Current track

Title

Artist


Umanitatea se află într-o „spirală de autodistrugere”, arată un nou raport al ONU

#Postat de on mai 9, 2022

Lumea ar putea anula progresele sociale și economice și s-ar putea confrunta cu 1,5 dezastre pe zi până în 2030, potrivit Raportului de evaluare globală al ONU. Activitatea și comportamentul uman contribuie la un număr tot mai mare de dezastre în întreaga lume, punând în pericol milioane de vieți și orice câștig social și economic, avertizează un nou raport al ONU. Raportul de evaluare globală (GAR2022), publicat de Oficiul ONU pentru Reducerea Riscului de Dezastre (UNDRR) înaintea Platformei Globale pentru Reducerea Riscului de Dezastre în luna mai, arată că între 350 și 500 de dezastre la scară medie și mare au avut loc în fiecare an. ultimele două decenii. Se estimează că numărul evenimentelor de dezastre va ajunge la 560 pe an – sau 1,5 dezastre pe zi – până în 2030. GAR2022 pune aceste dezastre pe seama unei percepții rupte a riscului bazată pe „optimism, subestimare și invincibilitate”, ceea ce duce la decizii de politică, finanțare și dezvoltare care exacerba vulnerabilitățile existente și pun oamenii în pericol.
„Lumea trebuie să facă mai mult pentru a include riscul de dezastru în modul în care trăim, construim și investim, ceea ce pune omenirea într-o spirală de autodistrugere”, a declarat Amina J. Mohammed, secretarul general adjunct al Națiunilor Unite, care a prezentat raportul la sediul ONU din New York. „Trebuie să transformăm automulțumirea noastră colectivă în acțiune. Împreună putem încetini rata dezastrelor care pot fi prevenite în timp ce lucrăm pentru a îndeplini Obiectivele de Dezvoltare Durabilă pentru toată lumea, pretutindeni.” Raportul intitulat „Lumea noastră în risc: Transformarea guvernanței pentru un viitor rezistent”, a constatat că implementarea strategiilor de reducere a riscului de dezastre, așa cum se prevede în Cadrul Sendai pentru Reducerea Riscului de Dezastre 2015-2030, a redus atât numărul de persoane afectate. și uciși de dezastre în ultimul deceniu. Cu toate acestea, amploarea și intensitatea dezastrelor sunt în creștere, mai mulți oameni uciși sau afectați de dezastre în ultimii cinci ani decât în ​​cei cinci anteriori.
Dezastrele afectează în mod disproporționat țările în curs de dezvoltare, care pierd în medie 1% din PIB pe an din cauza dezastrelor, comparativ cu 0,1-0,3% în țările dezvoltate. Cel mai mare cost este suportat de regiunea Asia-Pacific, care pierde în medie 1,6% din PIB în urma dezastrelor în fiecare an, în timp ce cei mai săraci suferă cel mai mult în țările în curs de dezvoltare. La impactul pe termen lung al dezastrelor se adaugă și lipsa asigurărilor care să ajute eforturile de recuperare pentru a reconstrui mai bine. Din 1980, doar 40% din pierderile cauzate de dezastre au fost asigurate, în timp ce ratele de asigurare în țările în curs de dezvoltare erau adesea sub 10% și uneori aproape de zero, se arată în raport. „Dezastrele pot fi prevenite, dar numai dacă țările investesc timpul și resursele pentru a-și înțelege și reduce riscurile”, a declarat Mami Mizutori, Reprezentant Special al Secretarului General pentru Reducerea Riscurilor de Dezastre și Șeful UNDRR. „Ignorând în mod deliberat riscul și eșuând să-l integreze în luarea deciziilor, lumea își finanțează efectiv propria distrugere. Sectoarele critice, de la guvern până la dezvoltare și servicii financiare, trebuie să regândească urgent modul în care percep și abordează riscul de dezastru.”

Sursa foto: undrr.org

O zonă de risc în creștere este în jurul evenimentelor meteorologice mai extreme ca urmare a schimbărilor climatice. GAR2022 se bazează pe apelurile de a accelera eforturile de adaptare făcute la COP26, arătând modul în care factorii de decizie pot dezvolta și investiții rezistente la climă. Aceasta include reformarea planificării bugetului național pentru a lua în considerare riscul și incertitudinea, reconfigurarea în același timp a sistemelor juridice și financiare pentru a stimula reducerea riscurilor.

De asemenea, oferă exemple din care țările pot învăța, cum ar fi taxa inovatoare pe carbon din Costa Rica, lansată în 1997, care a ajutat la inversarea defrișării, un factor major al riscurilor de dezastre, beneficiind în același timp economiei. În 2018, 98% din electricitatea din Costa Rica a provenit din surse regenerabile de energie. GAR2022 a fost elaborat de un grup de experți din întreaga lume ca o reflectare a diferitelor domenii de expertiză necesare pentru înțelegerea și reducerea riscurilor complexe. Concluziile raportului vor contribui la evaluarea intermediară a implementării Cadrului Sendai, care include consultări naționale și analize ale modului în care țările se desfășoară în raport cu obiectivul, țintele și prioritățile de acțiune ale Cadrului Sendai. „Întrucât evaluarea la jumătatea perioadei a Cadrului Sendai este în desfășurare, acest raport ar trebui să fie un semnal de alarmă conform căruia țările trebuie să accelereze acțiunile în cadrul celor patru priorități ale Cadrului pentru a opri spirala dezastrelor în creștere”, a spus Mizutori. „Vestea bună este că deciziile umane contribuie cel mai mult la riscul de dezastru, așa că avem puterea de a reduce substanțial amenințările la adresa umanității și în special a celor mai vulnerabili dintre noi.”

Sursa: undrr.org


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *