Current track

Title

Artist


8 noiembrie. Ziua internaţională a radiologiei

#Postat de on noiembrie 8, 2024

Cu mai bine de un secol în urmă, medicina nu dispunea de nicio metodă de investigare neinvazivă a corpului uman, iar descoperirea razelor X de către Wilhelm Conrad Röntgen, la 8 noiembrie 1895, a fost o pură întâmplare.
Foto: Wikipedia În acea seară, profesorul Röntgen, de la Universitatea din Würzburg, Germania, realiza experimente în laboratorul său asupra descărcărilor electrice de mare intensitate prin tuburi de sticlă cu gaz la presiuni foarte scăzute. În timpul acestora, a observat existența unor raze necunoscute care treceau prin obiecte opace fără să se reflecte, conform celor menționate de Infoniac. Descoperirea că placa fotografică este sensibilă la aceste radiații i-a permis să obțină prima radiografie din lume: imaginea mâinii soției sale, Anna Röntgen, pe care se vedea și un inel. Razele pătrundeau prin majoritatea țesuturilor corpului, dar erau reflectate de oase și de suprafața metalică a inelului. Din acel moment, Röntgen și-a dedicat viața studiului fenomenului descoperit de el. Pentru că radiațiile respective erau necunoscute, el le-a denumit „raze X,” denumire care a rămas consacrată, deși mai târziu au fost numite și „raze Röntgen”. Max von Laue a demonstrat ulterior că aceste raze au o natură electromagnetică, precum lumina, diferențiindu-se doar prin frecvență. Conștient de posibilele efecte nocive asupra corpului uman, Röntgen a căutat măsuri de protecție, descoperind și utilizând scutul de plumb în munca sa de laborator. Röntgen a murit la vârsta de 77 de ani, pe 10 februarie 1923, din cauza unui cancer de colon. Potrivit specialiștilor, boala nu a fost legată de lucrul său cu razele X. Lângă casa sa natală din Remscheid, Germania, a fost ridicat un muzeu dedicat vieții și lucrării sale, deschis vizitatorilor și astăzi. Wilhelm Röntgen a cunoscut o glorie rar întâlnită, fiind decorat cu numeroase titluri științifice, premii și medalii, iar în 1901 i s-a acordat Premiul Nobel.
8 noiembrie. Ziua internaţională a radiologiei

8 noiembrie. Ziua internaţională a radiologiei

Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Wilhelm_Conrad_R%C3%B6ntgen#/media/Fi%C8%99ier:Roentgen2.jpg În ciuda renumelui său mondial, Röntgen a rămas un om modest și umil. Nu a fost niciodată atras de lux sau de un trai extravagant, deși mijloacele financiare i-ar fi permis aceasta. Îi plăcea să își petreacă vacanțele în drumeții alături de prieteni, explorând Alpii Bavarezi și bucurându-se de natură, printre oameni simpli care de multe ori nici nu bănuiau că au în față o personalitate de talia sa. Sursa: https://www.educatieprivata.ro/8-noiembrie-1895-wilhelm-rontgen-descopera-razele-x-in-1865-fusese-exmatriculat-din-liceu_1/

Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *