Current track

Title

Artist


Știrile pozitive ale zilei, 3 septembrie 2021

#Postat de on septembrie 3, 2021

1. Sorin Cîmpeanu anunță că școlile vor avea la dispoziție 30 de milioane de măști pentru copiii care „n-au, le-au uitat sau le-au rupt”

 

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a spus, la Digi24, că la dispoziția școlilor au fost puse 30 de milioane de măști de protecție pentru a le fi date copiilor care au nevoie de ele în timpul anului școlar 2021-2022. Cîmpeanu spune că „cei care nu vor avea, cei care le-au uitat, cei care le-au rupt, cei care le-au deteriorat, vor avea la dispoziție aceste măști”.

2. Turcia îşi construieşte propriul Pentagon: „Structura le va inspira teamă inamicilor noştri”

Turcia îşi construieşte propriul Pentagon. Şi, pentru că preşedintele Erdogan este un fan al proiectelor megalomane, nici acesta nu se dezminte. Liderul de la Ankara a dat startul construcţiilor, care se vor încheia peste doar un an şi jumătate.
Denumit oficial „Steaua și semiluna”, complexul va avea o suprafață de aproape 13 milioane de metri pătrați, dintre care 882.000 de metri pătraţi vor fi dedicaţi birourilor, urmând să găzduiască până la 15.000 de persoane. Prin contrast, birourile Departamentului de Apărare din Statele Unite se întind pe 600.000 de metri pătraţi, iar întreaga suprafaţă a Capitolului SUA ar putea intra într-una dintre cele cinci laturi ale Pentagonului. Lucru care înseamnă că Pentagonul turcesc îl va depăşi pe cel american şi va deveni cea mai mare clădire administrativă din lume.

Stiri externe – noutati din strainatate: actualitate, politica, magazin | Digi24.

3. Preşedintele Parlamentului European se declară „foarte dezamăgit” de reticenţa ţărilor UE de a primi refugiaţi afgani

Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, s-a declarat miercuri ,,foarte dezamăgit” de reticenţa ţărilor membre ale UE în chestiunea migranţilor, făcând apel la UE „să îşi asume responsabilitatea” în faţa afluxului preconizat de refugiaţi afgani care fug de talibani, relatează France Presse şi EFE.

,,Nu ne putem preface că nu sunt problemele noastre”, a spus Sassoli, într-o conferinţă privind viitorul Europei la Forumul anual strategic de la Bled, în Slovenia.
Declaraţia sa vine la o zi după o reuniune la Bruxelles a miniştrilor de Interne din UE, care au spus că mizează pe ţările vecine ale Afganistanului pentru ca refugiaţii să rămână în regiune şi să nu pornească în număr mare spre Europa.

4. Vot unanim în ședința PNL pentru susținerea premierului Cîțu

Membrii conducerii PNL reuniți joi în ședința Biroului Politic Național (BPN) au votat în unanimitate pentru susținerea premierului Florin Cîțu la conducerea guvernului, după ce USR PLUS ceruse schimbarea acestuia. Informația a fost confirmată oficial de Rareș Bogdan și Alina Gorghiu.

Liderii USR PLUS au anunțat miercuri că vor vota o moțiune de cenzură dacă PNL îl menține pe Florin Cîțu premier. Dat fiind că USR PLUS nu are suficienți parlamentari pentru a iniția și vota o moțiune de cenzură, partidul va avea nevoie de semnături de la PSD sau AUR pentru a depune moțiunea.

Ședința BPN a fost convocată de echipa premierului, de la întâlnire absentând Ludovic Orban și susținătorii acestuia.

5. BREAKING Guvernul Cîțu va adopta vineri controversatul program „Anghel Saligny”. Rectificarea bugetară – pe 7 septembrie

Guvernul Cîțu va adopta vineri, într-o ședință de executiv, ordonanța de urgență pentru aprobarea programului de investiții ”Anghel Saligny”, potrivit unei decizii luate joi în ședința Biroului Permanent Național, au declarat pentru G4Media.ro surse liberale.
De asemenea, Guvernul va adopta rectificarea bugetară marți, 7 septembrie, potrivit surselor citate.
Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny” prevede cheltuirea a 50 de miliarde de lei în următorii 6 ani pentru mici proiecte locale gestionate de primari. Alocarea banilor se face fără prea multe condiționalități, iar verificarea proiectelor finale este sumară. Programule ste cerut insistent de primarii PNL.

6. Klaus Iohannis: Creșterea de prețuri există, este reală și afectează mulți români. Pentru ei, trebuie pregătite soluții

Președintele Klaus Iohannis. Foto: Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a vorbit, miercuri, într-o declarație susținută la Palatul Cotroceni, despre creșterea prețurilor, transmițând un mesaj pentru guvernanți: cifrele economice bune trebuie „transforme în beneficii pentru cetățeni”. Președintele cere soluții pentru românii afectați de scumpiri.

7. Francis Ford Coppola, regizorul trilogiei „Nașul”, şi-a vândut o parte din plantaţia de viţă de vie pentru a finanţa viitorul său film

Francis Ford Coppola, 82 de ani, speră să realizeze un proiect la care lucrează de douăzeci de ani, superproducţia „Megalopolis”. Regizorul filmelor „Apocalypse Now” şi trilogiei „Naşul”, cunoscut pentru proiectele ieşite din comun, şi-a vândut o parte din plantaţia de viţă de vie din comitatul Sonoma, California, cu scopul de a finanţa următorul său film, al cărui buget este estimat între 100 şi 120 de milioane de dolari, potrivit news.ro.

8. ASE Bucureşti, cea mai bună universitate din România al treilea an la rând. Prima universitate românească în top 600 mondial

Academia de Studii Economice din București își reconfirmă, pentru al treilea an consecutiv, locul I în România, conform prestigiosului Times Higher Education World University Rankings, ediția 2022, și este prima universitate din țară care intră în top 600 în lume într-un ranking universitar de notorietate.

9. Din postura de ministru intermiar al Justiției, Lucian Bode anunță că va aviza proiectul „Anghel Saligny”

Proiectul de investiții „Anghel Saligny”, propus de premierul Florin Cîțu și criticat de reprezentanții USR PLUS, va fi avizat de noul ministru interimar al Justiției, Lucian Bode.
Reamintim că intenția lui Florin Cîțu de a introduce acest proiect pe ordinea de zi a ședinței de guvern i-a făcut pe liderii USR PLUS să-i reproșeze premierului lipsa de cooperare și faptul că nu ține cont de recomandările lor în privința priorităților din agenda politică a coaliției de guvernare.

10. Cristian Ghinea anunță că România va primi alte 483 de milioane de euro pentru spitale și școli în criza COVID-19: „Este o super reușită”

„Este o super reuşită, având în vedere cât de încurcată era situaţia atunci când am preluat conducerea ministerului. Fostul ministru Marcel Boloş făcuse promisiuni în campania electorală de 3,28 miliarde de euro din REACT EU şi asta, prin acte normative iniţiate de MFE. Adică mai mult decât dublu faţă de ce stabilise Comisia Europeană”, afirmă Ghinea.
„E oficial, vom primi noi fonduri europene de 483,8 milioane euro pentru dotarea spitalelor, centrelor sociale şi şcolilor, în criza COVID-19 şi pentru proiecte din energie, din mecanismul REACT-EU. Am primit aseară confirmarea Comisiei Europene. Suma asta va merge la proiecte din Programul de Infrastructură Mare, şi anume cele destinate sănătăţii în context COVID, plus cele pe eficienţă energetică şi energie regenerabilă”, a afirmat Cristian Ghinea, joi, într-o postare pe Facebook.
El a adăugat că vor fi aprobate şi alte finanţări suplimentare din REACT-EU, în total 1️,32 miliarde de euro pentru anul 2021.

11. Aproape 60.000 de tineri care nu lucrează şi nu merg la şcoală vor beneficia de un sprijin de 185 de milioane de euro

Un număr de 12 contracte, în valoare de 32,27 milioane de lei, din cadrul Programul Operaţional Capital Uman „Viitor pentru tinerii NEETs” au fost semnate miercuri cu beneficiarii, a anunţat Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MFE) într-un comunicat remis AGERPRES.
Potrivit sursei citate, cu ajutorul celor 99 de contracte, aproape 60.000 de tineri NEETs („Not in Employment, Education or Training”), şomeri, cu accent pe cei din mediul rural şi pe cei aparţinând minorităţii rome, cu vârsta între 16-29 ani, vor beneficia de măsuri adaptate nevoilor lor, astfel încât să poată să-şi finalizeze studiile obligatorii, să urmeze cursuri de calificare profesională în meserii pentru care este o mare cerere pe piaţa muncii şi să îşi găsească un loc de muncă. Pe lângă aceasta, 1.500 de tineri vor fi ajutaţi să-şi deschidă propria afacere, beneficiind de câte 25.000 de euro ca sprijin financiar, potrivit Agerpres.ro.

12. Compania Kaufland a plasat automate de reciclare în toate cele 144 de magazine din România

De la începutul anului şi până în prezent, peste 1 milion de clienţi au folosit automatele de reciclare puse la dispoziţie de Kaufland, reciclând peste 5.700.000 de ambalaje, potrivit comunicatului.
Clienţii care folosesc automatele şi reciclează ambalaje primesc reduceri la cumpărături, în cadrul campaniei „Reciclezi şi Salvezi”, se precizează în comunicat, informează Agerpres.ro.

13. Egiptul a semnat un contract de 3,75 miliarde euro pentru a construi o linie de tren de mare viteză

Egiptul a semnat miercuri un contract de 3,75 miliarde euro cu un consorţiu de companii condus de grupul german Siemens, care va construi o linie de tren de mare viteză care va lega Marea Roşie de Marea Mediterană, transmite AFP.

14. Turcia își revine după criza economică record de anul trecut. Economia a crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani

Turcia își revine după criza economică record de anul trecut. FOTO: Getty Images

Economia Turciei a înregistrat în trimestrul doi din 2021 un avans anual de 21,7%, cel mai ridicat nivel de la publicarea acestor date, în 1999. Cifra arată o redresare după declinul record de anul trecut din cauza pandemiei, transmite Reuters.

15. Adrian Cioroianu a fost numit director interimar al Bibliotecii Naționale

Adrian Cioroianu, ambasador al României pe lângă UNESCO până în anul 2020, a fost numit manager interimar al Bibliotecii Naţionale a României.
„Ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu a semnat în data de 1 septembrie 2021 ordinul de numire a noului manager interimar al Bibliotecii Naţionale a României. Această funcţie va fi ocupată de Adrian Cioroianu, istoric, autor, jurnalist şi om politic român, fost ministru al afacerilor externe în perioada 2007-2008”, anunţă Ministerul Culturii.

Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *