Current track

Title

Artist


Victor Mihaly de Apșa, mitropolit al românilor greco-catolici din Austro-Ungaria

#Postat de on ianuarie 21, 2025

Victor Mihaly de Apșa, cunoscut și ca Victor Mihali (n. 19 mai 1841, Ieud, Comitatul Maramureș – d. 21 ianuarie 1918, Oradea), a fost episcop al Eparhiei de Lugoj între 1875-1895, arhiepiscop al Arhidiecezei de Alba Iulia și Făgăraș și mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma din 1895 până la moarte. Începând din 1894, a fost membru de onoare al Academiei Române. A fost fratele mai mare al istoricului Ioan Mihaly de Apșa, tot membru al Academiei Române.

Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Victor_Mihaly_de_Ap%C8%99a#/media/Fi%C8%99ier:Victor_mihali.jpg
Victor Mihali s-a născut într-o veche familie nobilă din Ieud, Maramureș, și a studiat la Liceul Piarist din Sighet și în mai multe gimnazii din Oradea, Târnavia și Cașovia, unde a obținut diploma de bacalaureat. A urmat studii de filosofie și teologie la Roma, la colegiul Bisericii Sfântul Atanasie, fiind hirotonit preot pe 8 noiembrie 1863. După întoarcerea în Transilvania, a fost profesor de istorie bisericească și drept canonic la Seminarul diecezan din Gherla și, ulterior, secretar al mitropolitului Ioan Vancea, în cadrul curiei mitropolitane din Blaj. A însoțit mitropolitul la Roma, cu ocazia Conciliului Vatican I din 1870.

În 1874, după transferarea episcopului Ioan Olteanu la Oradea, Victor Mihali a fost ales episcop de Lugoj. În această funcție, a avut o activitate religioasă intensă, realizând vizite canonice și construind biserici și capele în numeroase parohii. De asemenea, a înființat o fundație pentru educația tineretului, cu o contribuție financiară semnificativă.

În 1893, după moartea mitropolitului Ioan Vancea, Victor Mihali a fost ales mitropolit al Arhidiecezei de Alba Iulia și Făgăraș. A fost confirmat în funcție de Împăratul Francisc Iosif I și numit de Papa Leon al XIII-lea în 1895.

În perioada în care a fost mitropolit, a convocat mai multe sinoade și un conciliu provincial, celebrând cu solemnitate 200 de ani de la Unirea Bisericii Române Unite cu Roma. A fost un susținător al autonomiei Bisericii Române Unite, iar în 1897 a organizat o conferință episcopală importantă, în care a subliniat necesitatea unui congres românesc unic, separat de autonomia Bisericii latine din Ungaria.
În 1912, înființarea Diecezei de Hajdúdorog, care includea majoritatea parohiilor de limbă maghiară, a fost o lovitură pentru Biserica Română Unită din Transilvania. Mitropolitul Mihali a susținut lupta pentru protejarea drepturilor românilor uniți, iar, în ciuda eforturilor de protest și a memorii trimise la Roma, măsurile autorităților maghiare nu au fost anulate. Cu toate acestea, această luptă a continuat prin organizarea de rezistență la nivel național, sprijinită de lideri precum Alexandru Vaida Voievod și Iuliu Maniu.
În 1916, pe fondul războiului, mitropolitul Mihali s-a retras la Oradea, departe de pericolul războiului, unde a continuat să se ocupe de organizarea vieții religioase. A înființat Reuniuni mariane, a sprijinit misiunile pentru popor și a luptat împotriva alcoolismului.

Victor Mihali a decedat pe 21 ianuarie 1918, la Oradea, în urma unui activități intense și într-un context istoric de mari schimbări pentru Biserica Română Unită și pentru națiunea română.

Bibliografie
Pentru o înțelegere mai detaliată a activității sale și a contextului istoric, se pot consulta lucrări precum „Mitropolitul Victor Mihali de Apșa” și alte studii de istorie bisericească și națională.

Sursa: https://www.bru.ro/blaj/lista-episcopilor/ps-victor-mihali/


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *