Zenaida Pally, mezzo-soprană română
#Postat de Carmen Vintu on iunie 10, 2025
Zenaida Pally (n. 10 iunie 1919, Soroca, Basarabia, România – d. 26 iunie 1997, Saarbrücken, Germania) a fost o mezzo-soprană română cu reputație internațională.
Între 1940 și 1945, Zenaida Pally a urmat simultan trei facultăți: Facultatea Comercială, Academia de Belle Arte și Conservatorul de Muzică. La conservator, a studiat canto cu Elena Saghin, teorie și solfegiu cu Ioan D. Chirescu, iar clasa de operă a fost condusă de Mihail Vulpescu. După trei ani, a urmat un curs de perfecționare alături de Maria Nevi și Constantin Stroescu.

Sursa foto: https://www.wikidata.org/wiki/Q12744005#/media/File:Zenaida_Pally.jpg
A început cariera ca funcționară la Banca de Stat și ca membră a Corului Radio, unde a colaborat cu artistul David Ohanesian. A debutat ca solistă a Teatrului de Operă și Balet din București în mai 1945, interpretând rolul Amneris din opera Aida de Giuseppe Verdi. La scurt timp după debut, a efectuat un turneu la Budapesta, alături de Emil Marinescu, Lucia Bercescu și Petre Ștefănescu-Goangă.
A interpretat numeroase roluri importante, printre care și cel al Sfinxului în opera Oedip de George Enescu, în cadrul primei reprezentații românești a acestei opere. A susținut turnee internaționale și a realizat înregistrări pentru Radiodifuziunea Română. Pentru contribuțiile sale artistice, i s-a conferit titlul de Artist al Poporului.
În 1974, a emigrat în Germania, unde și-a continuat activitatea muzicală, atât în cor, cât și ca solistă, la Saarbrücken, până în 1988.
Distincții
- Ordinul Muncii, clasa a II-a (8 martie 1951)
- Ordinul Muncii, clasa I-a (19 aprilie 1952), pentru contribuția sa excepțională la spectacolul Rusalka
- Titlul de Artist Emerit al Republicii Populare Române (19 noiembrie 1952)
- Medalia „A cincea aniversare a Republicii Populare Române” (24 decembrie 1952), pentru implicarea în dezvoltarea republicii
- Premiul de Stat, clasa I (1954)
- Titlul de Artist al Poporului (28 martie 1962), pentru merite remarcabile în teatrul, muzica și artele plastice
- Ordinul „Meritul Cultural”, clasa I (12 septembrie 1968), pentru activitatea muzicală îndelungată și remarcabilă.
Pe 20 mai 2009, Opera Națională București a organizat o expoziție omagială dedicată Zenaidei Pally. Totodată, ediția a cincea a Concursului Internațional de Canto „Maeștrii artei lirice” din 2013, organizat de aceeași instituție, i-a purtat numele în onoarea sa.