Jurnal FM

Jurnal FM

Current track

Title

Artist


Studii: Broasca își crește piciorul amputat, după un tratament medicamentos experimental

#Postat de on februarie 3, 2022

Unei broaște i-a recrescut un picior pierdut după ce a fost tratată cu un cocktail de medicamente, într-un experiment semnificativ pentru medicina regenerativă. Membrul aproape complet se dezvoltă pe parcursul a 18 luni, ridicând posibilități interesante pentru pacienții umani. Broasca africană cu gheare, care în mod natural nu este capabilă să-și regenereze membrele, a fost tratată cu medicamente doar 24 de ore, tratament ce a determinat o perioadă de 18 luni de recreștere a unui picior funcțional. Demonstrația ridică perspectiva că, în viitor, medicamentele ar putea fi folosite pentru a activa abilități similare neexploatate pentru regenerare la pacienții umani, pentru a restabili țesuturile sau organele pierdute din cauza bolii sau rănilor. „Este incitant să vedem că medicamentele pe care le-am selectat au ajutat la crearea unui membru aproape complet”, a spus Nirosha Murugan de la Universitatea Tufts din Massachusetts și primul autor al lucrării. „Faptul că a necesitat doar o scurtă expunere la medicamente pentru a pune în mișcare un proces de regenerare de luni de zile sugerează că broaștele și, probabil, alte animale pot avea capacități de regenerare latente care pot fi declanșate în acțiune.”

Piciorul unei broaște cu gheare africane a început să recrească după doar 24 de ore de tratament medicamentos. Fotografie: Murugan/Tufts University/Science Advance

 Multe creaturi sunt capabile să regenereze complet cel puțin unele membre, inclusiv salamandre, stele de mare, crabi și șopârle. Viermii plati pot fi chiar tăiați în bucăți, fiecare bucată reconstruind un întreg organism. Oamenii au niște capacități de regenerare – ficatul poate crește la dimensiunea maximă după ce a fost înjumătățit, iar copiii își pot crește vârful degetelor. Cu toate acestea, pierderea unui membru mare și complex nu poate fi restabilită prin niciun proces natural la mamifere. Formarea rapidă a țesutului cicatricial ne protejează de pierderea de sânge și de infecție, dar previne și recreșterea. În cea mai recentă cercetare, publicată în revista Science Advances, oamenii de știință au amputat piciorul din spate al unei broaște și au închis rana într-un capac de silicon care conținea un cocktail de cinci medicamente. Medicamentele aveau fiecare un scop diferit, inclusiv reducerea inflamației și producerea de colagen pentru a opri creșterea țesutului cicatricial. Medicamentele au avut ca scop, de asemenea, să promoveze creșterea de noi fibre nervoase, vase de sânge și mușchi. Experimentul a fost repetat la zeci de broaște și multe dintre cele tratate au avut o recreștere dramatică a țesuturilor, multe dintre acestea recreând un picior aproape complet funcțional, inclusiv țesut osos și chiar structuri asemănătoare degetelor de la capătul membrului. Membrul recrescut s-a mișcat, a răspuns la atingere și broaștele au putut să-l folosească pentru a înota. În primele zile de tratament, oamenii de știință au observat activarea căilor moleculare care sunt utilizate în mod normal pentru a identifica membrele în embrionul în curs de dezvoltare.
Ei cred că oamenii adulți păstrează încă informațiile necesare pentru a face structuri corporale și că, teoretic, ar trebui să fie posibil să se folosească această abilitate latentă. „Acoperirea plăgii deschise cu un mediu lichid sub un capac de silicon, cu cocktail-ul potrivit de medicamente, ar putea oferi primele semnale necesare pentru a pune în mișcare procesul de regenerare”, a spus Michael Levin, profesor de biologie Vannevar Bush și director al studiului. Centrul de descoperire Allen de la Tufts. Echipa plănuiește acum să testeze tehnica la mamifere. Bob Lanza, șeful Astellas Global Regenerative Medicine, care nu a fost implicat în cercetare, a descris progresul drept o „realizare uimitoare”. „Studiul are ramificații extrem de interesante pentru medicina regenerativă”, a spus Lanza. „Deși broaștele au o capacitate de regenerare mult mai mare decât oamenii, acesta este un prim pas foarte important. Cu o combinație corectă de medicamente și factori, o abordare similară ar putea stimula regenerarea și restabili funcția pierdută la oameni.”
Michael Schneider, profesor de cardiologie la Imperial College London, a spus că descoperirile ar putea avea aplicații în alte domenii ale regenerării, cum ar fi posibilitatea de vindecare fără cicatrici, după un atac de cord. „Rezultatele sunt extrem de interesante pentru medicina regenerativă umană”, a spus el. „După cum recunosc autorii, un pas crucial care trebuie făcut înainte de orice testare pe oameni va fi dovada că această abordare, eventual cu perfecționări suplimentare, poate fi aplicată și la mamifere.” Sursa: TheGuardian

Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *