Current track

Title

Artist


William B. Shockley, inginer și profesor american

#Postat de on februarie 13, 2025

William B. Shockley (născut la 13 februarie 1910, Londra, Anglia – decedat pe 12 august 1989, Palo Alto, California, SUA) a fost un inginer și profesor american, co-câștigător al Premiului Nobel pentru Fizică în 1956, împreună cu John Bardeen și Walter H. Brattain, pentru dezvoltarea tranzistorului. Acesta a înlocuit, în mare măsură, tuburile cu vid, care erau mai mari și mai puțin eficiente, deschizând astfel calea pentru era electronicii miniaturizate.

William B. Shockley
William B. Shockley

Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/

Shockley a studiat fizica la California Institute of Technology (BS, 1932) și la Massachusetts Institute of Technology (Ph.D., 1936). În 1936, a început să lucreze la Bell Telephone Laboratories, unde a realizat experimente cu semiconductori ce au dus la inventarea tranzistorului. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost director de cercetare pentru Grupul de Cercetare pentru Operațiuni de Război Antisubmarin al Marinei SUA.

După război, Shockley s-a întors la Bell Telephone Laboratories, unde a fost numit director al programului de cercetare privind fizica stării solide. Împreună cu Bardeen și Brattain, a continuat să cerceteze semiconductori pentru amplificarea și controlul semnalelor electronice, iar în 1947 au inventat tranzistorul cu contact punctual. În 1948, au dezvoltat tranzistorul de joncțiune, care era mai eficient. În perioada 1954–1955, a fost director adjunct al Grupului de Evaluare a Sistemelor de Arme al Departamentului de Apărare al SUA. În 1955, s-a alăturat Beckman Instruments, Inc., pentru a înființa Shockley Semiconductor Laboratory, iar în 1958 a devenit lector la Universitatea Stanford din California, unde, în 1963, a fost numit primul profesor Poniatoff de științe inginerești (emerit în 1974).

Shockley a scris lucrarea „Electrons and Holes in Semiconductors” (1950), iar în decursul anilor 1960 a devenit o figură controversată din cauza opiniilor sale despre diferențele intelectuale dintre rase. El a susținut că testele de inteligență standardizate reflectă o diferență genetică în capacitatea intelectuală, sugerând că negrii ar fi inferiori albilor și că rata mai mare de reproducere în rândul negrilor ar avea un efect negativ asupra evoluției.

Sursa: https://www.britannica.com/biography/


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *