Un coșar sucevean a fost prezent la întâlnirea anuală a curățătorilor de coșuri din Italia
#Postat de Carmen Vintu on septembrie 13, 2023
Un coșar sucevean a fost prezent la întâlnirea anuală a curățătorilor de coșuri din Italia. A 40 – a ediție a evenimentului s-a desfășurat în localitatea italiană Santa Maria Maggiore, iar Constantin Dîrja a fost unul dintre cei 1800 de participanți veniți din toată lumea, acesta a declarat pentru Intermedia Tv
Vorbim despre unul dintre cele mai populare evenimente tradiționale din nordul Italiei. Istoric, este organizat de Asociația Națională a Curățătorii de Coșuri, în colaborare cu municipiul Santa Maria Maggiore și Pro Loco din Santa Maria Maggiore. La ediția de anul acesta a fost stabilit un record de participare: 1800 de coșari, 30.000 de spectatori.
Constantin Dîrja, coșar: – În Primul weekend din luna septembrie în Italia, în pe Valea Vicenzio în zona Piemont, în nord estul Italiei, undeva în Alpii Italieni se ține Parada Coșarilor, Parada internațională Internaționala a Coșarilor. La 1931, Piccolo Rusca sau Faustino Capini, un copil coșar, când a ieșit sus deasupra, cățărându-se și curățând coșul, a atins un fir de curent si a murit. Mult mai tarziu, prin anii 1980, în amintirea lui s-a construit o statuie, statuia Coșarul. Și anul acesta a fost a 40-a ediție a Întâlnirii Internaționale a Coșarilor.
Reporter: – Și câți coșari au participat?
Constantin Dîrja, coșar: – Deci au fost 1800 de coșari.
Reporter: – Deci cine a fost acolo are noroc 1800 de ani.
Constantin Dîrja, coșar: – Partea interesantă este că la parada coșarilor, la cei 1800 de coșari au fost prezenți 30 de mii de spectatori.
Reporter: -Micul coș de fum al monumentului Malesko, cel mai popular oraș din Valea Piemontezei, este poate cel mai reprezentativ simbol al acestuia. Este vorba despre Faustino Kapini, originar din Re, alt oraș din aceeași vale, care, după ce a terminat de curățat un coș de fum, și-a ridicat mâinile pentru a demonstra că a terminat treaba, atingând firele de înaltă tensiune, micuțul a murit electrocutat.
Aici suntem la Malesko, unde este statuia coșarului si vedeți localnicii, toată, toată lumea se mânjește cu funingine si participă alături de noi la…. Este steagul ASFOC-ului, România, Asociația Breasla Hornarilor.

Un coșar sucevean a fost prezent la întâlnirea anuală a curățătorilor de coșuri din Italia
Reporter: – Câți sunteți în Asociația din România?
Constantin Dîrja, coșar: –Peste 100 de firme în toată țara.
-Reporter: – OK, așa e în costumele de paradă.
–Constantin Dîrja, coșar: –Da, da, suntem. Toată lumea are eșarfe la gât. Ori cu ASOC-ul, ori eșarfe personalizate pe firma dumnealor. Santa Maria Maggiore este Mecca tuturor coșarilor din lume.
-Reporter: – Este și un muzeu acolo.
Constantin Dîrja, coșar: – Exact. Este Muzeul Cojocarilor și e foarte interesant. Se dau niște căști, este un muzeu în imagini și tot felul de scule, raclete cu care în momentul în care treci prin dreptul lor, auzi zgomotele specifice instrumentelor când le folosești.
Reporter: – Trei zile de activități.
Constantin Dîrja, coșar: – Da, că joi ajungem, sâmbătă se merge la statuie, se fac poze așa.
Reporter: – La statuia micului coșar despre care am scris.
Constantin Dîrja, coșar: – Duminică, este parada mare, iar luni este o paradă mică. Mergem în localități adiacente. La Parada Cojocarilor toată lumea împarte bomboane, toată lumea stă cu punga și așteaptă cu șapca. Așteaptă să primească un dulce. Si am cercetat destul de mult să aflu de ce se împarte. Da ce? Coșarii erau copii cumpărați de la familii sărace și folosiți de stăpâni în această muncă. Ceilalți copii din oraș și din urbe râdeau de ei, ei fiind un fel de sclavi argați. Ei, ce făceau micii coșari? În momentul în care curățau coșul de fum la o brutărie, sau undeva, ori primeau, ori șterpeau câte o bucățică de prăjitură, iar când, când ieșeau afară, împărțeau cu ceilalți copii. Și de aici a rămas obiceiul de a împărți dulciuri pe stradă. Noi, anul ăsta am fost peste 40 de coșari care, fiecare a adus câte zece kilograme de bomboane.
Această profesie străveche, cea de curățător de coșuri, este sărbătorită printr un eveniment unic în lume, capabil să atragă în fiecare an mii de vizitatori din toată Italia și nu numai. Tradiții, povești autentice și implicații uneori dramatice, care pot și trebuie redescoperite în urma vizitei la muzeul cu curățătorii de coșuri din Santa Maria Maggiore, care întâmpină peste 10 000 de vizitatori în fiecare an, culori și mirosuri ale trecutului, un salt în trecutul și, de asemenea, în viitorul unei profesii importante și astăzi pe cale de dispariție.