Current track

Title

Artist


Baruțu T. Arghezi, prozator, eseist și publicist român

#Postat de on decembrie 28, 2024

Baruțu T. Arghezi (n. 28 decembrie 1925, București – d. 26 august 2010, Arad) a fost un prozator, eseist și publicist român, fiul lui Tudor Arghezi, frate cu Mitzura Arghezi. A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România și autor a peste douăzeci de volume și numeroase studii literare și politice publicate în țară și străinătate. Subiectul principal al scrierilor sale este satul, sătenii, arta și cultura autentic țărănească.

Sursa foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tudor_Arghezi_with_Baru%C8%9Bu_and_Mitzura,_May_1960.png

Baruțu T. Arghezi, pe numele său complet Constantin Baruțu Arghezi, s-a născut la 28 decembrie 1925, la București, fiind fiul marelui scriitor Tudor Arghezi și fratele Mitzurei Arghezi. Crescut într-un mediu cultural de excepție, a devenit de timpuriu colaborator al unor prestigioase publicații literare și de atitudine. Subiectul principal al scrierilor sale a fost lumea rurală – satul, sătenii, arta și cultura țărănească – pentru care s-a documentat temeinic în lungi deplasări prin țară.

În 1943, în plin război, a fost profund marcat de vizita pe care i-a făcut-o tatălui său, Tudor Arghezi, deținut în Lagărul de Internați Politici de la Târgu-Jiu, experiență pe care a descris-o ulterior în romanul „Dincolo de zare”.

În 1974, împreună cu soția sa, Doina, a părăsit România din motive medicale, stabilindu-se în Elveția pentru tratamentul copilului lor. Acolo, în spațiul cultural european, Baruțu T. Arghezi a devenit cunoscut prin scrieri, conferințe și cursuri susținute în limba franceză, promovând valorile spiritualității românești. Publicațiile sale din această perioadă au inclus pagini remarcabile de istorie literară și teme legate de familie ca parte a patrimoniului național.

După 1990, s-a întors în România, stabilindu-se la Arad, unde împreună cu soția sa a continuat să publice volume de istorie literară, proză și poezie. În 2009, au fondat Centrul de Cercetări a Literaturii Argheziene, în cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, care funcționează într-un imobil din Piața Catedralei.

În semn de prețuire pentru contribuțiile sale literare, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” i-a acordat în 2009 Premiul „Mihai Eminescu” pentru întreaga activitate literară și titlul de Doctor Honoris Causa, odată cu publicarea volumului omagial „Baruțu T. Arghezi, un spirit european”.

Baruțu T. Arghezi a murit pe 26 august 2010, la Arad, fiind înmormântat în cripta familiei din Cimitirul Pomenirea. Mormântul său este marcat de o placă din marmură neagră, cu o carte deschisă și versurile emblematice:
„De când s-a întocmit Sfânta Scriptură / Tu n-ai mai pus picioru-n bătătură / Și anii mor și veacurile pier / Aici sub tine, dedesubt, subt cer.”

Baruțu T. Arghezi rămâne un reper în cultura română, autor a peste douăzeci de volume și numeroase studii literare și politice publicate atât în țară, cât și în străinătate.

Sursa: https://bibliotecaarad.ro/barutu-t-arghezi/


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *