Current track

Title

Artist


Valeriu Râpeanu, critic și istoric literar, profesor universitar român

#Postat de on septembrie 28, 2024

Valeriu Râpeanu (n. 28 septembrie 1931, Ploieștiori, Blejoi, Prahova, România – d. 12 iunie 2022) a fost un critic și istoric literar, profesor universitar român.

Critic literar, editor și exeget de renume, Valeriu Râpeanu este o personalitate marcantă în critica și istoria literară românească, fiind considerat un deschizător de drumuri în acest domeniu.

Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Valeriu_R%C3%A2peanu#/media/Fi%C8%99ier:Valeriu_R%C3%A2peanu_1970.jpg

S-a născut pe 28 septembrie 1931 într-o familie de intelectuali. Formarea sa intelectuală a fost marcată de studiile la Facultatea de Filologie din București, pe care le-a finalizat în 1954, an ce marchează și debutul său publicistic.

Cariera sa impresionantă include publicarea a 13 volume monografice, 9 volume de studii și eseuri, 4 lucrări de memorialistică, 29 de ediții critice și peste 250 de studii și articole. A prefațat sau postfațat peste 60 de lucrări și a fost menționat în 35 de volume și peste 100 de articole din presa literară. Din 1958, este membru al Uniunii Scriitorilor.

Un moment definitoriu în parcursul său intelectual a fost întâlnirea cu Nicolae Iorga la vârsta de 9 ani, o figură care avea să devină centrală în viața și opera sa. Pasiunea pentru opera și personalitatea lui Iorga i-a dedicat aproape patru decenii de cercetare. Lucrarea sa „Pe drumurile tradiției” este un exemplu al angajamentului său față de acest subiect, fiind o micromonografie ce explorează biografia și bibliografia lui Iorga în context istoric.

Amintirile sale din lumea literară, precum prima sa vizită la cafeneaua Capșa și întâlnirea cu poetul Ion Barbu, sunt profund nostalgice, ilustrând debutul său în mediul literar bucureștean, odată cu primele contribuții la „Gazeta literară”.

Ca director al Editurii Eminescu, a coordonat colecții prestigioase, inclusiv „Biblioteca de filosofie a culturii românești”, contribuind la publicarea unor mari autori români precum Gheorghe I. Brătianu, Petru Comarnescu și P. P. Negulescu.

Metoda sa critică se distinge printr-un profund simț al istorismului, evidențiat în lucrări precum „Cultură și istorie”. Râpeanu explorează începuturile literare ale unor autori ca Mihail Sadoveanu, comparându-le perfecțiunea artistică cu virtuozitatea unui muzician precum George Enescu. Analizele sale despre N. Iorga sunt considerate de referință, dovedind o mare pricepere în ilustrarea complexității psihologice și ideologice a acestuia.

De-a lungul carierei, Râpeanu a publicat și cărți de călătorie, precum „Tărâmul unde nu ajungi niciodată” și „Călător prin două continente”, îmbinând descrierile unor itinerarii turistice cu experiențele sale literare.

Valeriu Râpeanu s-a remarcat nu doar prin erudiția sa, ci și prin claritatea, organizarea și raționalismul stilului său. Cu o inteligență deosebită și idei generoase, el rămâne o figură centrală a culturii românești, fiind un critic literar, istoric, biograf și profesor respectat.

Lucrarea „Biobibliografia Valeriu Râpeanu”, elaborată de Kristinca Alina Cătunescu și publicată de Biblioteca Județeană „N. Iorga” Prahova, oferă un instrument valoros pentru cei interesați de contribuțiile sale culturale și academice.

Sursa: https://biblioteca-judeteana-nicolae-iorga-ph.webnode.ro/valeriu-rapeanu/


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *