Știrile pozitive ale zilei, 29 august 2021
#Postat de Carmen Vintu on august 29, 2021
1. România va avea o nouă șosea spectaculoasă. Imagini din dronă cu drumul care ar urma să fie deschis în câteva săptămâni
2. Actrița Charlotte Rampling a lăudat Festivalul de la Sibiu: „Cred că publicul este încântat să venim în orașul lui”
Actrița Charlotte Rampling a primit o stea pe Aleea Celebrităților din Sibiu. Foto: Captură Digi24
3. ONU lansează un apel „urgent” pentru a ajuta Afganistanul în faţa secetei care amenință milioane de oameni
ONU a lansat sâmbătă un apel urgent către donatori pentru a-i ajuta pe agricultorii afgani să lupte împotriva secetei care ameninţă mijloacele de subzistenţă a şapte milioane de persoane. Foto: Profimedia Images
4. Studiu: Poluarea aerului crește severitatea bolilor mintale. Riscul de internare în spital crește cu 18%
Expunerea la aerul poluat este legată de o severitate crescută a bolilor mintale, potrivit celui mai cuprinzător studiu pe acest subiect, citat de The Guardian.
5. Talibanii au interzis complet muzica. Profesorul William Harvey: „Mă îngrijorez pentru sănătatea mintală a muzicienilor afgani”
Prima orchestră formată exclusiv din femei în Afganistan a susținut un spectacol în 2017 la Forumul Economic de la Davos. Acum, muzica e interzisă de talibani și soarta femeilor și a muzicienilor în general îl îngrijorează pe profesorul american William Harvey Foto: Profimedia Images
La nici două săptămâni după ce au preluat puterea în Afganistan, talibanii au anunțat că vor interzice complet muzica. Și nu e vorba doar de muzica occidentală, ci toată muzica, în general.
Este o politică pe care au aplicat-o și înainte de 2001, când au fost la putere. De altfel, Afganistanul este singura țară din lume care a interzis complet muzica, sub precedenta administrație talibană. Dar această artă a reînviat în 2010, prin Institutul Național de Muzică de la Kabul. Digi24 a discutat cu unul dintre foștii profesori de acolo, William Harvey, artist american, despre soarta care îi așteaptă pe cântăreții, interpreții și instrumentiștii afgani.
6. George Buta, aur pentru România la Campionatele Mondiale de Biatlon pe Role
7. România a reușit să evacueze din Kabul cinci cetățeni afgani din categoriile vulnerabile
România a reușit să evacueze din Kabul cinci cetățeni afgani din categoriile vulnerabile Foto: Digi24
România a reușit să obțină evacuarea din Kabul a cinci cetățeni afgani care riscau să sufere represiuni din partea talibanilor. Aceștia au fost primiți în aeroport și au plecat din Afganistan cu ajutorul partenerilor internaționali ai României, informează Ministerul român de Externe. România a emis și transmis celor cinci cetățeni afgani inclusiv documente care confirmă protecția statului român și a menținut legătura cu aceștia.
Este vorba despre un student cu bursă în România și doi jurnaliști împreună cu membrii lor de familie. Ei se află deja în siguranță, în afara teritoriului afgan.
8. Florin Cîțu: Alocațiile și pensiile ar trebui să crească cu un anumit procent în fiecare an / „Preferinţa mea este de a avea o formulă clară şi transparentă”
9. Fotbalistele echipei naționale afgane au fost salvate de pericolul taliban și aduse în Australia
Jucătoarele echipei naționale de fotbal feminin a Afganistanului s-au numărat într-un grup de peste 75 de persoane evacuate într-un zbor din Kabul, a confirmat FIFPRO, organizația reprezentativă la nivel mondial pentru fotbaliști profesioniști.
10. Guvernul britanic anunță planul de a interzice tacâmurile, farfuriile și paharele din polistiren de unică folosință din Anglia, ca parte a ceea ce numește “războiul împotriva plasticului”
11. Dacia Sandero, lider la vânzări în Europa luna trecută. A depășit Volkswagen Golf
Dacia Sandero a fost lider la vânzări în Europa în luna iulie Foto: Profimedia Images
Dacia Sandero a fost cel mai bine vândut model de mașină în Europa, luna trecută. Este pentru prima data când ocupă o astfel de poziție de la lansarea sa în 2008 și a reușit să detroneze liderul tradițional, Volkswagen Golf. A avut parte, totuși, de un context favorabil.
12. Cum a devenit Transfăgărășanul o poveste de succes. Construit de armată, scopul inițial al drumului era cu totul altul
Transfăgărășanul, un drum construit de armată în anii 70, este considerată una dintre cele mai spectaculoase șosele din lume Foto: Profimedia ImagesTransfagarașanul este un drum făcut de armată, în anii 70. Continuă să încânte și în prezent, pentru că șoseaua care traversează Carpații este cu adevărat uimitoare. Iar peisajul din jurul ei este chiar și mai și. De-a lungul lui, regăsim o altă bijuterie inginerească, din anii 60, Barajul Vidraru. Cel mai spectaculos drum din lume! Așa exclamau realizatorii unei cunoscute emisiuni internaționale care testau un drum cu mașina pe Transfăgărășan.
13. Zeci de copii evacuați din Afganistan au ajuns în grija americanilor. În unele cazuri, părinții lor au murit
Disperare dincolo de zidurile aeroportului din Kabul. Foto: Profimedia Images
34 de copii afgani neînsoțiți au fost plasați în custodia guvernului american după ce au fost evacuați din Afganistan în timpul retragerii din ultimele săptămâni, au declarat oficialii americani pentru Reuters, relatează The Guardian. Unii dintre ei au fost aruncați peste gardul aeroportului chiar de părinții lor disperați, iar fotografiile cu militari care țineau bebeluși în brațe au devenit virale.