Current track

Title

Artist


Tiberiu Utan, poet român

#Postat de on martie 21, 2025

Tiberiu Utan (n. 21 martie 1930, Văleni, Maramureș – d. 26 mai 1994, București) a fost un poet român contemporan de marcă.

Tiberiu Utan provenea dintr-o familie de învățători, tatăl său fiind învățător în comuna Vinerea. A urmat studiile liceale la Liceul „Aurel Vlaicu” din Orăștie, unde a excelat atât la învățătură, cât și în activitățile extrașcolare, fiind un bun recitator la serbările școlii și un participant constant în piese de teatru și echipe de dans. După absolvirea liceului, s-a înscris la Institutul Maxim Gorki din Moscova pentru a-și continua studiile.

DescriptionRomână: Bucuresti, Romania. CIMITIRUL BELLU CATOLIC. Mormantul poetului Tiberiu Utan. (B-IV-a-B-20118). Cimitirul Bellu Catolic face parte din Complexul Cimitirul Bellu. Cimitirul Bellu cuprinde Cimitirul Bellu Ortodox, (Serban Voda), Cimitirul Bellu Militar) si Cimitirul Bellu Catolic. In Cimitirul Bellu Catolic se gasesc mormintele unor oameni de vaza: Cardinal Episcop de Cluj-Gherla Iuliu Hossu, Omul politic Corneliu Coposu, Scriitorii Radu Gyr, Ciurunga, Tineriu Utan, Compozitorii: Florin Bogardo, Dan Iagnov, Actorii Clody Bertolla, Gheorghe Simonca, violonistul Dan Claudiu Vornicelu, Omul de stiinta (mineralog) Ludovic Mrazec, Fotbalistul Niculae Lupescu etc.This is a photo of a historic monument in București, classified with number B-IV-a-B-20118.
Date18 June 2012
SourceOwn work
AuthorBritchi Mirela

I, the copyright holder of this work, hereby publish it under the following license:

This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license.You are free:

Sursa foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bucuresti,Romania._CIMITIRUL_BELLU_CATOLIC._Mormantul_poetului_Tiberiu_Utan.%28B-IV-a-B-20118%29.jpg

După revenirea în țară, Utan a activat în mai multe redacții de reviste literare, fiind redactor-șef la „Gazeta literară” și lucrând ulterior în cadrul Editurii Tineretului.

Ca poet, Tiberiu Utan a abordat o gamă largă de teme, iar motivul înstrăinării și al desprinderii de sat este unul dintre cele mai recurente în poeziile sale. Deși plecat la studii în străinătate, poetul nu s-a simțit un dezrădăcinat. El nu a trăit cu regretul adaptării între sat și oraș, ci a reușit să transpună în lirica sa o fuziune între aceste două lumi.

Utan a fost un creator care, printr-un limbaj minimalist, reușea să transmită cu exactitate o stare afectivă sau o idee. Poezia sa este remarcabilă pentru sugestivitatea sa, iar cuvintele sunt folosite cu o precizie uimitoare, reflectând un simț al vibrației intense și scurte.

Mai multe dintre ciclurile sale de versuri au fost inspirate de călătoriile și vizitele sale în Uniunea Sovietică, considerându-se un „cercetător pios al itinerariilor”. De asemenea, a scris numeroase poezii proletcultiste, în care lăuda Partidul Comunist și conducătorii săi, Elena și Nicolae Ceaușescu.

Decorații

În 20 aprilie 1971, Tiberiu Utan a fost decorat cu Ordinul Meritul Cultural clasa a III-a „pentru merite deosebite în opera de construire a socialismului”, cu prilejul aniversării a 50 de ani de la constituirea Partidului Comunist Român.


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *