Studiu: Consumatorii de carne „ignoră în mod deliberat agricultura intensivă”, ca factor conducător al bolilor infecțioase
#Postat de Antoniu Lovin on mai 21, 2021
O nouă cercetare condusă de o echipă de oameni de știință britanici constată că oamenii nu reușesc, în general, să recunoască rolul agriculturii intensive a animalelor în provocarea bolilor infecțioase. Studiul, publicat în revista Appetite, a examinat înțelegerea și opinia publicului pentru a afla unde sunt vinovați oamenii atunci când vine vorba de focare de pandemie zoonotică. În general, descoperirile arată că oamenii nu reușesc să vadă legătura dintre agricultura intensivă și răspândirea bolilor infecțioase, dar „cei care sunt foarte dedicați consumului de carne” se luptă mai mult pentru a recunoaște modul în care consumul global de carne alimentează problema. Chiar și după ce li s-au furnizat informații despre efectele dăunătoare ale fermelor supraaglomerate, inclusiv promovarea rezistenței la antibiotice și facilitarea transmiterii bolilor emergente de la animale la oameni, grupul consumator de carne nu a fost deocamdată convins.
În schimb, consumatorii de carne tind să favorizeze politicile care vizează reglementarea sau interzicerea piețelor animalelor sălbatice, au descoperit cercetătorii. „Studiul demonstrează că oamenii dau vina pe comerțul cu animale sălbatice sau cu lipsa de pregătire a guvernului pentru focare epidemice spre deosebire de agricultura animalelor și de consumul global de carne”, a scris echipa de oameni de știință într-un comunicat. „Scara de producție și condițiile supraaglomerate de la fermele fabricii facilitează migrarea și răspândirea virușilor. În plus, practica obișnuită de a hrăni cu antibiotice animalele de crescătorie promovează rezistența antimicrobiană, amenință sănătatea publică. ” Oamenii de știință din studiu, condus de Dr. Kristof Dhont de la Universitatea din Kent, afirmă că este esențial ca planeta să fie „mai bine pregătită pentru a face față focarelor de boli infecțioase, spre care ne apropiem”.
Agricultura intensivă prezintă un pericol „real și actual” de rezistență la antibiotice superbug, avertizează experții „Pe măsură ce populațiile lumii cresc, dependența noastră de carne este probabil să crească, ceea ce face din ce în ce mai presant să abordăm rolul dăunător al agriculturii intensive și să luăm măsuri pentru a schimba valul”, a spus dr. Dhont, care a fost co-autor al cercetării cu Dr. Jared Piazza de la Universitatea Lancaster și profesorul Gordon Hodson de la Universitatea Brock. „Apetitul pentru carne poate fi un obstacol pentru luarea în considerare a rolului agriculturii animale în răspândirea bolilor zoonotice [și] … un factor care ne inhibă acțiunile către un viitor mai sigur.” Nu este pentru prima dată când oamenii de știință fac apel la o mai bună înțelegere publică a necesității de a reduce consumul de carne și de a lua măsuri în domeniul agriculturii intensive pentru a preveni viitoarele crize de sănătate.
Anul trecut, o evaluare efectuată de experți la UNEP și la Institutul Internațional de Cercetare a Zootehniei a enumerat cererea crescută de proteine animale și creșterea animalelor nesustenabile printre primii șapte factori antropici ai pandemiilor. Alți factori includ exploatarea faunei sălbatice, extracția resurselor și schimbările climatice. Cu toate acestea, se pare că conștientizarea publicului general cu privire la aceste riscuri este în creștere, unele sondaje găsind un sprijin mai mare pentru intervențiile în fabricile agricole. Un sondaj din Marea Britanie sugerează că 85% dintre britanici sunt acum în favoarea interzicerii imediate a creșterii animalelor în ferme supraaglomerate, în timp ce un alt sondaj olandez a constatat că aproape două treimi din populație susțin o reducere la jumătate a aportului global de proteine animale printr-o varietate de carne politici de reducere.
Sursa: greenqueen.com