Current track

Title

Artist


1920 – Înființarea Școlii Politehnice București

#Postat de on iunie 10, 2025

Universitatea Politehnica din București este o instituție publică de învățământ superior, cu sediul în București, România. Fondată în anul 1818, este cea mai veche școală de ingineri din țară și, totodată, cea mai mare universitate tehnică din România, cuprinzând 15 facultăți și aproximativ 25.000 de studenți.

În anul 2011, a fost clasificată în cea mai înaltă categorie a universităților românești – cea a universităților de cercetare avansată și educație. De asemenea, a fost membră a Alianței Române a Universităților Tehnice (ARUT), alături de cele mai prestigioase instituții tehnice de profil din România.

Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Universitatea_Politehnica_din_București#/media/Fișier:Universitatea_Politehnica_din_București-2006_0604UPB0032.jpg

Universitatea Politehnica din București are o istorie bogată, ce își are originile în anul 1818, când Gheorghe Lazăr a înființat o școală tehnică superioară cu predare în limba română la Mănăstirea Sfântul Sava. Aceasta a fost reorganizată în 1832 sub denumirea de Colegiul de la Sfântul Sava.

La 1 octombrie 1864, prin ordinul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a fost înființată Școala de Poduri și Șosele, Mine și Arhitectură. Trei ani mai târziu, aceasta a devenit Școala de Poduri, Șosele și Mine, cu o durată a studiilor de cinci ani.

Sub conducerea lui Gheorghe Duca, instituția a fost reorganizată în 1881 sub denumirea de Școala Națională de Poduri și Șosele. La 10 iunie 1920 a fost creată oficial Școala Politehnica din București, cu patru secții: Construcții, Electromecanică, Mine și Metalurgie, și Chimie Industrială. În noiembrie același an, numele a fost schimbat în Politehnica din București.

În 1948, instituția a devenit Institutul Politehnic din București, cu patru facultăți inițiale: Mecanică, Electrotehnică, Chimie Industrială și Textile. În anii următori, structura s-a extins prin apariția majorității facultăților actuale. Totodată, unele secții au fost transformate în institute independente.

În noiembrie 1992, prin decizia Senatului universitar, instituția a revenit la numele de Universitatea Politehnica din București.

La inițiativa rectorului Ioan Dumitrache, prin decizia din 14 decembrie 2000, a fost reînființat Muzeul Universității „POLITEHNICA” din București, inaugurat oficial pe 3 decembrie 2003, în prezența președintelui de atunci, Ion Iliescu.

Astăzi, Universitatea Politehnica din București cuprinde:

  • 15 facultăți,
  • 2 colegii universitare tehnice,
  • 9 departamente,
  • 56 de catedre.

Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *