Vama Siret, dotată cu un scaner fix pentru autocamioane (foto)
#Postat de Carmen Vintu on octombrie 31, 2024
Autoritatea Vamală Română anunță modernizarea punctului de trecere Vama Siret
În cadrul unui proiect ambițios de modernizare a infrastructurii vamale, Ministerul Finanțelor și Autoritatea Vamală Română au pus în funcțiune primul scaner fix cu raze X destinat autocamioanelor la Vama Siret, cel mai mare punct de frontieră cu Ucraina. Acest nou sistem va permite controlul nedistructiv al camioanelor și containerelor, accelerând procesul de verificare prin inspecția mărfurilor și bagajelor fără a necesita deschiderea lor. Această măsură se aliniază la strategia de combatere a contrabandei și fraudei prin întărirea controlului la granițele României.
„Biroul vamal de frontieră Siret beneficiază de acum de primul sistem fix de scanare cu raze X pentru autocamioane din România. La finalul lunii decembrie 2024, un nou scaner, dedicat controlului autoturismelor, va fi instalat aici, iar acest echipament va permite inspectarea a peste 500 de vehicule pe zi. Observăm deja o creștere a eficienței controalelor și o reducere a comportamentelor ilegale. După instalarea celor 26 de scanere planificate, România va avea o capacitate crescută de control al fluxurilor comerciale și va beneficia de o protecție vamală îmbunătățită. Vom sprijini astfel economia națională și veniturile bugetare, reducând totodată activitățile ilegale”, a declarat ministrul Marcel Boloș.
Investiții și modernizări în infrastructura vamală
Biroul vamal de frontieră Siret, care înregistrează zilnic peste 600 de camioane, a fost modernizat printr-o investiție de 10 milioane de euro în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare. Clasat printre cele mai importante 10 puncte de trecere a frontierei din România, Siretul este un nod strategic atât pentru România, cât și pentru Uniunea Europeană. Modernizarea acestuia cu un sistem de scanare cu raze X pentru camioane a fost esențială pentru creșterea eficienței controalelor și reducerea timpului de așteptare la frontieră.
„Dotarea birourilor vamale de frontieră cu sisteme de scanare performante ne permite să reducem considerabil timpii de așteptare la granițe și să asigurăm o protecție sporită împotriva fraudei și contrabandei,” a adăugat Marcel Mutescu, președintele Autorității Vamale Române. Pe lângă sistemul operaționalizat acum, sunt planificate alte 26 de sisteme de scanare în punctele vamale de frontieră, acestea fiind programate să devină funcționale în următorii ani, susținute de fonduri din bugetul național și din fonduri europene nerambursabile.
Planuri de viitor și Calendarul Implementării
Până la sfârșitul lui 2024, alte cinci scanere vor deveni operaționale în puncte-cheie de frontieră, inclusiv Constanța Nord și Halmeu. În 2025 și 2026 vor fi instalate 17 scanere în alte puncte de frontieră majore, ca parte a unui proiect finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, cu data finalizării estimate pentru decembrie 2027.
Aceste modernizări fac parte dintr-un plan amplu de dezvoltare a Autorității Vamale Române, incluzând înființarea unui Centru Național de Analiză Imagistică și formarea de personal specializat, pentru a asigura eficiența și securitatea sistemului vamal românesc și a Uniunii Europene.