Current track

Title

Artist


William Shakespeare a fost un dramaturg și poet englez, considerat cel mai mare scriitor al literaturii de limba engleză și supranumit „Poetul din Avon”  sau „Lebăda de pe Avon”

#Postat de on aprilie 23, 2022

William Shakespeare (n. aprilie 1564Stratford-upon-AvonRegatul Angliei – d. 23 aprilie/3 mai 1616Stratford-upon-AvonRegatul Angliei) a fost un dramaturg și poet englez, a început o carieră de succes în Londra ca actor, scriitor și proprietarul unei părți a unei companii de teatru numită „Oamenii Lordului Chamberlain” (The Lord Chamberlain’s Men), mai târziu știută ca „Oamenii Regelui” (King’s Men).

Din vasta sa operă – parte realizată în colaborare – s-au păstrat aproape 38 de piese de teatru, 154 de sonete, 2 lungi poeme narative, precum și alte multe poezii traduse în aproape fiecare limbă vorbită.

Shakespeare a scris majoritatea lucrărilor sale cunoscute între 1589 și 1613. Piesele lui de început au fost în special comedii și sau drame istorice, genuri pe care el le-a ridicat la punctul de maxim de rafinament și artă până la sfârșitul secolului al XVI-lea. După aceea, înainte de aproximativ 1608, a scris în special tragedii, incluzând cunoscutele HamletRegele Lear și Macbeth, considerate unele dintre cele mai strălucite lucrări în limba engleză.

Piesele sale de teatru rămân cât se poate de populare și astăzi, fiind permanent studiate, jucate și reinterpretate în diverse contexte culturale și politice în întreaga lume.

Shakespeare a murit la Stratford-on-Avon pe 23 aprilie 1616. Astăzi, peste 400 de ani mai târziu, piesele sale sunt jucate și citite mai des și în mai multe națiuni decât oricând. Într-un milion de cuvinte scrise de-a lungul a 20 de ani, el a surprins întreaga gamă de emoții și conflicte umane cu o precizie care rămâne clară și astăzi. După cum a spus marele său contemporan, poetul și dramaturgul Ben Jonson: „Nu avea o vârstă, ci pentru totdeauna”.

Influența lui Shakespeare asupra scriitorilor români. Regizori români care i-au montat piesele

Opera lui Shakespeare a exercitat o puternică influență asupra scriitorilor români. Traducerea operei sale a fost începută de Petre Carp, rivalul politic al lui Titu Maiorescu, în vreme ce poetul Mihai Eminescu va descrie în poezia postumă Cărțile admirația pentru opera sa, declarându-l prieten drag al sufletului meu. O bună parte din piesele neterminate scrise de el poartă amprenta influenței sale. În epoca interbelică Dragoș ProtopopescuHaig Acterian sau Mihail Sebastian, care descrie în Jurnalul său procesul anevoios de traducere a sonetelor lui, vor da un nou imbold receptării lui Shakespeare în România. Printre scriitorii contemporani care au recunoscut deschis influența operei sale se numără și dramaturgul Marin Sorescu, autorul piesei Vărul Shakespeare, și poetul Vasile Voiculescu, autorul unui volum de sonete intitulat, Ultimele sonete închipuite ale lui William Shakespeare, dar și piesa lui Eugen IonescuMacbett. Dramele sale au fost montate de mari regizori de teatru români, din perioada 1870 până în zilele noastre, printre aceștia numărându-se și montările unor regizori ca Liviu CiuleiAlexandru DarieRadu AfrimCătălina BuzoianuIon SapdaruVlad Mugur sau Beatrice Bleonț.

Opera

Opera sa include 37 de piese de teatru terminate, una neterminată, între care 17 sunt comedii, piese istorice, tragedii, sonete.

Comedii

Piese istorice

Tragedii

Piese pierdute

  • Love’s Labour’s Won
  • Cardenio
  • Richard al II-lea (prima parte)

Poeme

  • Sonetele lui Shakespeare
  • Venus și Adonis
  • The Rape of Lucrece
  • The Passionate Pilgrim
  • The Phoenix and the Turtle
  • A Lover’s Complaint

Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *