Știrile pozitive ale zilei, 4 iunie 2021

#Postat de on iunie 4, 2021

1. Guvernul și-a propus să construiască 434 de km de autostradă prin PNRR până în 2026

O întreagă autostradă și segmente din alte trei sunt incluse pentru finanțare prin PNRR. Foto: Inquam Photos / George Călin
Planul Național de Redresare și Reziliență, prezentat miercuri de Guvern, include finanțarea a 434 de km noi de autostradă cu facilități precum stații electrice cu puncte de încărcare a mașinilor și perdele forestiere.
Astfel, A7 Ploiești – Pașcani este finanțată integral, din A8 este Târgu Mureș – Miercurea Nirajului și Leghin – Pașcani, din A1 – Margina – Holdea iar din A3 este Nădășelu – Poarta Sălajului.
„În 2026 vom vedea 434 de km noi la autostrăzile A7 și A8,  Și pentru că suntem pe drumul spre viitor, vor fi construite pe aceste tronsoane 52 de stații electrice, cu 264 de puncte de încărcare. În total prin PNRR (transport, energie, fondul UAT) vom ajunge să avem câteva mii de stații de încărcare electrică”, scrie în introducerea PNRR, semnată de Cristian Ghinea.

2. Ministrul Muncii: Vârsta de pensionare a bărbaților și a femeilor va fi aceeași, 65 de ani

În prezent, femeile se pensionează la 61 de ani, iar bărbații, la 65. Foto: Profimedia Images

„Pe actuala lege, noi avem un plan de egalizare a vârstei de pensionare spre 65 de ani, deja asumat până în anul 2030”, a spus Turcan, apoi a precizat că se merge spre „egalizarea vârstei de pensionare și în niciun caz să nu depășim vârsta de 65 de ani”.

„Acum, vârsta de pensionare a femeilor este 61,7, la anul va fi mai mult. Din ce în ce mai mult, până în anul 2030, așa prevede actuala legislație. Vârsta de pensionare a bărbaților și a femeilor va fi egală”, a mai adăugat Turcan.

3. Cristian Ghinea: Guvernul are în vedere o strategie clară de reducere a emisiilor din transport

Guvernul va aplica o taxă de drum în funcție de cât este folosit acesta.

Cristian Ghinea, a declarat, miercuri, la prezentarea PNRR, că se va aplica o taxă de drum în funcție de cât este folosit acesta, distanța și cantitatea de mărfuri fiind criterii luate în calcul.
,,În acest moment, acea rovinietă pentru transportatori nu ține absolut cont de cât folosești drumul, plătești la fel. După ce se vor achiziționa mijloacele tehnice de a măsura cantitatea de mărfuri, se va aplica o taxă în funcție de cât folosești drumul ,a afirmat ministrul Cristian Ghinea.
 ,, Vom avea un sistem de a descuraja înregistrarea mașinilor vechi și de încurajare a mașinilor electrice. Ne-am asumat o țintă clară de pondere a energiilor regenerabile până în 2030. Această țintă este de 34%”, spunea ministrul.

4. Licitație pentru primii 63 de km din Autostrada Moldovei, respectiv secțiunea Ploiești și Buzău

Utilaje pe un șantier de infrastructură. FOTO: Facebook Asociația Pro Infrastructura
Valoarea estimată a contractelor este cuprinsă între 4,3 și 5 miliarde de lei.

Constructorii interesați de realizarea lucrărilor la cei 63 de kilometri de șosea rapidă pot depune oferte până pe 4 august.

Șefii de la Compania de Drumuri le cer constructorilor să termine lucrările într-un an și opt luni.
Până la finalul anului, șefii de la Drumuri speră să aibă scoasă la licitație întreaga autostradă, până la Pașcani.

5. Cetățenii UE continuă să aibă o imagine în general pozitivă despre UE, dar solicită reforme

Cetățenii europeni continuă să aibă o imagine în general pozitivă despre UE, dar solicită reforme. Foto: GettyImages

Opt din zece europeni cunosc măsurile luate de UE începând cu vara trecută, dar numai jumătate dintre ei sunt de acord cu acestea

Europenii sunt pe deplin conștienți de eforturile Uniunii Europene de combatere a pandemiei de COVID-19 și a consecințelor acesteia: opt din zece europeni au auzit, au văzut sau au citit despre măsurile sau acțiunile inițiate de UE ca răspuns la pandemie și aproape jumătate din toți cetățenii (48% în UE, 41% în România) știu care sunt aceste măsuri. Cu toate acestea, în ciuda acestui nivel ridicat de notorietate, doar 48% dintre cetățenii UE (52% în România) afirmă că sunt mulțumiți de măsuri, în timp ce 50% (46% în România) spun că nu. În mod similar, doar 44% dintre cetățenii UE (54% în România) sunt mulțumiți de gradul de solidaritate internă dintre statele membre în combaterea pandemiei.

6. Apple va trece la un program de muncă hibrid: 3 zile la birou, două zile de acasă

Angajaţii Apple au primit pe mail, direct de la CEO-ul Tim Cook, planurile companiei privind programul de lucru valabil din toamnă, când deja mulţi dintre aceştia vor fi vaccinaţi, iar transmiterea virusului nu va mai fi o problemă.

Astfel, începând din septembrie, angajaţii Apple vor veni la birou trei zile pe săptămână şi vor putea lucra de acasă în alte două zile. Cei care nu vor să lucreze deloc de acasă nu vor fi opriţi să vină în fiecare zi la birou.

7. O companie investește peste 70 milioane de euro într-un proiect eolian în Dobrogea

Avizul a fost acordat de E-Distribuţie Dobrogea, companie care face parte din grupul Enel România şi care gestionează reţeaua de distribuţie a energiei din sud-estul României.
Datele publice arată că unul dintre acţionarii companiei WEP Technology Investment este un investitor de origine austriacă.

8. Şantierul Naval Orşova va construi două nave pentru clienți din Olanda

Şantierul Naval Orşova a încheiat două contracte comerciale pentru construcţia şi livrarea a două nave tip tanc în Olanda, valoarea totală a contractelor fiind de 3,63 milioane euro, conform news.ro

9. Norvegia va dona un milion de doze de vaccin anti-COVID-19 prin programul COVAX

Norvegia va dona un milion de doze de vaccin anti-COVID-19 pentru ţările mai sărace prin programul de distribuire COVAX, cofondat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează dpa.
,,Există o necesitate urgentă de vaccinare a personalului medical şi a grupurilor vulnerabile din ţările cu sisteme de îngrijire a sănătăţii mai slabe”, a declarat ministrul dezvoltării internaţionale, Dag-Inge Ulstein.
Premierul norvegian, Erna Solberg, a anunţat luna trecută că intenţionează să transfere cinci milioane de doze de vaccin prin programul COVAX, ca parte a programului internaţional de răspuns la pandemie.

https://www.g4media.ro

10. Decizia Bruxelles-ului de sprijinire cu 600 de milioane de euro a reformelor din Republica Moldova

Ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu, a scris joi pe contul său de Twitter :

„Salut anunțul Comisiei Europene privind Planul de redresare economică pentru Republica Moldova. Acesta este un gest de susținere față de reformele din R. Moldova, un pas important pentru redresarea socio-economică pe termen lung și o dovadă solidă a solidarității UE cu cetățenii Republicii Moldova”, a precizat Aurescu.

La rândul său, președintele delegației Parlamentului European în Comitetul de Asociere Uniunea Europeană, Siegfried Mureșan, a spus că banii depind de reformele care vor fi implementate la Chișinău.

11. O nouă versiune de Windows va fi prezentată în luna iunie

Microsoft va prezenta o nouă versiune de Windows pe 24 iunie. Deocamdată nu se cunosc detalii, însă se așteaptă noutăți majore, inclusiv la nivelul interfeței grafice. Este posibil să fie schimbat și logo-ul sistemului de operare. (Profit.ro)

12. Huawei își lansează propriul sistem de operare pe smartphone-uri în provocare pentru Google Android

GUANGZHOU, China – Huawei a lansat miercuri sistemul său de operare auto-dezvoltat pe o serie de dispozitive, inclusiv smartphone-uri. Miscarea vine în timp ce gigantul tehnologiei chineze pare să se dezlipească de dependența sa de tehnologia SUA și ar putea-o opune software-ului Apple și Google. (CNBC )

13. Etsy cumpără aplicația de revânzare a modei axată pe Gen Z, Depop, pentru 1,62 miliarde de dolari

Firma de comerț electronic Etsy a anunțat miercuri că cumpără aplicația de modă second-hand Depop pentru 1,62 miliarde de dolari.

Fondată în Marea Britanie în 2011, Depop le permite oamenilor să cumpere și să vândă haine uzate prin intermediul pieței sale online. Compania a atras un public predominant mai tânăr datorită cunoștințelor sale de socializare și a mesajelor despre cumpărături de mediu și etice.

  • Etsy cumpără aplicația de modă second-hand Depop pentru 1,62 miliarde de dolari într-o tranzacție constând în principal din numerar.
  • Înființat în 2011, Depop a atras în principal utilizatori mai tineri datorită cunoștințelor sale de socializare.
  • CEO-ul Etsy, Josh Silverman, a numit start-up-ul „casa de revânzare pentru consumatorii din generația Z”.

14. Legea a fost votată în Camera Deputaților

Plenul Camerei Deputaților Foto: Inquam Photos / George Călin
Sclavia, traficul de persoane, traficul de minori, proxenetismul, agresiunea sexuală și tortura nu se mai prescriu, potrivit unui proiect legislativ votat, joi, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, anunță senatorul PNL Alina Gorghiu, unul dintre inițiatori, potrivit Mediafax.

15. David Beckham a investit într-o fabrică de mașini electrificate

David Beckham a cumprat 10% din acțiunile Lunaz, o companie din Silverstone care transformă mașini clasice în mașini electrificate. Foto: Profimedia Images

Fostul mijlocaș al echipelor Manchester United și Real Madrid a cumparat 10% din acțiunile Lunaz, o companie din Silverstone care transformă mașini clasice în mașini electrificate. Compania vrea să aplice tehnologia la camioanele de gunoi și la alte vehicule comerciale, scrie The Guardian.

Atracția pentru Beckham a devenit clară în timpul unui test pe faimoasa pistă de curse Silverstone, la volanul unui Rolls-Royce Phantom din 1961, electrificat.

Noile mașini alimentate exclusiv cu motoare pe benzină sau diesel vor fi interzise treptat, iar în întreaga lume apar ateliere care se adresează acestei noi clase de clienți, întrucât bateriile ajung în sfârșit la punctul în care pot fi introduse în modele mai vechi.

Tehnologia, însă, este destinată exclusiv persoanelor bogate. Prețul pentru conversia unei mașini clasice începe de la 250.000 de euro. Pentru un Rolls-Royce, prețul pornește de la 350.000.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Current track

Title

Artist