Current track

Title

Artist


Ernest Lawrence a fost un fizician american, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1939

#Postat de on august 27, 2021

Ernest Orlando Lawrence (n. 8 august 1901Dakota de SudSUA – d. 27 august 1958CaliforniaSUA) a fost un fizician american, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1939, cunoscut pentru inventarea, utilizarea și îmbunătățirea ciclotronului, începând cu 1929, și pentru lucrările sale din domeniul separării izotopilor de uraniu în cadrul Proiectului Manhattan.
A avut o carieră îndelungată la Universitatea Berkeley din California, unde a fost profesor de fizică. Elementul chimic numărul 103 este numit „lawrenciu” în cinstea lui.

Este cunoscut pentru munca sa de separare a uraniului-izotop pentru Proiectul Manhattan, precum și pentru fondarea Laboratorului Național Lawrence Berkeley și a Laboratorului Național Lawrence Livermore.

Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Ernest_Lawrence#/media/Fi%C8%99ier:Ernest_Lawrence.jpg

Absolvent al Universității din Dakota de Sud și al Universității din Minnesota, Lawrence a obținut un doctorat în fizică la Yale în 1925. În 1928, a fost angajat ca profesor asociat de fizică la Universitatea din California, Berkeley, devenind cel mai tânăr profesor titular acolo doi ani mai tarziu. În biblioteca sa, într-o seară, Lawrence a fost intrigat de o diagramă a unui accelerator care a produs particule de mare energie. El a contemplat cum ar putea fi compactat și a venit cu o idee pentru o cameră circulară de accelerare între polii unui electromagnet. Rezultatul a fost primul ciclotron.

Lawrence a continuat să construiască o serie de ciclotroni tot mai mari și mai scumpi. Laboratorul său de radiații a devenit un departament oficial al Universității din California în 1936, cu Lawrence ca director. În plus față de utilizarea ciclotronului pentru fizică, Lawrence a susținut și utilizarea acestuia în cercetarea utilizărilor medicale ale radioizotopilor. În timpul celui de-al doilea război mondial, Lawrence a dezvoltat separarea izotopilor electromagnetici la Laboratorul de radiații. A folosit dispozitive cunoscute sub numele de calutroni, un hibrid al spectrometrului de masă de laborator și ciclotronului. O uriașă instalație de separare electromagnetică a fost construită la Oak Ridge, Tennessee, care a ajuns să fie numită Y-12. Procesul a fost ineficient, dar a funcționat.

După război, Lawrence a militat intens pentru sponsorizarea guvernului de mari programe științifice și a fost un puternic avocat al „Științei mari”, cu cerințele sale pentru mașini mari și bani mari. Lawrence a susținut puternic campania lui Edward Teller pentru un al doilea laborator de arme nucleare, pe care Lawrence l-a localizat în Livermore, California. După moartea sa, Regenții Universității din California au redenumit Laboratorul Național Lawrence Livermore și Laboratorul Național Lawrence Berkeley după el. Elementul chimic numărul 103 a fost numit lawrencium în onoarea sa după descoperirea sa la Berkeley în 1961.


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *