Current track

Title

Artist


Astăzi, 5 decembrie, este Ziua Mondială a Solului

#Postat de on decembrie 5, 2021

Ziua Mondială a Solului este o zi prin care marcăm importanța solului ca o componentă fundamentală a sistemului natural și ca factor care contribuie semnificativ la bunăstarea oamenilor.
În 2021,  tema zilei este „Halt soil salinization, boost soil productivity”, care îşi propune să crească gradul de conştientizare cu privire la importanţa menţinerii ecosistemelor sănătoase şi a bunăstării umane, abordând provocări tot mai mari în managementul solului, în combaterea salinizării solului, în creşterea percepţiei asupra solului şi încurajarea societăţilor să îmbunătăţească sănătatea solului, notează https://www.fao.org/home/en/.Salinizarea şi sodificarea solului sunt fenomene majore de degradare a solului care ameninţă ecosistemul şi sunt recunoscute ca fiind printre cele mai importante probleme la nivel global pentru producţia agricolă, securitatea alimentară şi sustenabilitatea în regiunile aride şi semiaride.

În 2020, tema zilei, intitulată „Keep soil alive, Protect soil biodiversity”, şi-a propus să crească gradul de conştientizare a importanţei menţinerii sănătăţii ecosistemelor şi a bunăstării umane prin abordarea provocărilor în creştere în gestionarea solului, combaterea pierderii biodiversităţii solului, creşterea gradului de conştientizare a solului şi încurajarea guvernelor, organizaţiilor, comunităţilor şi persoanelor din întreaga lume să se angajeze în procesul proactiv de îmbunătăţire a sănătăţii solului, notează http://www.fao.org/.

Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite şi Uniunea Internaţională a Ştiinţelor Solului, recunoscând rolul crucial al solului pentru securitatea alimentară şi având în vedere provocările enorme pentru gestionarea durabilă şi protecţia solului, au susţinut şi propus celebrarea oficială a Zilei mondiale a solului.

Anul 2015 a fost declarat Anul Internaţional al Solurilor, printre obiective aflându-se şi cele de promovare de politici şi acţiuni eficiente pentru managementul durabil şi protecţia resurselor din sol.

Începând cu acest an, este acordat Glinka World Soil Prize, care se adresează Parteneriatului Global pentru Sol – membri, persoane fizice sau organizaţii angajate în rezolvarea problemelor naţionale, regionale sau locale acute de degradare a solului.

Acordarea acestui premiu contribuie la creşterea gradului de conştientizare între factorii de decizie politică şi a publicului larg cu privire la posibilele soluţii pentru abordarea problemelor naţionale şi locale acute ale degradării solului şi la încurajarea tuturor părţilor interesate şi a specialiştilor solului să se angajeze în activităţi orientate pe teren, cu contribuţii directe în conservarea mediului, securitatea alimentară şi reducerea sărăciei, aşa cum este specificat în Carta mondială a solului revizuită .

Prima Cartă mondială a solului a fost concepută şi formulată, negociată şi adoptată de ţările membre ale FAO în cadrul Conferinţei FAO din 1981. Aceasta a fost un instrument normativ major agreat de statele membre, Parteneriatul Global pentru Sol având obligaţia de a-i promova principiile.

Partenerii GSP au considerat că cele 13 principii enumerate în cartă sunt încă valabile, dar trebuiau actualizate şi revizuite în lumina noilor cunoştinţe ştiinţifice dobândite în ultimii 30 de ani, în special în ceea ce priveşte noile probleme, cum ar fi poluarea solului şi consecinţele sale pentru mediul înconjurător, adaptarea şi atenuarea schimbărilor climatice şi impactul extinderii urbane asupra disponibilităţii şi funcţiilor solului.

În 2015, în contextul Anului internaţional al solurilor, ţările membre reunite în cadrul celei de-a 39-a conferinţe a FAO au aprobat în unanimitate noua Cartă mondială a solului ca mijloc de promovare şi instituţionalizare a gestionării durabile a solului la toate nivelurile.

Sursa: https://www.fao.org/home/en/

Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *