Current track

Title

Artist


Tudor Mușatescu, dramaturg, poet și jurnalist român

#Postat de on noiembrie 4, 2024

Tudor Mușatescu (n. 22 februarie 1903, Câmpulung, Muscel, România – d. 4 noiembrie 1970, București, România) a fost un poet, prozator, dramaturg și umorist român. Era fiul unui avocat care a ocupat funcții importante, fiind primar al orașului Câmpulung și prefect al județului Argeș.

A început educația la Gimnaziul Dinicu Golescu din Câmpulung-Muscel, dar în timpul Primului Război Mondial familia s-a mutat mai întâi la Iași, apoi la București. Și-a continuat studiile la Liceul „Sf. Sava” din București, absolvind în 1924 atât Facultatea de Drept, cât și Facultatea de Litere a Universității din București.

Sursa foto: www.comunismulinromania.ro

Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Tudor_Mu%C8%99atescu#/media/Fi%C8%99ier:Tudor_Musatescu.jpg

Mușatescu a început să scrie încă din liceu în reviste pe care le-a fondat el însuși, precum Ghiocelul, Zori de ziua și Muguri. De asemenea, a colaborat cu reviste ca Revista copiilor și tineretului, România și Scena.

A debutat în 1923 cu piesa de teatru Focurile de pe comori, scrisă în limba franceză și prezentată pe scena din Paris. După terminarea studiilor, a lucrat o scurtă perioadă ca profesor, dar a renunțat, preferând o carieră artistică. După stagiul militar la Craiova, în 1925 i-au fost montate la Teatrul Național din Craiova piesele T.T.R și Datoria. În 1926 și-a publicat primul volum de versuri, Vitrinele toamnei, iar ca scriitor umorist a debutat cu volumele Nudul lui Gogu (1927) și Ale vieții valuri (1932).

În 1928, piesa Pantarela a fost premiată de Asociația criticilor dramatici, iar în 1931 vodevilul Sosesc deseară a fost jucat pe numeroase scene din țară. Consacrarea lui Mușatescu ca dramaturg important a venit în 1932, cu piesa Titanic Vals, prezentată în deschiderea stagiunii Teatrului Național din București. Au urmat alte piese de succes, printre care …Escu (1933, continuare la Titanic Vals), Licurici (1935), Chestiuni de familie (1936), Visul unei nopți de iarnă (1937), Țara fericirii (1946), Profu’ de franceză (1947) și Geamandura (1950).

Mușatescu a colaborat cu regizorul Sică Alexandrescu pentru a crea diverse piese, cum ar fi Figura de la Dorohoi, Sinaia la domiciliu, Birlic și Teoria cocoșului. Pe lângă creațiile proprii, a tradus și adaptat lucrări din literatura dramatică internațională și românească.

Tudor Mușatescu a fost inspector general al teatrelor și, alături de Maria Filotti, a condus Teatrul din Sarindar. De asemenea, a înființat mai multe teatre private, printre care Teatrul C.A. Rosetti, Teatrul Nostru, Colorado și Roxy. În 1935, și-a încercat talentul și în proză, publicând romanul Mica publicitate.

S-a căsătorit în 1939 cu actrița Kitty Gheorghiu de la Teatrul Național, împreună cu care a avut un fiu. În 1947, i-a dedicat soției sale piesa Madona. În 1970, a publicat volumul de aforisme Fiecare cu părerea lui, care a avut un succes deosebit, demonstrându-i încă o dată talentul pentru observație socială și umor fin.

Sursa: https://m.cinemagia.ro/actori/tudor-musatescu-28678/biografie/


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *