1. A înflorit rhododendronul. Culmile Carpaților, colorate în roz / FOTO
A înflorit rhododendronul. Culmile Carpaților, colorate în roz / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Rhododendronul, cunoscut popular sub denumirea de bujor de munte, a înflorit și a colorat în roz crestele Carpaților.
Rhododendronul, cunoscut sub denumirile de trandafir de munte, bujor de munte ori smârdar, este un gen de plante originar din estul Asiei. Face parte din familia Ericaceae și cuprinde aproximativ 1000 specii de arbori și arbuști.
Pe rețelele de socializare au apărut fotografii din Parcul Natural Bucegi, unde culmile montane sunt cuprinse în totalitate de culoarea bujorului de munte.
Frumusețea florilor sale – care emană un miros și o aromă asemănătoare vișinelor – și care apar de obicei pe la sfârșitul lunii iunie și la începutul lunii iulie, și raritatea sa, fac ca smârdarul să fie ocrotit de lege.
2. Vacanțe pentru orice anotimp: Fundata, cel mai înalt sat locuit permanent din România
In Fundata se respira cel mai curat aer din tara! Nu degeaba este comuna situata la cea mai mare altitudine, la 1.360 de metri. O demonstreaza si specialistii, cu masuratorile de la statia pentru inregistrarea puritatii aerului.
Cat despre localnici, ei bine, varstele inaintate la care ajung si starea de bine sunt dovezi clare ale unui stil de viata sanatos, in aerul proaspat al Fundatei.
In zare, varfurile alpine ale Bucegilor si crestele stancoase ale Pietrei Craiului strajuiesc Fundata si dau aerului tarie. Pe dealurile de aici, brazi inalti si vesnic verzi se inghesuie in padurile inca bogate ale locului. Indiferent de anotimpul in care decideti sa petreceti cateva zile linistite, peisajul montan este unul de la care nu va veti mai lua ochii.
Un alt motiv pentru care Fundata este o destinatie unica- arhitectura locului.
Ce poti face in cea mai inalta localitate din Romania: Biserica cu acoperis din sita. Sursa foto: fundata-sirnea.ro
3. Comisia Europeană a lansat oficial fondul european de apărare. Pentru ce vor fi folosiți cei 8 miliarde de euro
Comisarul european pentru piaţă internă Thierry Breton. Foto: GettyImages
„Pentru prima dată, Uniunea Europeană investeşte o parte a bugetului său în apărare”, a spus comisarul european pentru piaţă internă Thierry Breton.
Comisia Europeană a lansat oficial miercuri Fondul european de apărare, dotat cu aproape 8 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027. Scopul acestuia este cofinanţarea proiectelor de cooperare între companii de apărare şi consolidarea autonomiei europene.
https://www.digi24.ro
4. Marea Britanie caută în mod special spioni dislexici. Cum îi ajută această tulburare pe agenți
Motivul este chiar simplu. Creierul dislexicilor procesează altfel informația. Asta le permite să identifice tipare într-o cantitate mare de informații pe care alții nu le pot sesiza.
De exemplu, Alan Turing, bărbatul care a spart codul Enigma folosit de naziști, se crede, deși nu a fost demonstrat niciodată, că era dislexic.
5. Veste bună pentru români: s-a întâmplat în Germania, după relaxarea restricțiilor
Relaxarea restricțiilor din universul post-pandemie a avut efecte diferite în fiecare colț al mapamondului. Cel puțin în Germania, însă, situația este semnificativ mai roz, mai ales pentru români.
Comunitatea
românilor din Germania este una foarte numeroasă, iar mulți dintre acei oameni au rămas fără un loc de muncă în pandemie, din cauza restricțiilor semnificative introduse în teritoriu. Din fericire, cum s-au ridicat, rata șomajului a scăzut într-un ritm accelerat, o dovadă clară a faptului că situația începe să fie
din ce în ce mai roz, conform Bloomberg și Reuters.
6. 2 iulie 2000: Podul Øresund, cel mai lung pod rutier şi feroviar în Europa, care conectează Suedia şi Danemarca, s-a deschis pentru trafic
Podul Oresund este cel mai lung pod rutier și feroviar din Europa care conectează două zone metropolitane importante: cele ale capitalei daneze Copenhaga și ale orașului Malmö, al treilea ca mărime din Suedia. În plus, Podul Oresund leagă rețelele rutiere și feroviare din Scandinavia cu cele din Europa Centrală și de Vest.
Podul Oresund ( 8 km )leagă rețelele rutiere și feroviare din Scandinavia cu cele din Europa Centrală și de Vest.
7. Robert Glinţă, Cetăţean de Onoare al Piteștiului
Astăzi, aleşii locali au votat în CL Piteşti acordarea titlului de Cetăţean de Onoare tânărului, primul înotător român devenit campion european într-o probă masculină.
Robert Andrei Glinţă este a început înotul de performanţă la Clubul Sportiv Municipal Piteşti.
În 2016, a fost singurul înotător român care a ajuns în faza finalelor la Jocurile Olimpice de vară de la Rio de Janeiro.
În aprilie 2019 a devenit primul român calificat la Jocurile Olimpice Tokyo 2020.
În acest an a obținut medalia de aur la 100 m spate (Budapesta) şi a devenit primul înotător român campion european, într-o probă masculină, din istoria nataţiei româneşti.
Astăzi, aleşii locali au votat în CL Piteşti acordarea titlului de Cetăţean de Onoare tânărului, primul înotător român devenit campion european într-o probă masculină.
Sursa: https://realitateadearges.net
8. Bihorul a început lupta pentru salvarea mediului înconjurător
Mii de voluntari bihoreni au declarat război deșeurilor din munții, văile și râurile din județul Bihor.
Campania de igienizare a județului Bihor a fost coordonată de domnul Mircea Mălan, vicepreședinte al Consiliul Județean Bihor.
Consiliul Județean Bihor și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect Group au coordonat participarea societății civile – elevi, profesori, biserici din toate cultele, primării, presă, mediul de afaceri, cetățeni și ONG-uri – la peste 150 de acțiuni de igienizare, organizate de cele 100 de primării din județ.
9. Parlamentul intră în vacanță până la 1 septembrie
Senatul şi Camera Deputaţilor intră, de joi până pe 1 septembrie, în vacanţă parlamentară, transmite Agerpres.
Cu o zi înainte de finalul sesiunii, Parlamentul a respins moţiunea de cenzură iniţiată de PSD şi intitulată „România eşuată. Recordul ‘fantastic’ al Guvernului Cîţu”.Pentru ca moţiunea să fie adoptată, era nevoie de 234 de voturi „pentru”, adică jumătate plus unu din numărul de mandate.
În coaliţie, s-a convenit organizarea unei sesiuni extraordinare la Senat, în luna iulie, pentru adoptarea proiectului de lege privind desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, după primirea avizului Comisiei de la Veneţia.
10. Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ordonanţa de Urgenţă privind înfiinţarea Gărzii Forestiere Naţionale
,,Această măsură vine ca urmare a evoluţiei continue a activităţilor în domeniul silvic, în vederea obţinerii unor rezultate mai bune în lupta împotriva infracţionalităţii de mediu, în special a tăierilor ilegale de păduri, dar şi pentru întărirea capacităţii de control şi monitorizarea fondului forestier”, a subliniat ministrul Tanczos Barna, citat într-un comunicat de presă transmis, miercuri seară, de Ministerul Mediului, citat de News.ro
11. Klaus Iohannis a dat undă verde: NU se mai prescriu infracțiunile de trafic și agresiune sexuală asupra copiilor
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea de modificare a Codului penal potrivit căreia nu se va prescrie răspunderea penală a agresorilor în cazul infracţiunilor de sclavie, trafic de persoane, agresiune sexuală, tortură asupra minorilor.
De asemenea, legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal prevede mărirea pedepselor în cazul nedenunţării infracţiunilor.
12. Apple a vândut 100 de milioane de smartphone-uri iPhone 12 în șapte luni
Seria iPhone 12 a avut nevoie de doar 7 luni, cu două luni mai puţin decât iPhone 11, pentru a depăşi pragul de 100 de milioane de unităţi livrate, transmite News.ro.
Anul acesta, Apple a atins mai repede suta de milioane de iPhone-uri din cea mai nouă serie vândute, după ce a depăşit acest prag la 7 luni de la data lansării pe piaţă.
13. Instagram lucrează la un paywall pentru conținutul exclusiv
La fel noul Super Follow de la Twitter, utilizatorii interesați ar urma să plătească un abonament lunar pentru a putea accesa conținutul exclusiv. Marea diferență este că Instagram se pare că va viza Story-urile în locul postărilor obișnuite. (Profit.ro)
,,Exclusive Stories” pare a fi o formă de abonament lunar, pe care utilizatorii îl pot plăti pentru a accesa conținutul exclusiv, care nu este vizibil decât celor care plătesc. Numele sugerează că că acesta va fi disponibil în formatul Stories.
14. Disperare la Florența din cauza turiștilor care murdăresc orașul: E nevoie de o taxă pentru sandvișuri, ne costă prea mult curățarea uleiului și sosurilor
O taxă suplimentară pe localurile de tip „street food” pentru a susține costurile necesare curățării străzii de grăsimea sandvișurilor este pusă în discuție la Florența, scrie La Stampa, citată de Rador.
Propunerea vizează în principal orașele turistice, inclusiv Florența, scopul fiind cel de a limita fenomenul turiștilor „mușcă și fugi”, pentru că, mâncând pe stradă, murdăresc.
15. Casa Naţională de Pensii angajează masiv. Vezi ce posturi sunt disponibile
Image: 547450955, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes
Casa Naţională de Pensii angajează 1.000 de oameni pe perioadă determinată, pentru evaluarea dosarelor de pensie. Pentru salarii se va vor folosi bani din bugetul asigurărilor sociale de stat, urmând ca ulterior să fie decontate din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
În Guvern a fost aprobată, miercuri, o ordonanţă pentru a veni în sprijinul necesităţii implementării măsurilor legislative care vizează evaluarea, recalcularea pensiilor din sistemul public de pensii.
Astfel, se vor angaja 1.000 de persoane şi se va suplimenta numărul maxim de posturi al Casei Naţionale de Pensii Publice.
16.Pentru a fi protejat de căldura din timpul verii, un ghețar din Italia va fi „îmbrăcat”
Un gheţar din Italia, acoperit pentru a fi protejat de căldura din timpul verii FOTO: Profimedia Images
Climatologii care se luptă să salveze de la topire gheţarul Presena din nordul Italiei îl vor acoperi cu benzi lungi de pânză care vor reflecta razele solare şi vor împiedica dispariţia zăpezii de dedesubt.
Aproximativ 70% din zăpadă poate fi salvată pe parcursul verii cu ajutorul învelişului de protecţie ce funcţionează în mod similar unui parasolar amplasat pe geamul unei maşini pentru a împiedica supraîncălzirea.