Concursul de vorbit în public „VOCE – de la cuvinte la campioni”, primul eveniment organizat sub egida Vaslui, Capitala Tineretului din România 2025
#Postat de Carmen Vintu on ianuarie 16, 2025
Pe 14 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale, a avut loc concursul de vorbit în public „VOCE – de la cuvinte la campioni”, primul eveniment organizat sub egida „Vaslui, Capitala Tineretului din România 2025”. 14 tineri din Vaslui au participat la acest concurs, desfășurat în sala de spectacole a Centrului Cultural „Dimitrie Cantemir” Vaslui, eveniment organizat de Consiliul Județean Vaslui și Centrul Cultural Județean.
În fața unui public numeros, liceenii au depășit emoțiile și au descoperit secretele vorbitului în public, prezentând discursuri inspirate despre proiecte pentru comunitate, despre transformarea personală, despre adolescență, dar și despre viața de familie. Cele mai remarcabile discursuri au fost recompensate cu premii în bani.

„Îi felicit pe tinerii concurenți pentru curaj. Nu e ușor să fii în fața unui public. Spun din propria experiență. La primul discurs pe care l-am susținut nu mai auzeam pe nimeni, vedeam ca într-un tunel și doream să scap cât mai repede. Curajul lor merită toate aplauzele. Îndemn toți tinerii să îndrăznească”, a afirmat Ciprian-Ionuț Trifan, președintele Consiliului Județean Vaslui.

Juriul concursului a fost format din personalități locale, inclusiv campioana olimpică Andreea Răducan, actorii vasluieni Marian Olteanu și Denis Hanganu, cunoscuți pentru rolurile lor din serialul „Clanul”.
Andreea Răducan a declarat: „Am acceptat invitația în primul rând pentru a fi alături de acești tineri. Consider că este un eveniment important pentru tânăra generație, pentru județul Vaslui. Se întâmplă lucruri frumoase și asta nu poate decât să dea încredere celor implicați. Pentru comunitate este un pas extrem de frumos, care trebuie făcut din ce în ce mai des și cu multă încredere, pentru că va aduce rezultate frumoase”.
Marian Olteanu, jurat la concurs, a menționat: „E foarte greu de vorbit în public, mai ales când nu ai un text învățat, nu ai nimic scris, nu ai nimic pregătit. E foarte greu. Dar, cu cât ești mai sincer, cu cât ești mai liber în exprimare cu atât nu ai cum să dai greș. Eu așa funcționez”.
De asemenea, Denis Hanganu a subliniat importanța concursului: „Cred în importanța acestui eveniment pentru că dacă e să analizăm cea mai mare frică a omenirii este aceea de a vorbi în public. Practic, acești liceeni și-au depășit această frică, cu foarte mult curaj, și ne-au demonstrat că se poate să avem performeri la acest nivel în ceea ce privește un discurs susținut în fața unor spectatori. E îmbucurător să fii aici și să fac parte din juriu, să-i pot evalua și urmări ca pe niște colegi mai mici, fiindcă mă consider un coleg mai mare. Cred că suntem capabili de lucruri mărețe și suntem o generație care poate răsturna orice fel de preconcepție care a fost creată despre județul Vaslui. Avem puterea asta. Cheia e practic în mâinile noastre și aș vrea pe cât de tare vă simțiți voi acasă, pe cât de tare credeți în puterea noastră de a schimba împreună lucrurile să aplaudăm. Putem măsura asta prin aplauze îndelungi”,
La eveniment au fost prezenți și oficiali locali, printre care vicepreședintele Consiliului Județean Vaslui, Costel Zară, primarul municipiului Vaslui, Lucian Braniște, viceprimarul Valeriu Caragață și inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean, Cristiana Botan.