Ziua Internațională a Neutralității, 12 decembrie
#Postat de Carmen Vintu on decembrie 12, 2023
Ziua Internațională a Neutralității, 12 decembrie – neutralitatea, în slujba păcii și securității – în centrul acțiunii ONU; neutralitatea se referă la poziția unui stat care nu ia parte direct sau indirect între două sau mai multe state aflate în conflict sau în război.
Sursa foto: https://pixabay.com/illustrations/peace-dove-mankind-silhouettes-7044916/
Politicile naționale de neutralitate contribuie la crearea unui climat și a unui cadru propice negocierilor pașnice. Ele urmăresc promovarea diplomației preventive prin mediere, bune oficii, negociere, folosirea unor trimisi speciali, consultări, consolidarea păcii și activități de dezvoltare direcționate.
Acest concept este esențial pentru activitatea Națiunilor Unite. Carta Națiunilor Unite, în articolul 2 , prevede că Membrii Organizației se angajează să-și soluționeze diferendele internaționale prin mijloace pașnice și să se abțină, în relațiile lor internaționale, de la recurgerea la amenințări sau la constrângere. mod în care pacea și securitatea internațională și justiția să nu fie puse în pericol.
Țările neutre joacă, de asemenea, un rol constructiv în furnizarea și furnizarea de asistență umanitară în situații de urgență complexe și dezastre naturale, în conformitate cu principiile directoare privind consolidarea coordonării ajutorului asistenței umanitare de urgență oferite de agențiile Națiunilor Unite, inclusiv principiul neutralității.
Istoric
Legea neutralității a fost codificată în 1907 în Convențiile de la Haga din 1907 , care stipulează că beligeranții trebuie să respecte neutralitatea unui stat, adică să respecte integritatea teritorială a acestuia și să nu facă din acesta un teatru de operațiuni militare sau o bază din spate.
Pentru a seca sursele potențiale de tensiune înainte de o eventuală escaladare, este esențial să se respecte egalitatea suverană a statelor, integritatea teritorială, autodeterminarea, neamestecul în treburile interne și soluționarea diferendelor internaționale prin mijloace pașnice, astfel încât pacea internațională. iar securitatea și justiția nu sunt puse în pericol.
La 2 februarie 2017, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a proclamat ziua de 12 decembrie drept Zi internațională a neutralității prin adoptarea unui proiect de rezoluție prezentat de 18 state membre ONU, inclusiv Turkmenistan, recunoscut drept stat neutru permanent din 12 decembrie 1995. Rezoluția 71/275 , astfel adoptată, propune, de asemenea, ca Secretarul General să continue să coopereze strâns cu statele neutre în vederea punerii în aplicare a principiilor diplomației preventive și a aplicării acestora în activitățile lor de mediere.
Diplomație preventivă
Organizația Națiunilor Unite se angajează să treacă de la o cultură a „reacției” la o cultură a „prevenției”.
Diplomația preventivă înseamnă măsuri diplomatice luate pentru a preveni escaladarea disputelor în conflicte și pentru a limita răspândirea conflictelor atunci când izbucnesc. Deși activitățile conexe se desfășoară sub diferite forme și în diverse foruri, atât publice, cât și private, cea mai frecventă manifestare a diplomației preventive o reprezintă eforturile agenților diplomatici trimiși în zonele de criză pentru a încuraja dialogul, adoptarea de compromisuri și rezolvarea pașnică a tensiunilor. .
Mai multe informații despre „diplomația preventivă”
Mediere
De la crearea sa, ONU a jucat un rol crucial în a ajuta la medierea conflictelor interstatale și intrastatale la toate nivelurile: înainte ca acestea să devină conflicte armate, după un izbucnire de violență și în timpul implementării acordurilor de pace.
Pentru a asigura succesul activităților de mediere întreprinse în caz de conflict, este necesar să existe o structură de sprijin adecvată, capabilă să ofere serviciile unor trimiși care să poată conta pe asistența unui număr suficient de personal calificat, precum și numai pe sfaturi solide și să se asigure că cei responsabili de negocieri au acces la toate resursele logistice și financiare de care au nevoie. Aflați mai multe despre mediere
Îmbunătățirea păcii
Activitățile de menținere a păcii ale ONU au crescut în deceniul de la sfârșitul Războiului Rece, deoarece multe conflicte armate de lungă durată au fost puse capăt prin acorduri politice negociate, adesea prin acțiuni puternice ale ONU sub formă de servicii de mediere și participarea la acestea. implementare.
Organizația rămâne foarte activă în acest domeniu în prezent și lucrează din ce în ce mai mult în parteneriat cu organizațiile regionale pentru a pune capăt conflictelor în curs și a preveni apariția sau apariția unor noi crize. Aflați mai multe despre menținerea păcii