Current track

Title

Artist


Știrile pozitive ale zilei, 24 aprilie 2021

#Postat de on aprilie 24, 2021

1. Băile Herculane ar putea redeveni una dintre cele mai frumoase stațiuni balneare din Europa

 

Clădirea gării din Băile Herculane, în stil baroc, a fost construită între anii 1878 şi 1886, iar la început reprezenta casa de vânătoare a împăratului Franz Josef al Austriei Foto: captură video Digi24
Valea Cernei: Băile Herculane.  Abia recent autorităţile locale au accesat fonduri europene pentru a face îmbunătăţiri aici.Este nevoie de multă muncă şi investiţii pentru ca Băile Herculane să redevină una dintre cele mai frumoase staţiuni balneare din Europa.
Clădirea gării, în stil baroc, a fost construită între anii 1878 şi 1886, iar la început reprezenta casa de vânătoare a împăratului Franz Josef al Austriei. Cupola este sprijinită de două coloane şi este decorată cu picturi ale unor personaje mitice, cum ar fi Hercules.
Stațiunea rămâne, pentru nostalgici, unul dintre cele mai frumoase locuri din România.
Stațiunea Băile Herculane are un mare potențial, dar abia în ultima vreme aleșii au început să acceseze bani europeni, singura soluție pentru ca stațiunea, care odinioara găzduia împărați și împărătese, să redevină un loc căutat de turiștii români, dar și străini.

2. Misterul manuscriselor de la Marea Moartă începe să fie descifrat cu ajutorul inteligenței artificiale. Primele descoperiri

Manuscrisele de la Marea Moartă.
Foto: Profimedia Images
Prima concluzie la care au ajuns a fost că doi scribi diferiți au scris o parte din texte, însă deosebirea dintre cele două scrieri nu a fost vizibilă până acum, relatează BBC.
Cercetătorii spun că au început să elucideze misterul celebrelor manuscrise de la Marea Moartă cu ajutorul inteligeței artificiale.
Cartea lui Isaia este unul dintre cele 950 de texte descoperite în anii 1940 și 1950. Ceea ce o face diferită de alte pergamente este faptul că cele 54 de coloane sunt împărțite în jumătăți, scrise într-un stil aproape uniform.
Cercetătorii au analizat litera ebraică aleph, care apare de peste 5.000 de ori în pergament. Foto: Profimedia Images

3. Tranziţia către energie verde: Una din opt maşini noi înmatriculate în 2021 are motor electric

 

În primele trei luni ale anului, înmatriculările de mașini diesel noi în UE au scăzut cu 20%, iar la benzină scăderea a fost de 16%, în timp ce la mașinile full-electrice creșterea a fost de 59%, arată datele ACEA. În acest context, mașinile diesel au ajuns la o cotă de 23% pe piața mașinilor noi, iar la benzină cota este de 42%, în timp ce hibridele, electricele și mașinile pe gaz au restul.

  Hibridele plug-in aproape și-au triplat numărul, de la 75.000, la 208.000 unități.
La mașini pe benzină totalul a scăzut de la 1,29 milioane vehicule, la 1,07 milioane, cele mai mari scăderi procentuale fiind în Lituania (-60%) și România (-55%).
Au fost și țări unde numărul de mașini noi pe benzină înmatriculate a crescut: Franța, Bulgaria, Austria, Cipru.

  4.  OMV Petrom a anunțat vineri dimineață că va acționa ca operator al perimetrului Neptun Deep din Marea Neagră, în situația acceptării ofertei Romgaz de către ExxonMobil.

Potrivit comunicatului OMV Petrom, pare că aceste disensiuni au dispărut. „OMV Petrom cooperează pentru a debloca resursele de gaze naturale din Marea Neagra. Acestea sunt esențiale pentru securitatea energetica a României, pentru succesul tranziției energetice și pentru a genera creștere economică”, se arată în comunicat.

“Marea Neagra este o oportunitate unica pentru România și suntem angajați să contribuim la materializarea ei. OMV Petrom are o experiența de peste 40 de ani ca operator în Marea Neagra și beneficiază, de asemenea, de capabilitățile internaționale în operațiuni de mare adâncime ale grupului OMV”, a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

“Suntem pregătiți să fim parteneri egali la realizarea acestui proiect strategic. În cazul în care oferta noastră va fi acceptată, OMV Petrom va deveni operatorul proiectului”, a spus, la rândul său, Aristotel Jude, director general Romgaz.

5. Răspunsurile oferite de Roxana Cristea, Lending Tribe Lead în cadrul ING Bank 

6. Studenții străini, entuziasmați că se vaccinează în România

 

,,Am făcut cerere la Universitate și apoi, o săptămână mai târziu, m-am și vaccinat”,  a povestit Cris Danci, student din Irlanda.

 „Toți cei care am venit să studiem peste hotare eram panicați că ne putem îmbolnăvi ușor de Covid-19. Așa că m-am bucurat foarte tare că am putut să mă vaccinez aici, pentru că e mai ușor să te vaccinezi aici decât în Taiwan”, spune Jakie Tseng – student din Taiwan.
 Și Anastasia Balta, studentă din Grecia, este la fel de încântată: „Campania de vaccinare merge mai bine aici decât în Grecia. M-am vaccinat înaintea familiei mele, a prietenilor, a tuturor cunoscuților din Grecia”.

7. Secretul succesului în campania de vaccinare a medicului de familie de origine siriană din comuna Osoi, județul Iași

Mustafa Hamoud este medic de familie în Osoi de mai bine de 15 ani. S-a născut în Siria și a venit în România în anii 80 să învețe medicină. Apoi, a decis să rămână definitiv. Are 1.800 de pacienți în grijă și spune că e foarte fericit că a reușit să convingă pe mai bine de o treime dintre ei să se vaccineze împotriva COVID-19.

Mustafa Hamoud, medic de familie: „Când fac vizita la domiciliu explic oamenilor, mă întâlnesc cu oamenii pe stradă, prin sat, explic. Sunt care, mă rog, amână o săptămână, zece zile, pe urmă vin. Se aude că vecina a făcut vaccin, de ce să nu facă și dânsa!”

Mustafa Hamoud, medic de familie: „Am avut noroc ca pe lângă satul nostru aici este un centru, aproape de sat și am încercat să-i programez, eu personal îi programez pe platforma, le dau recipisă. Îi urmăresc după vaccin, dacă e vreo problemă.”

Președintele Klaus Iohannis s-a alăturat campaniei „Vinerea Verde” și a mers la Cotroceni pe bicicletă. ​Campania ’’Vinerea Verde’’, lansată de Ministerul Mediului, este o inițiativă menită să reducă poluarea cauzată de transportul cu mașinile personale în marile orașe.

.

8. Cercetătorii raportează posibile soluții pentru materialele plastice greu de reciclat

În Statele Unite, mai puțin de 9% din deșeurile de plastic sunt reciclate. În schimb, peste 75% din deșeurile de plastic ajung în depozitele de deșeuri și până la 16% sunt arse, un proces care eliberează gaze toxice în atmosferă.

Cercetatorii de la Universitatea din Centrul Delaware au elaborat o metodă prin care deșeurile din plastic, precum pungi și sticle, sunt transformate direct în molecule ce pot fi folosite în combustibili pentru avioane, motorină și lubrifianți. Metoda folosește un catalizator nou și un proces de reciclare original, pentru a descompune rapid aceste tipuri de plastic dificil de reciclat. (Phys)

9. Sony testează PlayStation Plus Video Pass în Polonia, un serviciu care permite accesul abonaților PlayStation Plus la peste 20 de filme produse de Sony Pictures

Producătorul japonez vrea, astfel, să crească valoarea PS Plus și spune că va fi adăugat conținut nou la fiecare 3 luni. (Video Games Chronicle)

10. Pilotul automat al automobilelor Tesla poate fi păcălit să opereze fără ca cineva să-l supervizeze din scaunul de șofer

Consumer Reports a reușit să activeze pilotul automat legând de volan un lanț cu greutăți, care să simuleze presiunea pusă de mâinile șoferului. Tesla spune că șoferul trebuie să țină în permanență mâinile pe volan și să fie atent la drum, chiar și când pilotul automat funcționează. (The Verge)

11. Ultimele pregătiri pentru Euro 2020 la București. Noul gazon a fost montat pe Arena Națională

Cu 50 de zile înaintea deschiderii turneului UEFA EURO 2020, gazonul Arenei Naţionale este înnoit şi pregătit pentru găzduirea celor patru meciuri de la Bucureşti, informează FRF.

Timp de o săptămână, Primăria Capitalei a executat lucrările prin care a fost îndepărtat vechiul gazon şi la finalul cărora a fost plantat a noul gazon cu tehnologie hibrid.

Acest lucru presupune iarbă naturală montată pe un covor artificial, care asigură o mai bună stabilitate şi rezistenţă la uzură.

Arena Naţională se alătură astfel marilor stadioane ale Europei care asigură cea mai bună calitate a gazonului prin noua tehnologie.

12.Un bărbat a găsit în podul casei un obiect din copilărie, care acum valorează o avere

Un bărbat din Danemarca a descoperit în podul casei sale o carte de joc pe care o avea de la şcoală care ar putea să valoreze cel puţin 50.000 de dolari.

Sørensen a primit deja oferte de aproximativ 300.000 de coroane daneze, adică în jur de 48.000 de dolari. Morten Sørensen, care are 27 de ani, are cartea din clasa a treia, când a făcut schimb cu un alt copil, dând pentru ea o altă carte de joc Pokémon – Rayquaza.
Sørensen a descoperit raritatea şi valoarea cărţii pe care o avea în pod după ce a vizionat un videoclip pe YouTube despre obiecte din copilărie care ar fi putut deveni valoroase.
În clip era menţionată şi cartea Charizard. S-a adresat apoi unei autorităţi de autentificare şi aşa a descoperit că ceea ce deţinea el era, într-adevăr, de mare valoare. Sørensen speră să obţină pe carte 50.000 de dolari. „De fapt, eu vreau să scap de ea. Este ciudat să am un carton care să valoreze atât de mult.”

13. Averea lui Daniel Dines o depășește pe cea a lui George Soros, potrivit Bloomberg

Dines, în vârstă de 49 de ani, are acum o avere de 7,63 miliarde de dolari, după un plus de aproape 3 miliarde de dolari, în baza prețului de 69 de dolari pe acțiune, la care au închis acțiunile UiPath miercuri, în prima zi de tranzacționare pe bursă.
Co-fondatorul UiPath Daniel Dines cucerește topurile de miliardari, după listarea companiei pe bursa de la New York. Românul a ajuns pe locul 346 în topul miliardarilor Bloomberg, chiar deasupra miliardarului filantrop George Soros.
Miliardarul ungar George Soros se află chiar sub Dines, în topul Bloomberg, pe locul 345, cu o avere de 7,6 miliarde de dolari.

14. În București se va deschide cel mai mare proiect educațional din Estul Europei. Copiii vor putea descoperi ce meserie li s-ar potrivi

În București se va deschide cel mai mare proiect educațional din Estul Europei. Foto: Captură Digi24
Destiny Park Băneasa este cel mai mare proiect din Estul Europei care îmbină educaţia cu joaca, astfel încât cei mici să descopere încă din primii ani ce meserie li s-ar potrivi. Copiii vor experimenta, pe rând, profesiile de pilot, medic, jurnalist, pompier sau bancher şi vor putea chiar să conducă o fabrică de ciocolată şi biscuiţi. Fiecare experienţă va fi supravegheată de personal instruit special, în cadrul unui „mini-oraş” adaptat dimensiunilor, înţelesului şi nevoilor celor mici.
  Din septembrie, părinţii vor putea descoperi pasiunile şi talentul copiilor lor, în cadrul activităţilor pe care le oferă cel mai mare centru de învăţare-prin-joc din Europa de Est.   ( Digi24HD)

15. A treia misiune SpaceX cu echipaj uman, lansată cu succes către Stația Spațială Internațională, marchează o premieră

 

Capsula Crew Dragon „Endeavour” a companiei SpaceX a decolat cu succes, vineri dimineața, de la centrul spațial al NASA din Florida.

   La bord se afla patru astronauți din trei țări pe care îi va duce pe Stația Spațială Internațională pentru o misiune de șase luni. Pentru prima dată în istorie au fost lansate o rachetă și o capsulă refolosite, o reușită în primul rând pentru concepția miliardarului american Elon Musk privind reutilizarea componentelor spațiale.
Lansarea rachetei Falcon-9, salutată prin aplauzele inginerilor din centrul de control al companiei SpaceX, a avut loc la ora locală 05:49 (12:49 ora României, n.r.).

Echipajul lansat cu succes vineri este alcătuit din doi astronauţi de la NASA – comandantul misiunii Shane Kimbrouh, în vârstă de 53 de ani, şi pilotul Megan McArthur, în vârstă de 49 de ani -, astronautul japonez Akihiko Hoshide, în vârstă de 52 de ani, şi un astronaut al Agenţiei Spaţiale Europene, francezul Thomas Pesquet, în vârstă de 43 de ani. Ei urmează să petreacă aproximativ şase luni la bordul staţiei orbitale, unde vor realiza experimente ştiinţifice şi activităţi de mentenanţă, înainte de a reveni pe Terra.

În total, pe complexul orbital vor fi acum 11 astronauți.  (DIGI24HD )


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *