Alexandrina „Didina” Cantacuzino, filantroapă și diplomată română
#Postat de Carmen Vintu on septembrie 20, 2024
Alexandrina „Didina” Cantacuzino (născută Alexandrina Pallady, cunoscută și ca Alexandrina Grigore Cantacuzino; n. 20 septembrie 1876, Ciocănești, Dâmbovița, România – d. 1944) a fost o feministă, filantroapă și diplomată română, una dintre liderele feministe din România în anii 1920 și ’30. Alexandrina Cantacuzino a fost principesa care a fondat Societatea Ortodoxă Națională a Femeilor Române (SONFR). Ea a ieșit în evidență într-o perioadă în care femeilor li se atribuiau roluri limitate, având o contribuție remarcabilă în societatea românească.
Alexandrina Pallady, născută la 20 septembrie 1876 într-o familie de boieri, a devenit Prințesă Cantacuzino după căsătoria cu Grigore Gheorghe Cantacuzino în 1899. Împreună, au avut trei fii. Alexandrina, cunoscută și ca Didina Cantacuzino, s-a afirmat ca lideră a mișcării feministe din România în perioada 1920-1930 și a fost implicată în diplomație, fiind vicepreședinta Consiliului Internațional al Femeilor. În această calitate, a reprezentat România la Liga Națiunilor.
Marea parte a vieții sale a fost dedicată acțiunilor de binefacere, în special prin înființarea SONFR în 1910. Societatea, care includea doamne din înalta societate, avea ca scop educația religioasă a tinerilor, sprijinirea familiilor nevoiașe și susținerea Bisericii. Simbolul SONFR era o cruce de oțel învelită cu panglică tricoloră, simbolizând credința și dragostea față de Biserică și țară. După moartea primei președinte, Anastasia Filipescu, Alexandrina Cantacuzino a preluat conducerea societății în 1918.
Cu sprijinul Reginei Maria, SONFR a devenit o organizație de anvergură națională, deschisă tuturor femeilor, indiferent de clasa socială. În timpul Primului Război Mondial, SONFR a contribuit masiv prin înființarea de spitale de campanie pentru soldații răniți, iar multe dintre membrele sale au devenit infirmiere. Organizația a fondat școli pentru fete, grădinițe și biblioteci publice, toate dedicate sprijinirii educației și comunității.
Profund religioasă și cu o puternică înclinație naționalistă, Alexandrina Cantacuzino a fost prima care a oficializat rolul femeii ortodoxe în Biserica Română. Ea a trecut la cele veșnice în 1944, puțin înainte ca regimul comunist să desființeze SONFR.
Astăzi, Alexandrina Cantacuzino este amintită ca o femeie puternică, un exemplu de curaj și hotărâre pentru toate femeile creștine.