Știrile pozitive ale zilei, 4 iunie 2021
#Postat de Carmen Vintu on iunie 4, 2021
1. Guvernul și-a propus să construiască 434 de km de autostradă prin PNRR până în 2026

2. Ministrul Muncii: Vârsta de pensionare a bărbaților și a femeilor va fi aceeași, 65 de ani

„Pe actuala lege, noi avem un plan de egalizare a vârstei de pensionare spre 65 de ani, deja asumat până în anul 2030”, a spus Turcan, apoi a precizat că se merge spre „egalizarea vârstei de pensionare și în niciun caz să nu depășim vârsta de 65 de ani”.
„Acum, vârsta de pensionare a femeilor este 61,7, la anul va fi mai mult. Din ce în ce mai mult, până în anul 2030, așa prevede actuala legislație. Vârsta de pensionare a bărbaților și a femeilor va fi egală”, a mai adăugat Turcan.
3. Cristian Ghinea: Guvernul are în vedere o strategie clară de reducere a emisiilor din transport
Guvernul va aplica o taxă de drum în funcție de cât este folosit acesta.
4. Licitație pentru primii 63 de km din Autostrada Moldovei, respectiv secțiunea Ploiești și Buzău
Constructorii interesați de realizarea lucrărilor la cei 63 de kilometri de șosea rapidă pot depune oferte până pe 4 august.
5. Cetățenii UE continuă să aibă o imagine în general pozitivă despre UE, dar solicită reforme

Opt din zece europeni cunosc măsurile luate de UE începând cu vara trecută, dar numai jumătate dintre ei sunt de acord cu acestea
Europenii sunt pe deplin conștienți de eforturile Uniunii Europene de combatere a pandemiei de COVID-19 și a consecințelor acesteia: opt din zece europeni au auzit, au văzut sau au citit despre măsurile sau acțiunile inițiate de UE ca răspuns la pandemie și aproape jumătate din toți cetățenii (48% în UE, 41% în România) știu care sunt aceste măsuri. Cu toate acestea, în ciuda acestui nivel ridicat de notorietate, doar 48% dintre cetățenii UE (52% în România) afirmă că sunt mulțumiți de măsuri, în timp ce 50% (46% în România) spun că nu. În mod similar, doar 44% dintre cetățenii UE (54% în România) sunt mulțumiți de gradul de solidaritate internă dintre statele membre în combaterea pandemiei.
6. Apple va trece la un program de muncă hibrid: 3 zile la birou, două zile de acasă
Angajaţii Apple au primit pe mail, direct de la CEO-ul Tim Cook, planurile companiei privind programul de lucru valabil din toamnă, când deja mulţi dintre aceştia vor fi vaccinaţi, iar transmiterea virusului nu va mai fi o problemă.
Astfel, începând din septembrie, angajaţii Apple vor veni la birou trei zile pe săptămână şi vor putea lucra de acasă în alte două zile. Cei care nu vor să lucreze deloc de acasă nu vor fi opriţi să vină în fiecare zi la birou.
7. O companie investește peste 70 milioane de euro într-un proiect eolian în Dobrogea

8. Şantierul Naval Orşova va construi două nave pentru clienți din Olanda

9. Norvegia va dona un milion de doze de vaccin anti-COVID-19 prin programul COVAX
10. Decizia Bruxelles-ului de sprijinire cu 600 de milioane de euro a reformelor din Republica Moldova
„Salut anunțul Comisiei Europene privind Planul de redresare economică pentru Republica Moldova. Acesta este un gest de susținere față de reformele din R. Moldova, un pas important pentru redresarea socio-economică pe termen lung și o dovadă solidă a solidarității UE cu cetățenii Republicii Moldova”, a precizat Aurescu.
11. O nouă versiune de Windows va fi prezentată în luna iunie
12. Huawei își lansează propriul sistem de operare pe smartphone-uri în provocare pentru Google Android
GUANGZHOU, China – Huawei a lansat miercuri sistemul său de operare auto-dezvoltat pe o serie de dispozitive, inclusiv smartphone-uri. Miscarea vine în timp ce gigantul tehnologiei chineze pare să se dezlipească de dependența sa de tehnologia SUA și ar putea-o opune software-ului Apple și Google. (CNBC )
13. Etsy cumpără aplicația de revânzare a modei axată pe Gen Z, Depop, pentru 1,62 miliarde de dolari
Firma de comerț electronic Etsy a anunțat miercuri că cumpără aplicația de modă second-hand Depop pentru 1,62 miliarde de dolari.
Fondată în Marea Britanie în 2011, Depop le permite oamenilor să cumpere și să vândă haine uzate prin intermediul pieței sale online. Compania a atras un public predominant mai tânăr datorită cunoștințelor sale de socializare și a mesajelor despre cumpărături de mediu și etice.
- Etsy cumpără aplicația de modă second-hand Depop pentru 1,62 miliarde de dolari într-o tranzacție constând în principal din numerar.
- Înființat în 2011, Depop a atras în principal utilizatori mai tineri datorită cunoștințelor sale de socializare.
- CEO-ul Etsy, Josh Silverman, a numit start-up-ul „casa de revânzare pentru consumatorii din generația Z”.
14. Legea a fost votată în Camera Deputaților

15. David Beckham a investit într-o fabrică de mașini electrificate
Fostul mijlocaș al echipelor Manchester United și Real Madrid a cumparat 10% din acțiunile Lunaz, o companie din Silverstone care transformă mașini clasice în mașini electrificate. Compania vrea să aplice tehnologia la camioanele de gunoi și la alte vehicule comerciale, scrie The Guardian.
Noile mașini alimentate exclusiv cu motoare pe benzină sau diesel vor fi interzise treptat, iar în întreaga lume apar ateliere care se adresează acestei noi clase de clienți, întrucât bateriile ajung în sfârșit la punctul în care pot fi introduse în modele mai vechi.
Tehnologia, însă, este destinată exclusiv persoanelor bogate. Prețul pentru conversia unei mașini clasice începe de la 250.000 de euro. Pentru un Rolls-Royce, prețul pornește de la 350.000.