Current track

Title

Artist


Teodor Murășanu, pedagog, om de cultură și deținut politic român

#Postat de on septembrie 2, 2024

Teodor Murășanu s-a născut la 19 iulie 1891 în Câmpia Turzii și a decedat la 2 septembrie 1966. A fost un preot român unit (greco-catolic), pedagog, om de cultură și deținut politic, cunoscut și ca tatăl academicianului Camil Mureșanu.

Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Teodor_Mur%C4%83%C8%99anu#/media/Fi%C8%99ier:Teodor_Murasan.jpg

Și-a început cariera literară în 1906, debutând cu poezia „Pastel” în revista săptămânală „Unirea” din Blaj. A colaborat cu numeroase publicații, publicând mai ales poezii atât înainte, cât și după Marea Unire din 1918. După acest moment, a fost redactor al săptămânalului „Turda” (numit și „Arieșul”) și, între 1933 și 1943, a condus prestigioasa revistă „Pagini literare”, care a atras colaborări cu personalități precum Pavel Dan, Mihail Beniuc și Grigore Popa. Printre volumele sale de versuri se numără „Poezii”, „Lumini suflate de vânt”, „Fum de jertfă”, „Chiot câmpenesc” și „Lilioara”. De asemenea, a publicat și proză și a contribuit la înființarea tipografiei „Arieșul” din Turda.

Teodor Murășanu provenea dintr-o familie de țărani și a fost al doilea dintre cei cinci copii ai lui Vasile Murășanu și Eudochia (Dochița), născută Danciu, ambii fiind originari din Urca.

A urmat cursurile Liceului din Blaj între 1904 și 1912, după care a beneficiat de o bursă la Seminarul Catolic Central din Budapesta (1912-1916). În 1916, a fost hirotonit preot și numit paroh în Panticeu. În perioada 1918-1919, a studiat Filologia și Filozofia la Universitatea din Cluj, după care a devenit profesor de limba și literatura română la „Liceul Regele Ferdinand” din Turda (astăzi Colegiul Național Mihai Viteazul). Aici a înființat societatea de lectură „Titu Maiorescu” și revista școlară „Fire de tort”.

În memoria sa, în fața fostului „Liceu Regele Ferdinand” din Turda a fost ridicată o statuie, opera sculptorului Aurel Terec, dezvelită pe 25 octombrie 1995. Biblioteca Municipală Turda și o școală din oraș poartă, de asemenea, numele „Teodor Murășanu” (Școala „Teodor Murășanu”, str. Dr. Ion Rațiu nr. 53).

Bibliografie selectivă

  • Lumini suflate în vânt, Arad, Editura Librăriei Diecezane, 1925
  • Fum de jertfă, Turda, Imprimeria Arieșul, 1940
  • Efemeride, Turda, Imprimeria Arieșul, 1944
  • Lilioara (editat de Lucian Bogdan), Cluj-Napoca, Dacia, 1982.

Sursa: https://comunaviisoara.ro/teodor-murasanu/


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *