Current track

Title

Artist


Constantin Esarcu, naturalist, medic, pedagog, diplomat și om politic

#Postat de on noiembrie 5, 2024

Constantin Esarcu (n. 5 noiembrie 1836, București, Țara Românească – d. 8 iunie 1898, Govora, județul Vâlcea, România) a fost un remarcabil naturalist, medic, pedagog, diplomat și om politic, devenind în 1884 membru corespondent al Academiei Române. După ce a urmat cursurile Institutului Monti și ale Colegiului „Sfântul Sava” din București, Esarcu a plecat la Paris, unde a studiat științele naturale, obținând licența la Sorbona în 1859. În 1864, și-a completat studiile cu un doctorat în medicină.

Născut la 5 noiembrie 1836 în București, Constantin Esarcu provenea dintr-o familie de intelectuali. Tatăl său, dr. P. Exarcho, studiase medicina la Viena. În București, Esarcu a urmat cursurile Institutului Monti și ale prestigiosului colegiu „Sfântul Sava”, continuându-și studiile la Paris, unde a obținut licența în științele naturale la Sorbona, iar în 1864 a finalizat un doctorat în medicină.

Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Constantin_Esarcu#/media/Fi%C8%99ier:Constantin_Esarcu.jpg

Esarcu a fost un susținător înfocat al dezvoltării culturale, implicându-se activ în înființarea unor societăți culturale importante ale epocii, precum „Ateneul Român”, „Societatea Amicilor Instrucțiunii” și „Filarmonica”. În mai 1870, a fost numit director în cadrul Departamentului Cultelor, iar între 1871 și 1873 a activat în comitetul de conducere al Teatrului Național. La 25 februarie 1873, Esarcu a lansat inițiativa construirii Ateneului Român și, alături de Vasile A. Urechia și Nicolae Kretzulescu, a demarat celebra campanie „Dați un leu pentru Ateneu”, prin care s-au pus în vânzare 500.000 de bilete de loterie, fiecare în valoare de un leu.

În noiembrie 1873, Esarcu a fost numit Agent diplomatic la Roma. În această poziție, a adus în atenția publicului o serie de documente istorice din arhivele orașelor Veneția, Milano, Florența și Roma, care relevau aspecte din istoria românilor. Ca membru al Partidului Liberal-Conservator, a reprezentat acest partid în calitate de senator în Parlamentul României. În 1891, a fost numit ministru al Afacerilor Străine, funcție pe care a deținut-o până în noiembrie același an. După o altă perioadă petrecută la Roma (noiembrie 1891 – februarie 1893) în calitate de Trimis Extraordinar și ministru Plenipotențiar, Esarcu s-a alăturat mișcării dizidente „drapeliste”.

În testament, Constantin Esarcu a lăsat întreaga sa avere Ateneului Român, contribuind astfel la dezvoltarea instituției pe care a susținut-o întreaga sa viață.

Sursa: https://www.travellerinromania.com/fig/constantin-esarcu/


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *