoria grupurilor și teoria lui Galois și a introdus teoria mulțimilor în învățământul românesc. Printre elevii săi s-au numărat Anton Davidoglu, Alexandru Froda, Traian Lalescu, Grigore Moisil, Alexandru Myller, Miron Nicolescu, Octav Onicescu, Dimitrie Pompeiu, Simion Stoilow și Gheorghe Țițeica. Emmanuel a avut un rol important în introducerea matematicii moderne și a abordării riguroase a matematicii în România.

Emmanuel a fost președintele primului Congres al Matematicienilor Români, desfășurat în 1929 la Cluj. A murit la București în 1941. O stradă din cartierul București Dorobanți îi poartă numele.

Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/David_Emmanuel_(mathematician)


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *