Tema din acest an este „Radioul și schimbările climatice”. Radioul este un mijloc de comunicare accesibil și eficient, ajungând la comunități izolate și persoane vulnerabile, și oferind o platformă pentru discuții publice, indiferent de nivelul educațional al ascultătorilor. Mai mult, radioul joacă un rol esențial în comunicarea în situații de urgență și în cazuri de dezastre naturale.
Cu ocazia acestei zile, UNESCO invită posturile de radio să se înscrie pe harta UNESCO și să participe la evenimentul dedicat pe LinkedIn. Aceste inițiative pot facilita schimburi de programe, invitați, arhive sonore și ar putea duce la stabilirea unor parteneriate pe termen lung.
Biblioteca audiovizuală a Națiunilor Unite oferă acces online gratuit la o colecție de programe documentare și dramatice cu personalități precum Audrey Hepburn, Kirk Douglas și Bing Crosby. Aceste programe, cu sunet remasterizat digital, permit o călătorie în momente istorice importante ale Națiunilor Unite și ale lumii din a doua jumătate a secolului XX.
De asemenea, pe 13 septembrie, Secretariatul CNR UNESCO va organiza o întâlnire lunară cu unitățile de învățământ membre ASPnet, unde va fi susținută prezentarea „În era IA și a rețelelor sociale, radioul rămâne universal și popular”, susținută de Mădălina Diaconu, reporter Radio România Cultural.
Pentru a marca Ziua Mondială a Radioului, Casa Corpului Didactic din București va organiza Conferința „Sunetul cunoașterii: radioul și rolul său în educație”, eveniment sub patronajul CNR UNESCO.
Originile
Conferința Generală a UNESCO a proclamat Ziua Mondială a Radioului pe 13 februarie, în cadrul celei de-a 36-a sesiuni din 2011. Această dată a fost propusă de Directorul General al UNESCO și corespunde cu data creării Radio Națiunilor Unite .
Proclamarea Zilei Mondiale a Radioului a fost făcută pe baza unui amplu proces de consultare desfășurat de UNESCO la propunerea Spaniei în 2011. Academia Spaniolă de Radio ( Academia Española de la Radio), liderul proiectului, a fost susținută în propunerea sa. de către diverse părți interesate, inclusiv radiodifuzori internaționali importanți și sindicate și asociații de radiodifuziune.
La 14 ianuarie 2013, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a aprobat oficial proclamația și, la rândul său, a adoptat, la cea de-a 67-a sesiune, o rezoluție prin care se proclamă oficial ziua de 13 februarie drept Ziua Mondială a Radioului.
Ziua dorește să crească gradul de conștientizare a publicului și a presei cu privire la importanța radioului. Acesta urmărește în special să încurajeze factorii de decizie să dezvolte accesul la informații prin radio și să consolideze rețelele și cooperarea internațională între radiodifuzori.
Radioul este un instrument puternic pentru celebrarea umanității în toată diversitatea ei și oferă o platformă pentru discursul democratic. La nivel global, radioul rămâne media cea mai consumată. Această capacitate unică de a ajunge la cea mai largă audiență înseamnă că radioul poate modela experiența diversității a societății, fiind arena în care toate vocile pot fi exprimate, reprezentate și auzite. Posturile de radio ar trebui să servească comunități diverse, oferindu-le o mare varietate de programe, puncte de vedere și conținut. Posturile de radio trebuie să fie capabile, în organizațiile și operațiunile lor, să reflecte diversitatea audiențelor lor.