490 î.Hr.: Victoria grecilor asupra perșilor în Bătălia de la Maraton
#Postat de Carmen Vintu on septembrie 12, 2024
490 î.Hr.: Victoria grecilor asupra perșilor în Bătălia de la Maraton – în toamna anului 490 î.Hr., pe teritoriul Greciei, s-a desfășurat o bătălie renumită, care a dat naștere legendei alergătorului ce a murit după ce a parcurs 40 de kilometri pentru a aduce vestea victoriei. Este vorba despre Bătălia de la Maraton.
Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/B%C4%83t%C4%83lia_de_la_Maraton#/media/Fi%C8%99ier:Greek_Phalanx.jpg
În acea perioadă, Imperiul Persan era la apogeul puterii sale. Acesta se întindea pe circa opt milioane de kilometri pătrați, cuprinzând teritoriile actuale ale Iranului, Afganistanului, Irakului, Siriei, Egiptului, Israelului, Ciprului și chiar porțiuni din România și Bulgaria. Bogăția Greciei nu a putut trece neobservată, astfel că între perși și greci s-au purtat mai multe războaie, cunoscute sub numele de Războaiele Medice.
Bătălia de la Maraton reprezintă prima înfrângere decisivă a perșilor, a căror armată era considerată invincibilă la acea vreme. Victoria grecilor a fost rezultatul unei strategii noi, care implica confruntarea pe câmp deschis, în locul bătăliilor în zonele greu accesibile, o tactică mai sigură pentru greci din cauza efectivelor mai mici de care dispuneau. Această schimbare îndrăzneață a fost propusă de strategul atenian Miltiades cel Tânăr, care a convins conducerea să adopte o abordare ofensivă în timp ce perșii erau ocupați cu descărcarea corăbiilor.
Miltiades cunoștea bine tacticile și mentalitatea perșilor, întrucât luptase alături de ei în expedițiile împotriva sciților. Perșii, încrezători că atenienii se vor apăra în spatele zidurilor cetăților, au fost luați prin surprindere de atacul grecilor, suferind una dintre cele mai grele înfrângeri din istoria lor.
Istoricul Herodot, care a descris evenimentele 50 de ani mai târziu, relatează cum atenienii au atacat în fugă, surprinzând armata persană lipsită de cavalerie și arcași. Lupta a fost crâncenă, dar grecii au reușit să-i pună pe fugă pe perși, provocându-le pierderi masive de peste șase mii de oameni.
Legenda alergătorului Fidipide, care ar fi parcurs cei 42 de kilometri dintre Maraton și Atena pentru a anunța victoria, rămâne una dintre cele mai frumoase povești asociate acestei bătălii. După ce ar fi rostit cuvintele „Bucurie vouă, noi am câștigat”, curierul ar fi murit de epuizare. Deși nu se știe cu certitudine dacă această poveste este reală, legenda a inspirat proba de maraton din competițiile moderne.
Sursa: https://ziarullumina.ro/societate/timp-liber/batalia-de-la-maraton-o-lupta-istorica-115915.html