1. Bucovina. Cea mai mare concentrare de obiective protejate de UNESCO

Cea mai mare concentrare de obiective protejate de UNESCO de la noi din țară se regăsește în Bucovina. Opt dintre mănăstirile din zonă sunt în patrimoniul mondial.
Biserica mănăstirii Bogdana din Rădăuți este considerată a fi cea mai veche construcție bisericească de zid din Moldova. Locul unde a fost construită biserica era în mijlocul unor codri seculari și a fost ridicată în a doua jumătate a secolului al XIV-lea de Bogdan I, considerat întemeitorul Moldovei.
Părintele Adrian Bogdan Pojoga, starețul Mănăstirii Bogdana: Mânăstirea a fost închisă 207 ani și după 90 s-a redeschis această mânăstire.
Toată mănăstirea a trecut printr-un amplu proces de reabilitare în valoare de aproape 5 milioane de euro.
digi24.ro
2. Cum a devenit Suceava orașul cu transport în comun aproape 100% electrificat: Din 116 milioane de lei, 100 vin de la Uniunea Europeană
Aproape tot transportul public în comun din Suceava este electrificat. Foto: Captură Digi24
Suceava a devenit unul dintre municipiile din țară aproape 100% electrificat din punct de vedere al transportului în comun. Pentru noua divizie de transport electric se amenajează o nouă autobază, iar proiectul de transport ecologic mai are și alte componente, în curs de implementare, precum modernizarea stațiilor de așteptare, sistemul de e-ticketing și cel de informare a călătorilor cu privire la autobuzele care sunt pe trasee.
3. Viena va fi primul oraș din Uniunea Europeană care va vaccina anti-COVID femeile însărcinate
De la jumătatea lunii mai, Capitala Austriei, Viena, va începe să vaccineze anticoronavirus femeile însărcinate şi va deveni astfel primul oraş din Uniunea Europeană care adoptă această măsură, ce are ca scop evitarea unor posibile complicaţii în timpul sarcinii ca urmare a infectării cu SARS-CoV-2, relatează EFE.
Vaccinurile se vor administra în funcţie de starea sarcinii, având prioritate gravidele cu sarcină avansată. agerpres.ro
4. Africa de Sud va interzice creşterea leilor în captivitate în scopul vânătorii

Autorităţile din Africa de Sud au prezentat, duminică, planuri conform cărora vor interzice creşterea leilor în captivitate în scopul vânătorii sau pentru a fi mângâiaţi de turişti, pentru a se promova o experienţă “mai autentică”, informează AFP.
Ministrul Mediului, Barbara Creecy, a declarat într-o conferinţă de presă că raportul comisiei arată că trebuie “oprită şi inversată domesticirea leilor prin înmulţire şi ţinere în captivitate”. “Nu vrem creşterea, vânarea, mângâiereqa puilor şi folosirea leilor în captivitate”, a adăugat Creecy.
5. Inter Milano pune capăt supremației ”Bătrânei Doamne” și câștigă campionatul de fotbal al Italiei pentru a 19-a oară în istorie

Echipa Internazionale Milano, la care este legitimat Ionuţ Radu, a câştigat, duminică, pentru a 19-a oară titlul în Serie A, după ce rivala Atalanta a remizat cu Sassuolo, scor 1-1, în etapa a XXXIV-a.
Cu patru etape înainte de finalulu sezonului, Inter are 82 de puncte, în timp ce Atalanta (locul 2) are 69 de puncte, astfel că nu-i mai poate depăşi pe milanezi.
În precedentele nouă sezoane, titlul în Italia a fost câştigat de Juventus.
6. Parteneriat strategic între Vodafone şi Google Cloud, pentru dezvoltarea unor servicii de date
Operatorul britanic de telecomunicaţii mobile Vodafone şi Google Cloud, divizie a grupului Alphabet, au format un parteneriat strategic pentru dezvoltarea comună a unor servicii de date, a anunţat duminică Vodafone, transmite Reuters.
Aproximativ 1.000 de angajaţi din Marea Britanie, Spania şi Statele Unite vor fi solicitaţi de ambele companii să creeze ”Nucleus”, un nou portal de stocare şi analiză bazat pe cloud, care va găzdui datele Vodafone.
Nucleus va fi capabil să proceseze aproximativ 50 de terabiţi de date pe zi în cloud, a anunţat Vodafone într-un comunicat.
”Ambele companii vor promova utilizarea unor analize de date fiabile şi sigure, informaţii şi cunoştinţe pentru a sprijini introducerea de noi produse şi servicii digitale pentru clienţii Vodafone simultan în întreaga lume”, adaugă declaraţia.
Google nu a răspuns la solicitarea Reuters pentru un comentariu.
Informaţia a fost publicată pentru prima dată de Financial Times (FT) duminică. (NEWS.RO )
7. O firmă de inginerie din Milano va reconstrui arena Colosseumului din Roma

Ministerul italian al Culturii a dezvăluit duminică un ambiţios proiect de reconstrucţie a arenei de luptă din amfiteatru roman de la Colosseum, care va permite vizitatorilor să se plimbe aici din 2023, informează AFP.
,,Este vorba despre un nou pas înainte pentru reconstrucţia arenei, un proiect ambiţios care va ajuta la conservarea structurilor arheologice în vederea recuperării imaginii originale a Colosseumului şi caracteristica complexă a scenei mobile”, a afirmat ministrul Culturii Dario Franceschini.
Mari evenimente culturale vor putea să aibă loc aici, dar nu se pune problema transformării locului într-o sală de spectacole. (NEWS.RO )
8. Meciuri cu până la 1.000 de spectatori la Roland Garros

Turneul de la Roland-Garros se va disputa cu spectatori, într-o cotă 35 la sută din capacitatea arenelor, dar nu mai mult de 1.000 de persoane pe un stadion, a confirmat, duminică seara, ministrul Educaţiei şi Sporturilor, Jean-Michel Blanquer, înformează lefigaro.fr.
Ministrul nu a precizat totuşi dacă această cotă se va schimba, în special pentru finale, începând cu 9 iunie. De la acea dată, pe stadioanele din Franţa se va trece la o cotă de 65 la sută, cu un plafon de 5.000 de persoane.
„Aşa că vom începe să avem stadioane umplute onorabil”, a menţionat el.
(NEWS.RO)
9. Mitropolitul Banatului, ÎPS Ioan: „Dumnezeu să-i întărească pe toți oamenii de știință care, de un an de zile, stau de veghe în laboratoarele lor pentru a aduce mângâiere lumii”

Mii de timişoreni au fost sâmbătă seara să ia lumină de la Catedrala Mitropolitană, după ce anul trecut ÎPS Ioan și soborul de preoți au oficiat slujba într-o piață goală.
„Iată vin din îndepărtata Indie vești cât se poate de cutremurătoare – 400.000 de oameni într-o zi mușcați de acest veninos șarpe. În părțile noastre, lucrurile au început să se liniștească și să fim în noaptea asta împreună pentru că în urmă cu un an eram singur pe treptele acestei catedrale, dar știu că, cu sufletele, ați fost aici, lângă noi și lângă Hristos”, le-a spus ÎPS Ioan, mitropolitul Banatului, de pe treptele catedralei credincioșilor.
„Dumnezeu să-i mângâie pe frații noștri care acum sunt în spitale, în suferințe sau pe cei de la casele lor. Dumnezeu să-i întărească și să le trimită raza mângâierii acolo unde sunt. Dumnezeu să-i întărească și pe medici și pe tot personalul medical care în noaptea aceasta stă de strajă la căpătâiul maicii mele, a fraților mei, a fraților și părinților dumneavoastră. Doamne, îndură-te, mângâie-i și pe ei. Dumnezeu să-i întărească pe toți oamenii de știință care, de un an de zile, stau de veghe în laboratoarele lor pentru a aduce mângâiere lumii”, a mai afirmat ÎPS Ioan. (stiripescurt.ro)
10. Paleologu, despre cei care neagă existența COVID: „Ei au impresia că sunt curajoşi, dar negarea realităţii este o atitudine tipică de frică iraţională”
Politologul Theodor Paleologu crede că sunt foarte mulţi oameni care neagă realitatea, care spun că nu există virusul Sars-Cov-2 sau că este vorba despre o gripă, explicând că acest lucru vine din frică, ei având impresia că astfel sunt curajoşi, dar “negarea realităţii este o atitudine tipică de frică iraţională”.
,,Frica este un resort fundamental pentru supravieţuirea noastră ca specie. Însă există şi frică iraţională, frica iraţională, frica scăpată de sub control, este prin definiţie nocivă, este dezastruoasă, este o otravă, frica rezonabilă e cât se poate de bună, în schimb trebuie evitate friciile delirante. Există frici delirante la unii care se sperie în legătură cu virusul, au impresia că totul îî poate contamina, dar frica delirantă este şi conspiraţionita, negarea realităţii. Sunt foarte mulţi oameni care neagă realitatea, spun că nu există virusul ăsta sau că e o simplă gripă, că nimic nu e adevărat. Asta vine tot din frică. Ei au impresia că sunt curajoşi, dar negarea realităţii este o atitudine tipică de frică iraţională”, a mai afirmat Theodor Paleologu. (stiripesurse.ro )
11. Boc dezvăluie că se pregătește primul concert, pentru vaccinați, din România: „Premierul a acceptat un spectacol de operă experimental”
Experimentul reușit din Spania este pe cale să fie recreat și în țara noastră: se pregătește primul concert doar pentru vaccinați din România. Primarul Clujului, Emil Boc, a dezvăluit că proiectul a fost acceptat până și de premierul Florin Cîțu.
„Vom avea evenimente în această vară, iar după 15 mai autoritățile vor începe să anunțe măsurile pentru organizarea de evenimente. După două săptămâni, după Paști, va fi testul de încercare, la analizarea rezultatelor după perioada de Paște”, a mai spus primarul. (stiripesurse )
12. Ce fac banii europeni: observator astronomic și planetariu la Odobești, în ținutul vinului vrâncean

Odobești este un orășel cu aproape 8.000 de locuitori, situat la zece kilometri de Focșani, municipiul reședință de județ din Vrancea. Zona este cunoscută mai ales pentru podgorii sale și celebra Galbenă de Odobești, licoarea lui Bachus, un soi de vin foarte valoros și productiv.
În ultimii ani, administrația locală a încercat să se dezvolte urbea prin mai multe proiecte cu fonduri europene, dar două dintre ele rețin atenția în mod deosebit, prin ineditul lor: construcția unui observator astronomic și a unui planetariu, investiții care ar repune orașul vinului pe harta turismului, scrie PressHub.
Pasionații de astronomie și nu numai ei, din această zonă a Moldovei, sunt obligați să meargă la Bârlad, Bacău sau la Galați pentru a urmări fenomenele și spectacolele astronomice, după ce la Focșani intenția autorităților locale de a pune bazele unui observator astronomic a rămas de patru ani la același stadiu, în ciuda declarațiilor aleșilor locali. La Odobești, edilul a părut mult mai receptiv la nou și la dorințele tinerilor iar lucrurile încep să prindă contur.
Proiectul „Construire observator astronomic în orașul Odobești“ este finanțat din fonduri ale Uniunii Europene prin Programul Operațional Regional POR 2014-2020, Axa prioritară, și ar urma să fie finalizat în anul 2023, Primăria având la dispoziție cinci milioane de euro ,spune primarul Daniel Nicolaș.
Sursa:4GMedia.ro
13. Renasc micile croaziere pe Dunăre între Galați, Brăila, Tulcea și Delta Dunării
Nu sunt iahturi, nu sunt nici nave de croazieră sau catamarane, sunt două ambarcațiuni de agrement care pot transporta de la 5 până la 11 persoane. Importantă este însă inițiativa în sine, una care ”redeschide” Dunărea pentru cei care-i duc dorul.
O firmă privată din Galați, înființată în octombrie 2020, le oferă gălățenilor, zilnic, posibilitatea de a retrăi tradiția aproape uitată (și regretată de mulți) a plimbărilor pe apele Dunării. Plimbările și minicroazierele pe Dunăre, care porneau odată din Galați spre Tulcea, Brăila și Delta Dunării sunt din nou posibile, grație celor două ambarcațiuni pe care firma gălățeană le pune la dispoziție, 7 zile din 7.
14. Boris Johnson: Sunt şanse mari ca regula distanţării fizice să nu mai existe în Anglia din 21 iunie

Premierul britanic Boris Johnson a afirmat că sunt şanse mari ca din 21 iunie să nu mai fie nevoie de regula distanţării fizice în Anglia, relatează BBC, preluat de News.ro.
„Apar rezultate bune în ceea ce priveşte situaţia epidemiologică. Cred că din 21 iunie am putea renunţa la regula distanţării fizice. Trebuie să vedem cum evoluează boala, dar eu acum aşa cred”, a declarat premierul. Facebook/Boris Johnson
15. Grecia redeschide terasele cafenelelor şi restaurantelor după o pauză de şase luni

După o pauză de şase luni în care au rămas închise, cafenelele şi restaurantele din toată Grecia şi-au redeschis terasele, luni, într-o zi marcată de temperaturi specifice sezonului estival, informează AFP, citată de Agerpres.
În piaţa Kolonaki, situată într-un cartier luxos din Atena, terasele s-au umplut treptat cu clienţi luni, o zi de sărbătoare în Grecia, după Paştele ortodox sărbătorit duminică.