Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita: Trei incendii de natură electrică. Atenție la instalațiile electrice!
#Postat de Carmen Vintu on iulie 19, 2023
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita avertizează: Trei incendii de natură electrică. Atenție la instalațiile electrice!
În ultimele două zile, 17-18 iulie a.c., echipajele de salvatori harghiteni au fost solicitate să intervină la 32 de situații de urgență, dintre care 3 misiuni de stingere a unor incendii de natură electrică, 26 cazuri SMURD, 1 misiune de deblocare/salvare persoană blocată într-un apartament, în municipiul Miercurea Ciuc, precum și alte 2 intervenții în sprijinul comunităților: o misiune de asigurare a normelor de apărare împotriva incendiilor la un accident rutier, produs pe DE 578, localitatea Meștera, comuna Stânceni, județul Mureș și o misiune de asigurare/supraveghere zonă, în urma unui incendiu izbucnit la cablurile unui stâlp de electricitate, în municipiul Miercurea Ciuc, problema fiind remediată, în scurt timp, de către echipajul furnizorului de energie electrică.

Trei incendii de natură electrică
Pompierii militari harghiteni au intervenit pentru stingerea a trei incendii de natură electrică, izbucnite în localitatea Șoimeni, comuna Păuleni-Ciuc și municipiul Odorheiu Secuiesc, toate având în comun drept cauză probabilă, un scurtcircuit determinat de conductori electrici defecți sau improvizați. Astfel, luni seara, 17 iulie a.c., două echipaje de pompieri militari din cadrul Detașamentului Miercurea Ciuc, cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă au fost mobilizate să acționeze pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la o anexă gospodărească (grajd cu șură) din localitatea Șoimeni, comuna Păuleni-Ciuc. La sosirea echipajelor de stingere, ardea generalizat anexa, pe o suprafață de aproximativ 90 mp, cu posibilitatea de propagare la casă și alte construcții din vecinătate. Datorită intervenției prompte a salvatorilor, incendiul a fost lichidat, fiind înlăturat pericolul propagării acestuia. Ca urmare a evenimentului, generat, cel mai probabil, de un scurtcircuit, au ars anexa, în totalitate, piese auto, motocositoare, platformă auto, 23 t fân și s-au deteriorat 4 geamuri termopan și un autoturism.
Luni spre marți noaptea, în jurul orei 02.00, pompierii Detașamentului Odorheiu Secuiesc au localizat și lichidat un incendiu izbucnit la sistemul solar de încălzire a apei calde menajere al unei locuințe din municipiul Odorheiu Secuiesc, strada Rozei, reușind, astfel, să salveze casa. Cauza probabilă a evenimentului, soldat cu arderea termoizolației conductelor și degradarea foliei antocondens a acoperișului, a constituit-o un cablu electric defect sau neizolat corespunzător.
Un nou incendiu de natură electrică a izbucnit seara trecută, la o croitorie din municipiul Odorheiu Secuiesc, strada Beclean. Pentru gestionarea evenimentului, la adresa indicată de apelantul numărului unic 112, au fost mobilizate de urgență, trei echipaje de pompieri militari din cadrul Detașamentului Odorheiu Secuiesc, cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și ambulanța SMURD a subunității. Ajunse la fața locului, echipajele au constatat că incendiul se manifesta la ventilatorul de aerisire, existând riscul extinderii la întreaga clădire. Forțele de intervenție au reușit să localizeze și lichideze incendiul în aproximativ o jumătate de oră, împiedicând propagarea acestuia și salvând astfel bunuri de o valoare considerabilă.
Pompierii militari trag, din nou, un semnal de alarmă cu privire la pericolul pe care îl reprezintă instalațiile, echipamentele și aparatele electrice defecte, cu improvizații, suprasolicitate sau lăsate în funcțiune nesupravegheate, aducând în atenție faptul că în interval de două zile, în județul nostru s-au produs trei incendii de natură electrică.
Pentru preîntâmpinarea unor astfel de evenimente nedorite, vă reamintim principalele reguli și măsuri ce trebuie respectate pentru prevenirea unor astfel de evenimente nedorite:
- Nu lăsaţi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, cum sunt: radiator, aerotermă, reşou, fier de călcat, lampă, televizor şi altele asemenea;
- Verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate.
- Nu utilizaţi aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrupătoarele, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii;
- Nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat;
- Instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând cu stricteţe indicaţiile producătorului ce sunt menţionate în prospectul produsului;
- Dacă sesizaţi miros de plastic topit, deconectaţi aparatul de la sursa de curent;
- Unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a aparatelor electrice. Avertismentul vizează în mod special, electrocasnicele mari (radiator, frigider, reşou, aerotermă, maşina de spălat etc.). Alocaţi fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi, provocând în scurt timp, un incendiu.
- Atunci când plecaţi de acasă pentru câteva ore, deconectaţi consumatorii puternici de la sursa de curent electric. În cazul în care folosiţi prelungitoare cu posibilitatea de stopare a alimentarii cu energie electrică, nu ezitaţi să deconectaţi consumatorii electrici de fiecare dată când petreceţi mai mult timp în afara casei.
- Nu blocaţi copiii în casă cu sisteme de încălzire electrice sau aparate electrice aflate în funcţiune;
INSTALAŢI SENZORI DE FUM!
- Dacă în clădirea în care locuiţi nu există senzori pentru fum şi incendiu, puteţi face singur aceasta achiziţie pentru o mai bună protecţie. Dacă aveţi deja un sistem de acest gen, verificaţi periodic funcţionalitatea sa, precum şi starea bateriilor.
- Păstraţi la îndemână un stingător cu pulbere şi verificaţi valabilitatea acestuia. În cazul în care asistaţi la un incendiu electric, nu folosiţi niciodată o soluţie lichidă pentru stingerea focului. Apelaţi numărul de urgenţă 112.
Tot în ultimele 48 de ore, la nivelul județului nostru, au fost transmise 8 mesaje de avertizare a populației, prin sistemul RO-ALERT privind prezența animalelor periculoase (urși) în: Atia, comuna Corund (2), Odorheiu Secuiesc (2), Lueta (2) și Băile Tușnad (2).
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.
Sursa: Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita, COMPARTIMENTUL INFORMARE ȘI RELAŢII PUBLICE