Constantin Frosin, scriitor și traducător român
#Postat de Carmen Vintu on octombrie 12, 2024
Constantin Frosin (n. 12 octombrie 1952, Vetrești-Herăstrău, Nistorești, Vrancea, România – d. 10 octombrie 2020, Galați, România) a fost un scriitor și traducător român, cu rezultate remarcabile în Franța.
A obținut titlul de doctor în filologie la Universitatea din București în anul 2000, cu teza intitulată „Schimbarea limbii, schimbarea scriiturii?”. Printre titlurile onorifice se numără Doctor de Onoare al Academiei Balcanice de Știință, Cultură și Dezvoltare „Denis Jersov” din Bulgaria (2012) și Doctor Honoris Causa al Universității „Appolonia” din Iași (2012).
Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Constantin_Frosin#/media/Fi%C8%99ier:Constantin_Frosin.jpg
Activitatea sa profesională a inclus funcții precum profesor de limba și literatura franceză la Liceul Adjud din județul Vrancea și traducător la CIN-SNG, iar mai târziu la ICEPRONAV Galați. A fost redactor la Editura Porto Franco și Editura Alma din Galați. Începând din 1992, a activat în învățământul superior ca lector universitar asociat, devenind lector titular la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați în 1993. A fost conferențiar și profesor universitar la Universitatea „Danubius” din Galați, unde a fost și decan fondator al Facultății de Științe ale Comunicării. A avut o activitate editorială intensă, fiind redactor al revistei de cultură Le Courrier Francophone din Paris.
A fost inclus în mai multe ediții ale anuarului „Personalități din Francofonie: Le Richelieu” și a fost recunoscut drept una dintre cele 2000 personalități de excepție ale secolului XX de către B.I.C. din Cambridge (1997). De asemenea, a fost inclus în Who’s Who in France (ediția 2005-2006) și a fost președinte al Filialei românești a Academiei Francofone.
Ca afiliere, a fost membru al Uniunii Scriitorilor din România din 3 noiembrie 2000, al „Association des Ecrivains d’Expression Française” (ADELF), al „Société des Poètes de France” (SPF), precum și al PEN Clubului Internațional (secțiunile franceză și belgiană). De asemenea, a fost membru al Academiei Francofone din Paris (din 1991), al Societății Scriitorilor „C. Negri” din Galați și al mai multor academii internaționale și europene.
A primit numeroase premii, printre care Premiul pentru Traduceri al Fundației Franco-Române FRONDE (1994), Trophée GERNER oferit de Consiliul Europei (1995) și Marele Premiu al Academiei Francofone (1999). A fost declarat „Omul anului” în repetate rânduri de către The International Biographical Centre din Cambridge (1995-1998). A primit și distincții precum Diploma de onoare a Societății Scriitorilor din Alsacia (1995) și Ordinul „Meritul Cultural Român” în grad de Cavaler (2004).
A colaborat cu numeroase publicații din România și străinătate, printre care Antares, Apostrof, Art et Poesie, Ateneu, Caiete critice, Contemporanul, Luceafărul, Steaua și Vatra.
Sursa: https://www.bvau.ro/infoghid/index.php/Constantin_Frosin