Current track

Title

Artist


Corneliu Diaconovici, jurist, publicist, redactor și director de ziare și reviste, om politic român

#Postat de on februarie 18, 2025

Corneliu Diaconovici (n. 18 februarie 1859, Bocşa Montană – d. 17 august 1923, Reşiţa) a fost un jurist, publicist, redactor și director al mai multor ziare și reviste, dar și un om politic remarcabil. A ocupat funcția de prim secretar al ASTREI și a fost redactor principal al Enciclopediei Române, prima enciclopedie românească.
Corneliu Diaconovici s-a născut la 18 februarie 1859 în localitatea Bocşa-Montană din Banat, fiu al lui Adolf Diaconovici și al Adelei Kostiha. Familia sa provenea dintr-o veche dinastie de buni români care a avut o influență semnificativă în cultura Banatului. Străbunicul său, Gheorghe Diaconovici, a fost nevoit să-și schimbe numele din Diaconu în Diaconovici sub presiunea bisericii sârbești și s-a stabilit la Bocşa-Montană. Gheorghe a fost tatăl scriitorului Constantin Diaconovici-Loga, un important reprezentant al familiei.

DescriereCorneliu Diaconovici (1859 – 1923)
DatăDată necunoscută
Sursăhttp://bjpiresita.blogspot.com/2009/10/corneliu-diaconovici-o-noua-carte-sub.html
AutorNecunoscut

Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Fi%C8%99ier:Corneliu_Diaconovici_-_Foto01.jpg
Corneliu a început școala primară la Viena și Reșița, continuând cu liceul la Lugoj, Carei și Timișoara. A urmat studii superioare la Budapesta, unde a obținut licența în drept în 1880 și doctoratul în 1883, cu teza Despre apărarea îndreptățită. În perioada studiilor, a fost activ în societatea studențească „Petru Maior” și a început să publice articole în ziarul Viitorul.
După finalizarea studiilor, Corneliu Diaconovici s-a întors în Banat, unde a început să practice avocatura la Lugoj. A colaborat cu numeroase reviste și ziare românești, maghiare și germane, iar experiența dobândită l-a ajutat ulterior la redactarea Enciclopediei Române.
În 1884, Diaconovici a devenit redactor al ziarului Viitorul, organ al Partidului Moderat Român. Apoi, în 1885, a început să editeze revista Romänische Revue la Budapesta, care a fost dedicată istoriei politice și culturale a românilor, publicându-se inițial în limba germană. A continuat să publice revista în mai multe locații, inclusiv în Reșița, Viena și Timișoara. În 1894, a fondat împreună cu Valeriu Braniște ziarul Dreptatea la Timișoara, iar în 1895 a devenit director al revistei Transilvania din Sibiu, publicație oficială a ASTREI.
În perioada în care a fost director al revistei Transilvania, Diaconovici a fost însărcinat cu coordonarea Enciclopediei Române, primul proiect enciclopedic românesc. Deși inițial planificată să aibă doar două volume, enciclopedia a ajuns să fie extinsă la trei volume. Deși la început ideea a fost criticată, Diaconovici a reușit să adune un număr mare de colaboratori, printre care savanți, scriitori, clerici și profesori, iar ultimul volum a fost publicat în 1904.
Pe lângă activitatea sa publicistică, Corneliu Diaconovici s-a remarcat și în domeniul financiar, ocupând funcții importante, inclusiv director adjunct al Băncii Albina din Sibiu și fiind inițiatorul Asociației Băncilor Românești din Ardeal. În 1907, a fondat „Banca Muntele de pietate” în România și „Banca Carpați” în 1910. De asemenea, a realizat studii istorice semnificative.
Între 1905-1906, Diaconovici a fost implicat în înființarea băncii Muntele de pietate în București, care sprijinea păturile sărace. După Marea Unire din 1918, s-a întors la Reșița, unde a lucrat ca secretar general la Uzinele și Domeniile Reșița. Din păcate, starea sa de sănătate s-a deteriorat, iar în 1923, după o perioadă de izolare, Corneliu Diaconovici a murit în sărăcie, la vârsta de 64 de ani.

Bibliografie

  • Dicționar Enciclopedic Român, Academia Republicii Populare Române, Editura Politică, București, 1964
  • Mihai D. Drecin, Banca „Albina” din Sibiu, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1982
  • Vasile Petrica, Dr. Corneliu Diaconovici (1859-1923) – enciclopedist și ambasador al culturii române, Editura TIM Reșița
  • Lucian Predescu, Enciclopedia României. Cugetarea, Editura Saeculum, București, 1999

Bibliografie critică

  • Nicolae Sârbu, Un enciclopedist român aproape uitat. Dr. Corneliu Diaconovici, Editura Timpul, Reșița, 1999.

Sursa: https://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Corneliu_Diaconovici


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *