Current track

Title

Artist


Știrile pozitive ale zilei, 27 iulie 2021

#Postat de on iulie 27, 2021

1. Cum arată primul autobuz electric fabricat în România. Are autonomie de până la 360 km și este dotat cu Wi-Fi, prize și camere video

La Baia Mare a început producția de autobuze electrice 100% românești. Foto: Captură Digi24
Trendul autobuzelor electrice a ajuns în multe orașe din România. Până acum, acestea erau cumpărate din Europa, dar de curând o fabrică din Baia Mare a creat unul de la zero, un concept 100% românesc. Autobuzul electric a intrat în teste de câteva săptămâni, iar clujenii au putut să-l vadă într-o expoziție de mobilitate inteligentă, alături de alte mijloace de transport nepoluante.

2. Roxana Bojariu, climatolog: Circulația atmosferică este blocată în emisfera nordică. Astfel de blocaje favorizează fenomenele extreme

Un „blocaj” al maselor de aer din emisfera nordică favorizează apariția fenomenelor meteo extreme. Foto: Profimedia Images

Climatologul Roxana Bojariu a explicat, la Digi24, de ce au apărut fenomenele meteo extreme din ultimele săptămâni, din Germania și Italia, până în Siberia sau China. Cercetătorul climatolog susține că de vină este un „blocaj” al maselor de aer din emisfera nordică, iar acest lucru favorizează manifestările extreme.

https://www.digi24.ro

3. Florin Cîțu: Ministerele care nu au cheltuit banii pe care i-au cerut, trebuie să vină cu argumente solide

Premierul Florin Cîțu anunță, într-un mesaj publicat luni pe Facebook, că a început analiza execuției bugetare, înaintea rectificării planificate în luna august. Premierul le atrage atenția miniștrilor care nu au cheltuit banii pe care i-au cerut la începutul anului și le transmite că le va cere „asigurări” că execuția bugetară se va îmbunătăți în următoarele luni.

https://www.digi24.ro/

4. Atenționare MAE pentru românii care călătoresc în Italia, din cauza unei greve în transportul aerian

Atenționare de călătorie pentru Italia. FOTO: Agerpres

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis luni o atenționare de călătorie pentru Italia, unde mai multe organizații sindicale au anunțat organizarea unei greve cu durata cuprinsă între 4 și 12 de ore.

5. Eurostat: Obezitatea în rândul femeilor scade cu cât nivelul educației este mai mare

Obezitatea este mai răspândită în rândul femeilor cu studii inferioare. Foto: Profimedia Images
Obezitatea poate fi evitată și dacă avem un nivel al educației ridicat. Conform unui studiu realizat de Eurostat, femeile cu studii superioare sunt mai informate și mai atente la greutatea lor, decât altele.

6. Sorin Cîmpeanu: Profesorii nevaccinați ar putea fi testați periodic, înainte să intre la ore

Profesorii nevaccinați ar putea fi testați periodic înainte de fi lăsați să intre la ore, spune ministrul Sorin Cîmpeanu Foto: Guliver/GettyImages

Profesorii care nu vor dori să se vaccineze ar putea fi testați periodic, înainte să intre în școală, a declarat duminică seara, la Digi24, ministrul educației,  Sorin Cîmpeanu. Ideea ca profesorii nevaccinați să fie testați este analizată în acest moment de către Ministerele Sănătății și Educației. Sorin Cîmpeanu dorește reluarea cursurilor cu toți elevii în clase din 13 septembrie.

 

https://www.digi24.ro

7. Investiții care pot aduce românii acasă. Familia unui medic din Timișoara se reunește grație banilor europeni

Medicul Gabriel Ivănică (al doilea din dreapta) vrea să facă o clinică modernă de cardiologie cu ajutorul banilor europeni și speră că așa își va putea aduce în țară familia din străinătate Foto: captură Digi24
Dacă instituțiile statului nu s-au mobilizat prea bine în atragerea de bani europeni în sănătate, sunt inițiative private demne de luat în calcul. Un astfel de exemplu este la Timișoara. Gabriel Ivănică este medic cardiolog, dar și antreprenor.

 

8. Cal salvat de pompierii din Argeș cu buldoexcavatorul

Pompierii au apelat la un buldoexcavator pentru a scoate un cal dintr-o groapă adâncă de cinci metri. Foto: Captură Digi24
Operațiune inedită de salvare a pompierilor din Argeș. Aceștia au folosit furtunurile unei autospeciale de stingere și un buldoexcavator pentru a scoate un cal care căzuse într-o groapă adâncă de cinci metri.

9. Mănăstirile lui Ștefan cel Mare se împacă bine cu Bruxelles-ul

Mănăstirea Tazlău, ctitorie a lui Ștefan cel Mare, care are mai bine de cinci secole vechime, este reabilitată cu fonduri europene Foto: captură video Digi24
Neamț este județul cu cea mai mare densitate de așezări monahale din Moldova. Cele mai multe se regăsesc în circuitele turiștilor și pelerinilor care ajung în zonă. Dar rânduiala mănăstirească a ținut pasul și cu oportunitatea și birocrația de la Bruxelles. Cele mai vechi lăcașuri de cult s-au orientat spre finanțările europene pentru a păstra și reabilita patrimoniul.

10. Un berbec cu cinci coarne expus în timpul unui festival religios a devenit faimos în Nigeria

Un berbec cu cinci coarne a devenit faimos după ce a fost expus la vânzare în Lagos, Nigeria, în timpul sărbătorii Eid al-Adha, una dintre cele mai importante sărbători musulmane, informează Reuters.

11. Jocurile Olimpice: Bonus pentru medaliaţi, 30 de secunde fără mască

Medaliaţii Jocurilor Olimpice de la Tokyo vor beneficia de un mic bonus suplimentar, pe lângă medalii ei primind dreptul de a-şi scoate masca de protecţie pentru 30 de secunde pe durata şedinţei foto pe podium, a anunţat, luni, Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), citat de AFP, preluat de Agerpres.

12. Noua relaxare de la 1 august vine cu menținerea obligației de a purta masca în spațiile închise

Masca de protecţie va rămâne obligatorie în spaţii închise şi după 1 august, potrivit ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode. 1 august este data la care se așteaptă noi măsuri de eliminare a restricțiilor, însă ministrul a precizat că nu vor fi neapărat relaxări noi, ci completări la cele existente, dând ca exemplu o creştere a numărului de participanţi la evenimente private.

13. Discuţiile despre includerea sitului Roşia Montană în Patrimoniul Mondial UNESCO au fost reprogramate

Discuţiile privind includerea sitului Roşia Montană în Patrimoniul Mondial, care urmau să aibă loc duminică, la Fuzhou, China, unde este reunit Comitetul UNESCO, au fost reprogramate. Întâlnirea a fost întreruptă de Tian Xuejun, vice-ministru chinez al Educaţiei şi preşedinte al Comisiei Naţionale Chineze pentru UNESCO.

Oficialii români sunt încrezători că situl din România va fi protejat de UNESCO.

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, anunţa săptămâna trecută că dosarul Roşia Montană poate fi aprobat în proporţie de 99%. „Se cam ştie care e cursul aceste integrări în patrimoniul internaţional UNESCO. Vorbim de parafare, practic trebuie oficializată această integrare, nu există acolo anumite dubii dacă ar trebui sau nu integrat în patrimoniul internaţional UNESCO din partea lor”, a spus el.

Şi vicepremierul Dan Barna a afirmat că este foarte încrezător că Roşia Montană va deveni monument protejat UNESCO, la finalul acestei veri.https://www.g4media.ro/

14. Laurenţiu Reghecampf este noul antrenor de la Universitatea Craiova

Antrenorul a semnat un contract valabil pe o perioadă de 2 ani. Foto: Mediafax

  • Laurenţiu Reghecampf este noul antrenor de la Universitatea Craiova, a anunţat clubul oltean.
  • Antrenorul a semnat un contract valabil pe o perioadă de doi ani.
  • Reghecampf a antrenat de 2 ori la FCSB, alături de care a câştigat 2 titluri, Cupa României şi Cupa Ligii.

Antrenorul român Laurenţiu Reghecampf s-a întors în Liga 1 şi a semnat cu Universitatea Craiova, a anunţat clubul oltean.

Reghecampf a semnat un contract valabil pe o perioadă de doi ani cu formaţia din Bănie, care şi-a demis antrenorul la finalul săptămânii trecute.

15. Un pod nou va fi construit peste Prut, la Ungheni. Alte patru poduri sunt în reabilitare

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a anunţat luni că sunt în derulare patru proiecte de reabilitare şi unul de construire a podurilor peste râul Prut, cu fonduri europene nerambursabile.

Cătălin Drulă a anunţat luni pe Facebook că se lucrează la îmbunătăţirea infrastructurii dintre România şi Republica Moldova.


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *