Trecerea la ora de vară se va face în ultimul weekend din martie, în noaptea de 30 spre 31 martie, ora 3:00 devenind ora 4:00. Ziua de 31 martie va avea doar 23 de ore, în loc de 24 de ore din această cauză. Ceasurile se vor da înainte în acelaşi moment în toate ţările Uniunii Europene..
În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932. Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată. Ora de vară a fost reintrodusă în România începând cu 1979. Din 1997, ora de vară începe în România în ultima duminică din martie şi se încheie în ultima duminică din octombrie, la fel ca în toate ţările europene..
În ciuda faptului că s-a vorbit foarte mult că se renunță la schimbarea orei, o decizie definitivă nu a fost încă luată. Comisia Europeană a propus renunţarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa, oferind statelor membre libertatea de a decide dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau de iarnă.
Trecerea la ora de vară are un efect puternic mai ales asupra persoanelor care suferă de depresie. De asemenea, și persoanele vârstnice vor simți un disconfort când se va trece la ora de vară.
Medicii sunt de părere că o persoană are nevoie, în medie, de aproximativ o săptămână pentru a se obișnui cu ora de vară.
Potrivit studiilor pe perioada de vară sunt mai puţine infracţiuni şi accidente rutiere, iar oamenii consumă mai puţină energie electrică. De asemenea, ţările cu mai multe ore de lumină naturală au locuitori mai fericiţi.