Current track

Title

Artist


Constantin Lecca, profesor, pictor, tipograf, editor, scriitor și traducător român din secolul al XIX-lea

#Postat de on octombrie 13, 2024

Constantin Lecca s-a născut pe 4 august 1807, la Brașov, și a decedat pe 13 octombrie 1887, la București. A fost un profesor, pictor, tipograf, editor, scriitor și traducător român din secolul al XIX-lea, recunoscut în special pentru contribuțiile sale în portretistică, pictură religioasă și cu tematică istorică, domeniu în care s-a consacrat. Alături de prietenul său, Mișu Popp, și de litograful Carol Popp de Szathmary, Constantin Lecca a făcut parte din grupul de artiști transilvăneni care au influențat semnificativ pictura românească din secolul al XIX-lea.

Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Constantin_Lecca#/media/Fi%C8%99ier:Constantin_Lecca_-_Fotografie.jpg

Constantin Lecca provenea dintr-o familie de negustori și meșteșugari brașoveni, documentată timp de aproape două secole. Din rândul acestei familii se remarcă Nicolae Leca, căsătorit cu Maria Nicolau. Familia Nicolau era una dintre cele mai importante firme comerciale din Brașov, cu legături la Trieste și Viena, și a sprijinit mișcarea de emancipare a românilor din Ardeal. Dumitru Leca, fiul lui Nicolae și al Mariei Nicolau, s-a căsătorit cu Maria Alexovici, mama viitorului pictor. De asemenea, Elena Alexovici, sora mamei sale, a fost mama Ecaterinei Kiriac, soția lui Luca Caragiale și mama scriitorului I.L. Caragiale.

Despre copilăria lui Constantin Lecca se știu puține lucruri. A rămas consemnată data botezului său, 4 august 1807, la Biserica din Șcheii Brașovului, ziua botezului fiind preluată eronat ca data sa de naștere, în loc de 10 august 1807.

Lecca a primit o educație aleasă, tipică familiilor înstărite din acea vreme. A urmat școala românească din Șchei și a învățat limba greacă. Există presupuneri că ar fi urmat cursurile Gimnaziului Săsesc din Brașov și apoi ar fi plecat la Blaj, așa cum a făcut fratele său, Dimitrie. Între 1822 și 1827, când s-a stabilit la Buda, nu se cunosc detalii despre viața lui. Odată ajuns la Buda, Constantin Lecca a intrat în contact direct cu Occidentul, marcând începutul formării sale artistice.

După plecarea de la Buda și stabilirea la Craiova, Constantin Lecca a pus bazele unei tipografii și a unei reviste similare cu Biblioteca românească. Cu sprijinul lui Petrache Poenaru și Grigore Otetelișanu, Lecca a reușit să înființeze o tipografie în Craiova, pe locul actualei Biserici Sfântul Ilie. Prima lucrare tipărită a fost revista săptămânală Mozaicul, iar tipografia a continuat să publice lucrări ale intelectualilor locali, piese de teatru și manuale școlare. După 1846, tipografia a fost preluată de alți asociați, iar afacerea a evoluat în Institutul de Editură Samitca, care ulterior a devenit cunoscuta editură Scrisul Românesc.

Constantin Lecca este considerat un pionier al picturii românești din prima jumătate a secolului al XIX-lea. A fost primul pictor român care a realizat picturi bisericești în stil occidental și a avut ca elevi pe mari artiști ai vremii, printre care Theodor Aman. În plan editorial, a fondat prima tipografie și prima revistă culturală din Oltenia, Mozaic, în 1838. În politică, s-a implicat activ în Revoluția Română de la 1848 și a sprijinit unirea și independența Principatelor Române.

După anul 1870, afectat de boala Parkinson, Lecca s-a retras din viața publică și artistică.

Sursa: https://www.travellerinromania.com/fig/constantin-lecca/


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *