Current track

Title

Artist


Știrile pozitive ale zilei, 1 iunie 2021

#Postat de on iunie 1, 2021

1. Cum au construit chinezii trenurile de mare viteză și de ce doar ei puteau face un mega – proiect de peste 1.000 de miliarde de dolari

China a construit în 15 ani aproape 40.000 de km de linii de tren de mare viteză, mai mult decât tot restul lumii a construit în 55 de ani și investițiile totale au trecut de 1.000 miliarde de dolari, fiind cel mai mare proiect de infrastructură din acest secol. Doar China putea face asta, iar mai jos puteți citi cum a trecut China în patru decenii de la o țară unde trenurile erau mai lente decât în România, la o țară unde multe trenuri ating 350 km/h. Nu sunt toate ”roz” când este vorba despre super-trenurile Chinei, iar în articol puteți citi și despre părțile ”întunecate”.

2. România inaugurează Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență, care elaborează strategii de răspuns în fața posibilelor riscuri și amenințări. Centrul va fi deschis pentru colaborarea cu UE și NATO

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, inaugurează luni la ora 17.00 sediul Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență (E-ARC), eveniment la care participă președintele Klaus Iohannis, premierul Florin Cîțu, secretarul general adjunct NATO – Mircea Geoană și vicepreședintele Comisiei Europene Maroš Šefčovič, potrivit agendei MAE.
Proiectul înființării Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență (E-ARC) reprezintă o iniţiativă a MAE, care contribuie la întărirea rezilienţei NATO, UE și a statelor membre și prin care România vrea să devină un furnizor de expertiză în domeniu.

3. Construcția Canalului Istanbul, între Marea Neagră și Marea Marmara, va începe în iunie, a anunțat Erdogan

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat sâmbătă că lucrările de construcţie la un canal destinat să facă legătura între Marea Neagră şi Marea Marmara, un uriaş proiect cu o valoare de mai multe miliarde de dolari, vor începe în luna iunie, chiar dacă pandemia continuă să afecteze economia turcă, transmite Bloomberg, citată de Agerpres.

4. Turismul european învie, dar gusturile s-au schimbat. Turiștii vizitează mai multe locuri, caută destinații mai luxoase și stau mai mult

Europenii caută destinații alternative pentru escapadele lor, ceea ce a dus la o creștere a rezervărilor pentru Belgia și Germania, afirmă Airbnb, în contextul în care UE pregătește un certificat de vaccinare Covid pentru a facilita călătoriile în blocul comunitar, scrie Financial Times.

5. Guvernul Britanic are in plan  să introducă o autorizație electronică de călătorie pentru cetățenii europeni și alți cetățeni străini care vizitează regatul

Ministrul de interne, Priti Patel, a declarat săptămâna aceasta că departamentul său va adopta o legislație pentru a introduce o nouă autorizație electronică de călătorie (ETA), spunând că ea va ajuta guvernul să urmărească cu mai multă precizie numărul de persoane care intră și ies din Marea Britanie. Autorizația se va aplica vizitatorilor fără viză sau statut de imigrare, cu excepția cetățenilor britanici și irlandezi.

6. Cine este miliardarul european care termină dominaţia americană devenind cel mai bogat om din lume, după ce l-a depăşit pe Jeff Bezos

Miliardarul din industria fashionului Bernard Arnault a devenit săptămâna trecută cel mai bogat om al lumii, averea sa netă urcând până la 186,3 miliarde de dolari, cu 300 de milioane de dolari mai mult decât averea lui Jeff Bezos (186 miliarde de dolari) şi plasându-se deasupra lui Elon Musk (147,3 miliarde de dolari).
Averea lui a făcut astfel un salt de la valoarea de 76 de miliarde de dolari din martie 2020, până la 186,3 miliarde de dolari lunea trecută, înregistrând o creştere de 110 miliarde de dolari în ultimele 14 luni, datorită performanţelor grupului său de produse de lux LVMH (Louis Vuitton Moet Hennessy).

7. În România, managerii şi profesioniştii sunt cel mai bine plătite categorii de angajaţi

În România, managerii şi profesioniştii sunt cel mai bine plătite categorii de angajaţi. Astfel, un manager câştiga, în medie, 10 euro brut pe oră, iar profesioniştii luau mai mult de 8 euro brut pe oră în 2018, conform datelor de la Eurostat, oficiul european de statistică.

8. Preh România a angajat la fabrica din Ghimbav peste 300 de oameni în primele trei luni din 2021 și mai are nevoie de alți 300. Revenirea după impactul COVID-19 în industria auto a fost mult mai accelerată decât orice previziune făcută anterior

Compania deţine o fabrică de componente auto în localitatea Ghimbav, judeţul Braşov şi centre de servicii software şi hardware la Iaşi şi Braşov. La fabrica Preh din localitatea Ghimbav, judeţul Braşov, sunt produse comutatoare multifuncţionale pentru volan, comutatoare bloc lumini, sisteme de control ale climei şi elemente de comandă din consola centrală a automobilelor pentru BMW, Volkswagen, Porsche, Skoda, Seat, Audi şi Mercedes.

9. Un drum spectaculos, sigur „ca-n Elveția”, duce către stațiunea cu cel mai curat aer din țară

Drumul care duce către lacul Colibița a fost reabilitat cu bani europeni și oferă o priveliște spectaculoasă Foto: captură video Digi24
„Un mic Transfăgărășan de Bistrița, da, iar cei care vin aici pot să se bucure de el, sunt curbe uimitoare atât din drumul care vine de la Prundul Bârgăului, cât și pe drumul Blajului, pe cealaltă variantă a drumului, care merge înspre Mureșenii Bârgăului și Tiha. Oamenii din localitatea Colibița, din Bistrița Bârgăului, de pe toată valea Bârgăului, vor putea să fie gazde bune pentru turiștii din toată țara și până să avem acest drum era imposibil, pentru că nu puteai ajunge. Și cu elicopterul era puțin cam complicat”, spune Bogdan Ivan.

10. Bilete gratuite la teatre, muzee și circ pentru cei care se vor vaccina anti-Covid de 1 iunie, în Piața Constituției

Soluții pentru reluarea spectacolelor cu public. Foto: Facebook / Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” Bucureşti
Toate persoanele care se vor vaccina anti-Covid în 1 iunie, la centrul de vaccinare drive-thru deschis de Primăria Capitalei în Piața Constituției, vor primi bilete gratuite la teatrele și muzeele din București, anunță, luni, Nicușor Dan.

11. Polițiștii au confiscat cea mai mare sumă de bani din Marea Britanie, după ce au observat că un bărbat „se chinuia” să care niște genți pline

Polițiștii din cadrul Comandamentului de specialitate, criminalitate organizată și economică din Londra au confiscat peste 5 milioane de lire sterline

  • Trei bărbați au fost găsiți vinovați pentru infracțiunile de trafic de droguri și de armament
  • Este cea mai mare operațiune de acest gen realizată de polițiști la nivel național

Trei bărbați au fost condamnați recent la trei, respectiv un an și câteva luni de închisoare, după ce anul trecut au fost găsiți vinovați de trafic de droguri și de armament, scrie pe site-ul Serviciului de poliție metropolitană din Londra.

12. Care sunt restricțiile de care scăpăm? Prefectul Alin Stoica: „O noutate este deschiderea discotecilor și cluburilor pentru persoanele vaccinate”

 

 

Noi măsuri de relaxare în Capitală, din 1 iunie.

  • Alin Stoica: Se vor putea organiza evenimente precum concerte sau festivaluri cu persoane vaccinate.
  • Alin Stoica: În restaurante se permite activitatea la 70% din capacitate dar la fel, dacă o persoană demonstrează că este vaccinată.

Se deschid discotecile și cluburile pentru persoanele vaccinate. Anunțul a fost făcut de prefectul Alin Stoica, într-o intervenție la Aleph News.

13. Economie circulară: bucureștenii pot dona electronice, jucării, îmbrăcăminte și mobilier pentru persoanele vulnerabile

Primăria Capitalei, prin Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București, în parteneriat cu Asociația Eco Durabil, demarează la 1 iunie proiectul “RE – Centru de Economie Circulară”, prin care se deschide primul Centru Integrat de Economie Circulară, cu sprijin umanitar, din București destinat tuturor persoanelor aflate in situații vulnerabile.
Centrul Integrat de Economie Circulară este un centru umanitar de colectare, sortare, igienizare și distribuire a articolelor de îmbrăcăminte și încălțăminte pentru copii și adulți, jucării, electronice și electrocasnice, piese mobilier, toate acestea provenind din donații.

14. Premierul Cîțu, la inaugurarea programului „Din grijă pentru copii”: Copiii au suferit foarte mult, au fost izolați

Florin Cîţu: De mâine, putem să vaccinăm şi adolescenţii. Îi încurajez pe părinţi să ia cea mai bună decizie pentru copiii lor. Trebuie să înţelegem că este nevoie de cât mai multe persoane vaccinate pentru a trece de pandemie

Premierul Florin Cîţu a participat, luni, la inaugurarea Programului Naţional de Suport ”Din grijă pentru copii” şi a apreciat că astfel se marchează într-un mod special Ziua Copilului.

”În această pandemie, copiii au suferit foarte mult, au fost izolaţi de rude, de prieteni şi a fost foarte greu să le explicăm de fiecare dată de ce. De aici a venit idea acestui program”, a explicat premierul.
Guvernul României a lansat, luni, Programul Naţional de Suport destinat copiilor în contextul pandemiei de COVID-19 – „Din grijă pentru copii”. Scopul programului este să analizeze efectele pandemiei COVID-19 asupra copiilor în plan psiho-emoţional, dar şi în raport cu riscurile de siguranţă online şi violenţa domestică.
Programul va fi structurat pe două arii de intervenţie: inteligenţă emoţională – managementul emoţiilor şi siguranţa copiilor şi va fi coordonat de consilierul de stat din Cancelaria premierului Mădălina Turza.

15. ,,Nostalgia” de Mircea Cărtărescu, lansată în limba engleză

Lansarea în limba engleză a volumului „Nostalgia” de Mircea Cărtărescu, tradus de Julian Semilian şi publicat de prestigioasa Penguin Classics, va fi marcată ICR Londra printr-o serie de evenimente, organizate în parteneriat cu editura britanică.
Pe 1 iunie, ziua de naştere a lui Mircea Cărtărescu, va fi transmisă pe canalele online ale ICR Londra o expoziţie cu fotografii selectate de scriitor din arhiva personală, care dezvăluie momente din copilărie, adolescenţă, din viaţa de familie sau marile întâlniri literare ale acestuia.

Toate evenimentele vor fi transmise pe canalele online ale ICR Londra: pagina de Facebook, canalul de YouTube şi website.


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *