Current track

Title

Artist


2016 – Țesutul covoarelor populare a devenit parte a Patrimoniului Cultural Intangibil al Umanității

#Postat de on decembrie 1, 2024

De Ziua Națională a României, în 2016, tradiția țesutului covoarelor (scoarțelor) a fost înscrisă pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității UNESCO, la propunerea comună a României și a Republicii Moldova. Această recunoaștere a fost obținută în cadrul lucrărilor Comitetului Interguvernamental UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, desfășurate între 28 noiembrie și 2 decembrie 2016 la Addis Ababa, Etiopia.

Experții internaționali au fost convinși de valoarea universală a tehnicilor tradiționale de realizare a scoarțelor și de rolul acestora în diversitatea culturală și creativitatea umană.

Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Fi%C8%99ier:Covor_%28Etnografie%29_2594_13.10.2008_Fond_F1AA2A777C004D8E995389C3127625E9.jpg

Delegația României, condusă de Alexandru Oprean, Secretar de Stat în Ministerul Culturii, a mulțumit comitetului pentru decizie, subliniind că această reușită reprezintă un pas important pentru protejarea valorilor culturale comune generațiilor viitoare.

Pe lângă scoarțe, România a propus pentru includerea pe lista UNESCO și „Pelerinajul de Rusalii de la Șumuleu Ciuc”, dosar care urma a fi completat și rediscutat.

Până acum, România se poate mândri cu alte cinci tradiții incluse în patrimoniul UNESCO:

  • Ritualul Călușului (2008)
  • Doina (2009)
  • Tehnicile de prelucrare a ceramicii de Horezu (2012)
  • Colindatul de ceată bărbătească (2013)
  • Jocul fecioresc (2015)

Un alt proiect important, realizat alături de Republica Moldova, Bulgaria și Macedonia, vizează înscrierea Mărțișorului pe Lista Reprezentativă UNESCO, aflându-se în etapa finală de evaluare.

Pentru mai multe informații, puteți accesa detalii despre scoarțe pe site-ul UNESCO: Traditional Wall-Carpet Craftsmanship in Romania and Moldova.

Sursa: https://www.cultura.ro/traditia-romaneasca-scoartelor-recunoscuta-de-unesco


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *