Current track

Title

Artist


Vittorio De Sica a fost un regizor și actor de film italian

#Postat de on iulie 7, 2021

Vittorio De Sica s-a născut pe 7 iulie 1901 în Sora, Italia. A debutat ca actor de teatru în anii 1920, iar în 1928 a regizat primul său film, La porta chiusa („Ușa închisă”). A cunoscut succesul ca actor în filme mute și comedii timpurii, dar abia la sfârșitul anilor 1930 a început să se concentreze pe regia de film.

De Sica a devenit o figură majoră a mișcării neorealiste italiene, care a apărut după cel de-al Doilea Război Mondial. Filmele sale din această perioadă, cum ar fi Sciuscia („Șoșaciul”, 1946), Ladri di biciclette („Hoți de biciclete”, 1948) și Umberto D. (1950), au fost apreciate pentru realismul lor dur și pentru portretizarea vieții oamenilor obișnuiți din Italia postbelică.

De Sica a continuat să regizeze filme de succes și în anii 1950 și 1960, printre care Miracolul la Milano (1951), Stația Termini (1953), Ieri, oggi, domani („Ieri, azi, mâine”, 1963) și Grădinile familiei Finzi Contini (1970). A câștigat un premiu Oscar pentru cel mai bun film străin pentru Sciuscia și a fost nominalizat de încă trei ori pentru același premiu.

De Sica a murit la Paris pe 13 noiembrie 1974. Este considerat unul dintre cei mai importanți regizori de film din istoria Italiei și un pionier al mișcării neorealiste.

Filmele lui De Sica sunt apreciate pentru realismul lor, umanismul lor și poezia lor vizuală. Au avut o influență profundă asupra regizorilor din întreaga lume și continuă să fie apreciate de publicul modern.

De Sica a fost un actor talentat și a jucat în peste 100 de filme. A colaborat cu unii dintre cei mai mari actori italieni ai epocii, inclusiv Sophia Loren, Marcello Mastroianni și Gina Lollobrigida.
De Sica a fost un inovator în domeniul regiei cinematografice și a experimentat cu o varietate de tehnici și stiluri.
De Sica a fost un activist politic și a vorbit împotriva fascismului și a războiului.
De Sica a fost un tată devotat și a avut un fiu, Christian De Sica, care a devenit și el un actor și regizor de succes.

Sursa foto:  https://ro.wikipedia.org/wiki/Vittorio_De_Sica#/media/Fi%C8%99ier:Il_generale_Della_Rovere_(1959)_Vittorio_De_Sica_(cropped).png

Filmografie selectivă

Actor

• 1950 Mâine va fi prea târziu (Domani è troppo tardi), regia Léonide Moguy
• 1955 Bigamul (Il bigamo), regia Luciano Emmer
• 1957 Adio arme (A Farewell to Arms), regia Charles Vidor și John Huston (nemenționat)
• 1957 Între noi părinții (Padri e figli), regia Mario Monicelli
• 1957 Medicul și vraciul (Il medico e lo stregone), regia Mario Monicelli
• 1958 Dragoste și pălăvrăgeli (Amore e chiacchiere / titlu alternativ:Salviamo il panorama), regia Alessandro Blasetti
• 1959 Generalul della Rovere (Il Generale della Rovere), regia Roberto Rossellini
• 1960 Gardianul (Il vigile), regia Luigi Zampa
• 1961 Lampa lui Aladin
• 1965 Le avventure e gli amori di Moll Flanders, regia Terence Young
• 1966 Eu, eu , eu… și ceilalți (Io, io, io… e gli altri), regia Alessandro Blasetti
• 1966 După vulpe (Caccia alla volpe), regia Vittorio De Sica
• 1967 Un italian în America (Un Italiano in America), regia Alberto Sordi
• 1969 Dacă e marți, e Belgia (If It’s Tuesday, This Must Be Belgium), regia Mel Stuart
• 1971 Eu nu văd, tu nu vorbești, el nu aude (Io non vedo, tu non parli, lui non sente), regia Mario Camerini
• 1974 Cât de mult ne-am iubit (C’eravamo tanto amati), regia Ettore Scola

Regizor

  • • 1946 Sciuscia (Sciuscià)
    • 1948 Cuore, (co-regia cu Duilio Coletti, producția, scenariul și actor)
    • 1948 Hoți de biciclete (Ladri di biciclette) (și producția și scenariul)
    • 1951 Miracol la Milano (Miracolo a Milano) (și producția și scenariul)
    • 1952 Umberto D. (și producția)
    • 1953 Gara Termini (Stazione Termini) (și producția)
    • 1954 Aurul Neapolelui (L’oro di Napoli) (și cenariul + actor)
    • 1956 Acoperișul (Il tetto) (și producția)
    • 1958 Anna di Brooklyn (co-regia cu Carlo Lastricati, și actor)
    • 1960 Ciociara (La ciociara)
    • 1961 Il giudizio universale (și actor)
    • 1962 Boccaccio ’70, episodul Tombola
    • 1962 Sechestratul din Altona (I sequestrati di Altona)
    • 1963 O afacere (Il boom)
    • 1963 Ieri, oggi, domani (Ieri, oggi, domani)
    • 1964 Căsătorie în stil italian (Matrimonio all’italiana)
    • 1966 Un mondo nuovo
    • 1966 După vulpe (Caccia alla volpe)
    • 1967 Le streghe, episodul Una sera come le altre
    • 1967 De șapte ori femeie (Sette volte donna)
    • 1968 Un loc pentru îndrăgostiți (Amanti) (și scenariul)
    • 1970 Floarea soarelui (I girasoli)
    • 1970 Grădinile familiei Finzi Contini (Il giardino dei Finzi-Contini)
    • 1970 Le coppie, episodul Il leone (și subiectul + scenariul)
    • 1972 Lo chiameremo Andrea
    • 1973 Scurtă vacanță (Una breve vacanza)
    • 1974 Călătoria (Il viaggio)

Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *