Știrile pozitive ale zilei, 10 octombrie 2022
#Postat de Carmen Vintu on octombrie 10, 2022
1. Auto – F1: Verstappen a câştigat MP al Japoniei şi este din nou campion mondial
Olandezul Max Verstappen (Red Bull) a câştigat duminică Marele Premiu de Formula 1 al Japoniei, scurtat din cauza ploii, şi a devenit campion mondial pentru al doilea an consecutiv, informează presa internaţională.
2. România – ITU 2022/ Internet of Things poate duce la dezvoltarea inteligentă şi durabilă a oraşelor şi comunităţilor
Bucureşti, 9 oct /Agerpres/ – Discuţii şi deliberări aprofundate au caracterizat şedinţele, din ultimele zile, din cadrul Conferinţei Plenipotenţiarilor Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (PP-22) de la Bucureşti, iar printre noile rezoluţiile revizuite şi adoptate s-a aflat şi cea referitoare la implementarea Internet of Things (IoT), pentru ca oraşele şi comunităţile să devină inteligente şi durabile.
3. Mureş: Cei mai buni jucători de Teqball din România, la turneul de calificare pentru Campionatul Mondial
Cei mai buni jucători de Teqball din ţară participă la Târgu Mureş, timp de două zile, la turneul de calificare pentru Campionatul Mondial de Teqball 2022, iar câştigătorii vor fi selectaţi în lotul care va reprezenta România la cea de-a V-a ediţie a întrecerii mondiale, care va fi găzduită de oraşul german Nurnberg.
Sursa foto: https://www.facebook.com/photo/?fbid=508341117969927&set=pcb.508341244636581
4. Atletism: Alexandru Corneschi şi Adela Bălţoi au câştigat Maratonul Bucureşti
Românii Alexandru Corneschi şi Adela Bălţoi au câştigat, duminică, ediţia din acest an a Maratonului Bucureşti, eveniment care a reunit sâmbătă şi duminică 15.000 de alergători.
Sursa foto: https://www.facebook.com/BucharestMarathon/
5. Tenis: Djokovic a câştigat la Astana al 90-lea titlu din cariera sa
Tenismanul sârb Novak Djokovic a câştigat la Astana al 90-lea titlu din cariera sa, învingându-l duminică pe grecul Stefanos Tsitsipas în două seturi, 6-3, 6-4, în finala turneului ATP 500 găzduit de capitala Kazahstanului, informează AFP.
Sursa foto: https://youtu.be/Ez8TgcPa39g
6. Tenis: Sebastian Gima a câştigat primul său titlu ITF din carieră
Tenismanul român Sebastian Gima (20 ani) a câştigat primul său titlu ITF la simplu, duminică, după ce l-a învins pe polonezul Maks Kasnikowski, al doilea favorit, cu 7-5, 6-2, în finala turneului de la Sozopol (Bulgaria), dotat cu premii totale de 15.000 de dolari.
Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/tenis-racheta-de-tenis-4755841/
7. Fotbal: Farul, liderul Superligii, a câştigat la Sfântu Gheorghe, 1-0 cu Sepsi OSK
Farul Constanţa şi-a consolidat poziţia de lider al Superligii de fotbal, după ce a învins-o pe Sepsi OSK Sfântu Gheorghe cu scorul de 1-0 (1-0), duminică, în deplasare, într-un meci din etapa a 13-a.
Sursa foto: https://www.facebook.com/farulconstanta/photos/a.730619683656579/5947180712000424/
8. Handbal feminin: CSM Bucureşti, victorie clară în Liga Campionilor, 31-27 cu Odense
CSM Bucureşti a învins echipa daneză Odense Handbold, cu scorul de 31-27 (16-13), duminică, în deplasare, într-un meci din Grupa A a Ligii Campionilor la handbal feminin.
Sursa foto: https://www.facebook.com/CSMBOfficial/photos/a.789293867791061/5522577551129312/
9. Cercetătorii de la Cambridge au determinat în mod indirect că sub stratul de gheață de sub polul sud al planetei Marte ar putea exista apă în stare lichidă
Aceștia afirmă că, pe baza noilor dovezi topografice, a simulărilor computerizate și a datele radar este foarte posibil să existe cel puțin o zonă subterană cu apă în stare lichidă. Totuși, aceasta este o dovadă indirectă despre prezența apei.
Sursa foto: https://picryl.com/media/south-pole-region-of-the-moon-as-seen-by-clementine-f35feb
Sursa: Cambridge
10. Sonda spațială Juno a realizat cea mai detaliată imagine cu Europa, una dintre lunile planetei Jupiter
Imaginea spectaculoasă a fost surprinsă într-o zonă în care suprafața lunii este acoperită de gheață și acoperă o suprafață cu o lungime de 200 de kilometri și o lățime de 150 de kilometri. Imaginea este plină de diverse canale de gheață, iar în două regiuni se observă și zone întunecate care ar putea fi rezultatul unor erupții din subteran. În plus, imaginea prezintă și puncte albe, care sunt “semnăturile” unor particule puternic încărcate energetic de la radiațiile din jurul lunii.

Jupiter by Voyager 1, February 1979 and the National Aeronautics and Space Administration (NASA) and the Jet Propulsion Laboratory (JPL)
Juno spacecraft bus, Artist’s rendering, 2010 by National Aeronautics and Space Administration (NASA)
Milky Way, composite of images made at European Southern Observatory (ESO) observatories at La Silla and Paranal in Chile, 14 September 2009 CC BY 4.0 by ESO
http://www.eso.org/public/images/eso0932a/
Sursa foto: https://pxhere.com/en/photo/393669
Sursa: NASA
11. Una dintre ipotezele de lucru ale cercetătorilor este că Luna s-a format după ce Pământul a fost lovit de un obiect ceresc de dimensunile planetei Marte
O serie de simulări computerizate realizate de oamenii de știință de la NASA sugerează acum că procesul de formare al Lunii a fost unul extrem de scurt la scara Universului, de numai câteva ore, întrucât materialul rezultat în urma coliziunii a ajuns direct pe orbită. Dacă va fi confirmată, această teorie are potențialul de a deschide calea spre noi informații despre evoluția Lunii.
Sursa: EarthSky
12. Astronomii de la MIT au descoperit o pereche de stele cu cea mai scurtă orbită: acestea se rotesc una în jurul celeilalte într-un interval de numai 51 de minute
Practic, cele două stele binare fac parte din ceea ce cercetătorii numesc “variabilă cataclismică”, în care o stea similară cu Soarele nostru orbitează îndeaproape o pitică albă. În astfel de situații, pitica albă începe să “fure” material de la steaua parteneră, iar acest proces are ca rezultat flash-uri puternice de lumină. Se estimează că, în Univers, jumătate dintre stele sunt solitare, iar jumătate orbitează alte stele.
Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/galaxie-spa%c5%a3iu-univers-11098/
Sursa: MIT